Γερμανία – Αναθεωρούν προς τα κάτω τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας
Μεταξύ των κινδύνων που διακρίνουν οι διακεκριμένοι οικονομολόγοι είναι το νέο κύμα της πανδημίας και τα παρατεταμένα προβλήματα στις παραδόσεις των αγαθών.
- «Τουλάχιστον 100 Βορειοκορεάτες στρατιωτικοί σκοτώθηκαν σε μάχες στο Κουρσκ»
- Νεκρός ανασύρθηκε από τα συντρίμμια γάλλος υπήκοος στο Βανουάτου μετά τον σεισμό των 7,3 Ρίχτερ
- «Παλιάνθρωπε…» - Οργή λαού έξω από την Εισαγγελία, νέες μαρτυρίες για τον αστυνομικό της Βουλής
- Έντεκα νεκροί μετά από εμπρησμό σε μπαρ στο Βιετνάμ - «Φωνάζαμε στα παγιδευμένα θύματα»
Ασθενέστερη οικονομική ανάπτυξη κατά το τρέχον έτος, ύψους 2,7% αντί 3,1% που είχε προβλεφθεί τον Μάρτιο, προβλέπει το Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων στην ετήσια έκθεσή του που παρέδωσε σήμερα στην καγκελάριο ‘Αγγελα Μέρκελ.
Τα παγκόσμια προβλήματα
Σύμφωνα με τους «Σοφούς» της γερμανικής οικονομίας, η ανάκαμψη συνεχίστηκε το περασμένο καλοκαίρι, μετριάζεται ωστόσο από τα προβλήματα στην παράδοση των εμπορευμάτων. «Τα παγκόσμια προβλήματα στις μεταφορές και στην παραγωγική ικανότητα των επιχειρήσεων επηρεάζουν τη γερμανική βιομηχανία, η οποία είναι σε μεγάλο βαθμό ενσωματωμένη στις παγκόσμιες αλυσίδες αξιών.
Η αύξηση του κόστους ενέργειας, πρώτων υλών και μεταφοράς επιβαρύνει τα περιθώρια κέρδους των εταιριών και είναι πιθανό να μετακυλίεται – τουλάχιστον εν μέρει – στον καταναλωτή», επισημαίνεται στην έκθεση, η οποία ταυτόχρονα αναφέρει ότι αν η ιδιωτική ζήτηση για υπηρεσίες και βιομηχανικά προϊόντα εξομαλυνθεί το επόμενο έτος, η οικονομική ανάπτυξη θα συνεχίσει να επιταχύνεται.
Διαβάστε επίσης: Πόλεμος Βορείων – Νοτίων για την ευρωπαϊκή οικονομία
Για το 2022 εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 4,6%.
Μεταξύ των κινδύνων που διακρίνουν οι διακεκριμένοι οικονομολόγοι είναι το νέο κύμα της πανδημίας και τα παρατεταμένα προβλήματα στις παραδόσεις των αγαθών. Αυτές οι δύο παράμετροι ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο και την πρόβλεψη για την ανάπτυξη το 2022, διευκρινίζεται.
Η ανεργία
Το ποσοστό ανεργίας στη Γερμανία εκτιμάται ότι θα μειωθεί από 5,9% το 2020 σε 5,7% το 2021 και 5,1% το 2022, αν και η πανδημία εγκυμονεί κινδύνους και για την ανάκαμψη της αγοράς εργασίας. «Εάν υπάρξουν ξανά περιορισμοί, για παράδειγμα στην εστίαση, η θετική τάση θα είναι τελικά πιο ασθενής», τονίζεται.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις