Μακρόν – Ένα πολύ διαφορετικό διάγγελμα
Από τα 27 λεπτά της συνολικής διάρκειας, μόλις τα 8 αφορούσαν την πανδημία. Τον υπόλοιπο χρόνο αφιέρωσε σε έναν απολογισμό της θητείας του και μελλοντικά σχέδια
- Για αυτό τον λόγο η βασίλισσα Ελισάβετ αντιπαθούσε τον Ντόναλντ Τραμπ
- Η δυσαρέσκεια εργαζομένων χτυπάει κόκκινο, πιθανότητα μαζικών παραιτήσεων
- Τι φταίει και δεν φτάνει ο προϋπολογισμός για φάρμακα στα νοσοκομεία
- Οι παράγοντες που καθορίζουν τις τιμές στη φέτα - «Είναι πλέον αδικαιολόγητες» λένε οι παραγωγοί
Μόνος του, από το Ελιζέ, χωρίς δημοσιογράφους για ερωτήσεις, ο Εμανουέλ Μακρόν αφιέρωσε μόλις 8 λεπτά στον κοροναϊό από το σύνολο των 27 λεπτών της παρέμβασής του. Εάν θεωρηθεί ως «διάγγελμα» για την επιδημία, ήταν το ένατο κατά σειρά, πολύ διαφορετικό όμως από τα προηγούμενα!
Τα σχεδόν 20 υπόλοιπα λεπτά τα αφιέρωσε στο τι έκανε ως πρόεδρος και στο τι θα κάνει μελλοντικά. Βραχνιασμένος, με φωνή… αλά Μπάρυ Γουάϊτ, ξεδίπλωσε ένα θετικό απολογισμό της θητείας του. Αναφέρθηκε με λεπτομέρειες σε μέτρα και αποφάσεις και όχι μόνο, ενώ προχώρησε και σε ανακοινώσεις μελλοντικών μεταρρυθμίσεων. Ούτε κουβέντα όμως για υποψηφιότητα στην προεδρική του Απριλίου.
Ωστόσο, καθώς όλοι περίμεναν κάτι να ακούσουν σχετικά, φούντωσαν τα σχόλια: «Μίλησε ως απερχόμενος πρόεδρος ή ως αδήλωτος υποψήφιος, με κάλυψη το θέμα της πανδημίας;».
Επιτακτική ανάγκη η αυτονομία της Ευρώπης
Όπως και να είναι, ο Εμανουέλ Μακρόν κοιτάζει το μέλλον: Για την ενέργεια τάσσεται υπέρ της κατασκευής νέων πυρηνικών αντιδραστήρων, για την ανεργία εμφανίστηκε τιμωρητικός, με δυνατότητες αναστολής των παροχών σε όσους δεν δραστηριοποιούνται ικανοποιητικά για την ανεύρεση εργασίας, κάτι το οποίο δεν ικανοποιεί ιδιαίτερα τη δεξιά. Αναφορικά με τις συντάξεις έχει πίστη στις μεταρρυθμίσεις του, τις αφήνει όμως για αργότερα.
Επιπλέον, υποσχέθηκε εργασίες συντήρησης σε 500 νοσοκομειακές μονάδες και σε ένα μεγάλο αριθμό γηροκομείων. Σε σχέση με την τρίτη δόση εμβολίου, μετά τους 65χρονους θα επιβληθεί κλιμακωτά και στις άλλες ηλικίες με ακύρωση ή μη του υγειονομικού πάσου για τους αρνητές.
Θύμισε τέλος ότι η Γαλλία αναλαμβάνει από τον Ιανουάριο την προεδρία στην Ευρώπη για το ερχόμενο εξάμηνο. «Η επιδημία αποκάλυψε τις εξαρτήσεις της Ευρώπης ακόμα και για προϊόντα πρώτης ανάγκης… Έτσι, η μεγάλη πρόκληση θα είναι να γίνουν οι κατάλληλες επενδύσεις με στόχο την ευρωπαϊκή αυτονομία», υπογράμμισε ο πρόεδρος.
Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις