COP26 – Νέες δεσμεύσεις το 2022 προβλέπει το σχέδιο συμφωνίας
Διπλωμάτες από τις σχεδόν 200 χώρες που εκπροσωπούνται στην COP26 θα διαπραγματευτούν από σήμερα επί του τελικού κειμένου που όλοι θα είναι διατεθειμένοι να υπογράψουν όταν ολοκληρωθεί η σύνοδος το σαββατοκύριακο
- Αίθριος ο καιρός την Πέμπτη, καταιγίδες από την Παρασκευή - Έρχονται «λευκά» Χριστούγεννα
- Τον απόλυτο εφιάλτη έζησε μαθητής από την Πάτρα σε πενθήμερη - Του έδωσαν ποτό με ούρα και τον χτύπησαν
- Νεκρός ανασύρθηκε από τα συντρίμμια γάλλος υπήκοος στο Βανουάτου μετά τον σεισμό των 7,3 Ρίχτερ
- Η Νικόλ Κίντμαν απαντά με «αγένεια» στο κόκκινο χαλί της πρεμιέρας του Babygirl και διχάζει
Το προσχέδιο πολιτικής απόφασης, η διαπραγμάτευση του οποίου θα γίνει αυτές τις ημέρες έδωσε στη δημοσιότητα η Βρετανία η οποία φιλοξενεί τη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα COP26 στην Γλασκόβη. Με αυτό καλούνται οι χώρες να επανεξετάσουν και να ενισχύσουν τα εθνικά σχέδιά τους για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής ως το τέλος του 2022.
Στο πρώτο προσχέδιο «της κεντρικής απόφασης της COP» ζητείται από τις χώρες να «επανεξετάσουν και να ενισχύσουν τους στόχους για το 2030 στις εθνικά καθορισμένες συνεισφορές τους, όπως είναι απαραίτητο για να ευθυγραμμιστούν ως το τέλος του 2022 με τον στόχο για την θερμοκρασία της Συμφωνίας του Παρισιού».
Στο προσχέδιο υπενθυμίζεται, επίσης, στις χώρες ότι, βάσει της Συμφωνίας του Παρισιού, μπορούν να υποβάλουν νέες, πιο φιλόδοξες κλιματικές δεσμεύσεις οποιαδήποτε στιγμή και για πρώτη φορά καλούνται να καταργήσουν σταδιακά τον άνθρακα και τις επιδοτήσεις για τα ορυκτά καύσιμα.
Η απόφαση που θα ληφθεί επισφραγίζοντας την COP26 που διεξάγεται στη Γλασκόβη, προσελκύει μεγάλο ενδιαφέρον για το τι μπορεί να δεσμεύσει τις χώρες να κάνουν ώστε να γεφυρώσουν το χάσμα ανάμεσα στους σημερινούς στόχους τους για το κλίμα και την πιο φιλόδοξη δράση που οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι απαιτείται να αναληφθεί για να αποτραπεί μια καταστροφική άνοδος της θερμοκρασίας στον πλανήτη.
Διπλωμάτες από τις σχεδόν 200 χώρες που εκπροσωπούνται στην COP26 θα διαπραγματευτούν από σήμερα επί του τελικού κειμένου που όλοι θα είναι διατεθειμένοι να υπογράψουν όταν ολοκληρωθεί η σύνοδος το σαββατοκύριακο.
Πιο φτωχά και πιο ευάλωτα στην κλιματική αλλαγή κράτη έχουν απευθύνει έκκληση οι χώρες να περιορίσουν την άνοδο της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου.
Η ώθηση για πιο τακτικές αναθεωρήσεις των σχεδίων των χωρών για την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών θεωρείται απαραίτητη, καθώς οι σημερινές δεσμεύσεις τους για το 2030 θα οδηγήσουν σε μια άνοδο κατά 2,4 βαθμούς Κελσίου της θερμοκρασίας στον πλανήτη.
Στο προσχέδιο, που δόθηκε στη δημοσιότητα λίγο πριν από τις 08:00 ώρα Ελλάδας, ζητείται επίσης από τις χώρες «να επιταχύνουν την σταδιακή κατάργηση του άνθρακα και των επιδοτήσεων για τα ορυκτά καύσιμα», μια αξίωση των ακτιβιστών που αγωνίζονται για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, και «παροτρύνει» τις ανεπτυγμένες χώρες «να αυξήσουν σταδιακά επειγόντως» την οικονομική τους υποστήριξη για τις αναπτυσσόμενες χώρες ώστε αυτές να μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες που έχουν για να προσαρμοστούν στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις