Κλιματική αλλαγή – Και το κρασί… κρασάκι
Στα τάρταρα η φετινή παραγωγή κρασιού παγκοσμίως, εξαιτίας ακραίων καιρικών φαινομένων στην Ευρώπη, εν μέσω πανδημικής αύξησης της κατανάλωσης
Ήταν στραβό το κλήμα… με την πανδημία, το «’φαγε» και η κλιματική αλλαγή. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα των περασμένων μηνών και δη της άνοιξης στη δυτική Ευρώπη βυθίζουν φέτος την παραγωγή κρασιού σε ένα τα χαμηλότερα επίπεδα, παγκοσμίως.
Στις αρχικές προβλέψεις για το 2021, ο Διεθνής Οργανισμός Οίνου και Αμπέλου (OIV) υπολογίζει την παγκόσμια οινοπαραγωγή μεταξύ 247,1 και 253,5 εκατομμυρίων εκατόλιτρων (mhl), με εκτίμηση μεσαίου εύρους στα 250,3 mhl (ένα εκατόλιτρο ισοδυναμεί με 133 τυπικού μεγέθους φιάλες κρασιού).
Πρόκειται για πτώση 4% συγκριτικά με το 2020 και για την τρίτη συνεχή χρονιά που η παραγωγή θα πέσει κάτω από τον μέσο όρο, πλησιάζοντας τα επίπεδα του 2017 των 248 mhl, τα χαμηλότερα εδώ και έξι δεκαετίες.
Κι αυτό, σε μία περίοδο που η ζήτηση σε οίνο παγκοσμίως αναμένεται να ανακάμψει σχεδόν σε επίπεδα προ της πανδημίας, καθώς οι οικονομίες και ο τουρισμός σταδιακά ανακάμπτουν, οι επιχειρήσεις στον κλάδο της εστίασης και της φιλοξενίας επανέρχονται σταδιακά σε κανονικούς ρυθμούς λειτουργίας και η κατανάλωση οίνου -όπως και του αλκοόλ εν γένει- σημειώνει σταθερή αύξηση, μεσούσης της υγειονομικής κρίσης.
Κακή σοδειά για την Ευρώπη
Οι αμπελώνες στη δυτική Ευρώπη επλήγησαν από τους ανοιξιάτικους παγετούς, κυρίως στην Ιταλία, στην Ισπανία και στη Γαλλία: τους μεγαλύτεροι οινοπαραγωγούς στον κόσμο, που αντιπροσωπεύουν το 45% της παγκόσμιας παραγωγής.
Ειδικά για τη Γαλλία η φετινή ήταν μία από τις χειρότερες χρονιές εδώ και δεκαετίες, με τους οινοπαραγωγούς της να μετρούν πρόσθετες ζημιές από έντονες βροχοπτώσεις και χαλάζι, αλλά και από τις καταστροφικές συνέπειες που είχε η ερυσίβη: μία από τις τρεις σημαντικότερες ασθένειες που πλήττουν τα αμπέλια.
Έτσι, ο γαλλικός τρύγος σημείωσε πτώση 27% σε σύγκριση με το 2020, αναφέρει ο OIV. Με εκτίμηση όγκου 34,2 mhl, μάλιστα, η φετινή χρονιά κατατάσσεται μαζί με το 2017 και το 1957 ως μία από τις χειρότερες χρονιές του γαλλικού κρασιού.
Στο 9% υπολογίζεται αντίστοιχα η πτώση στην Ιταλία και στο 14% στην Ισπανία.
Η Γερμανία, η τέταρτη μεγαλύτερη οινοπαραγωγός στην Ευρώπη, αποτέλεσε εξαίρεση. Παρά τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν φέτος και αμπελοοινικές περιοχές της, καταγράφει αύξηση του όγκου παραγωγής κατά 4% σε ετήσια βάση.
Στην ΕΕ συνολικά, η παραγωγή κρασιού αναμένεται να περιοριστεί στα 145 mhl, μειωμένη κατά 13% συγκριτικά με πέρυσι.
Το αποτέλεσμα θα είναι, σύμφωνα με τον OIV, να συρρικνωθούν τα επίπεδα της παγκόσμιας φετινής παραγωγής, παρά τις ιδιαίτερα θετικές εκτιμήσεις για το νότιο ημισφαίριο.
Μια εντελώς διαφορετική εικόνα
Εκτιμάται ότι οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες που επικράτησαν σε αμπελουργικές περιοχές της Νότιας Αμερικής, της Νότιας Αφρικής και της Αυστραλίας θα οδηγήσουν φέτος σε επίπεδα ρεκόρ την συνολική οινοπαραγωγή του νότιου ημισφαιρίου, στα 59 mhl. Πρόκειται για θεαματική αύξηση 19% σε σχέση με το 2020.
Αύξηση 6% σε ετήσια βάση, στα 24,1 mhl, προβλέπεται εν τω μεταξύ και στις ΗΠΑ, αν και η καλοκαιρινή ξηρασία σε ορισμένες περιοχές, όπως στην Καλιφόρνια, αναμένεται να συγκρατήσει τον όγκο παραγωγής κάτω από τον μέσο όρο πενταετίας.
«Θολή» είναι η εικόνα για την Κίνα, για την οποία ο OIV δεν έδωσε για φέρος προβλέψεις, λόγω έλλειψης στοιχείων για τη συγκομιδή.
Άσπρο πάτο
Σταθερά ανοδικές ήταν στο μεσοδιάστημα οι τάσεις της παγκόσμιας κατανάλωσης σε κρασί.
Παρά μάλιστα τα περιοριστικά μέτρα λόγω της Covid-19, τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου δείχνουν σημάδια ανάκαμψης πάνω από τα επίπεδα προ πανδημίας.
Γεγονός, που αποδίδεται κυρίως στη στροφή των καταναλωτών στο διαδίκτυο για την αγορά φιαλών κρασιού.
«Ακόμα αναμένουμε ότι η παγκόσμια κατανάλωση θα αυξηθεί σε σύγκριση με το 2020», τόνισε ο Πάου Ρόκα, γενικός διευθυντής του OIV.
«Άγνωστος» Χ και εδώ παραμένει ωστόσο η Κίνα, καθώς η αναμενόμενη μείωση της εκεί ζήτησης θα μπορούσε να περιορίσει την ετήσια αύξηση της κατανάλωσης περίπου στο 2% για φέτος, σε σύγκριση με την πτώση 3% που σημείωσε το 2020.
Απαιτείται δράση
Μπορεί οι αμπελουργοί να προσαρμόστηκαν σχετικά καλά πέρσι με την υγειονομική κρίση και τα περιοριστικά μέτρα, τόνισε ο Ρόκα, όμως τώρα «βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα από την πανδημία: την κλιματική αλλαγή».
Τα δυσμενή (και) για την οινοπαραγωγή καιρικά φαινόμενα γίνονται όλο και πιο ακραία και πιο συχνά, επεσήμανε. Γι’ αυτό και είναι «επείγουσα ανάγκη» για τη βιομηχανία κρασιού να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες.
«Υπάρχουν μακροπρόθεσμες λύσεις», υπογράμμισε, ωστόσο « θα απαιτήσουν σημαντικές προσπάθειες ως προς τις βιώσιμες πρακτικές για την καλλιέργεια αμπέλου και την παραγωγή κρασιού».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις