Μαδρίτη – Τα κουνέλια μετατράπηκαν σε μάστιγα – Φόβος για ασθένειες που μεταδίδονται στον άνθρωπο
Πριν 12 χρόνια, εκατοντάδες άνθρωποι σε γειτονική πόλη είχαν ασθενήσει εξαιτίας του υπερπληθυσμού των κουνελιών
- «Τουλάχιστον 100 Βορειοκορεάτες στρατιωτικοί σκοτώθηκαν σε μάχες στο Κουρσκ»
- Νεκρός ανασύρθηκε από τα συντρίμμια γάλλος υπήκοος στο Βανουάτου μετά τον σεισμό των 7,3 Ρίχτερ
- «Παλιάνθρωπε…» - Οργή λαού έξω από την Εισαγγελία, νέες μαρτυρίες για τον αστυνομικό της Βουλής
- Έντεκα νεκροί μετά από εμπρησμό σε μπαρ στο Βιετνάμ - «Φωνάζαμε στα παγιδευμένα θύματα»
Η Μαδρίτη αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα κουνελιών. Μια φράση που δυο χρόνια πριν θα ακουγόταν αστεία, λαμβάνει πιο δυσοίωνες διαστάσεις εξαιτίας της πανδημίας του κοροναϊού – και του γεγονότος ότι στο παρελθόν, τα κατά τα άλλα τρισχαριτωμένα ζωάκια, είχαν πράγματι αποδειχθεί φορείς ασθενειών.
Τα κουνέλια και οι λαγοί ζούσαν ανέκαθεν στην περιοχή, όμως η ανέγερση κτιρίων και η ασφαλτόστρωση απομάκρυνε τους θηρευτές τους. Έτσι, πλέον έχουν φτάσει να αναπαράγονται ανεξέλεγκτα, όπως εξήγησε στον Guardian ο Ματέο Μελέντεζ, εκπρόσωπος της Ένωσης Κατοίκων της γειτονιάς Carabanchel Alto.
«Οι αριθμοί τους πλέον έχουν ξεφύγει και, αν η άνοιξη έχει πολλές βροχές, μπορούν ακόμη και να τριπλασιαστούν», εξηγεί.
Πλέον, η κατάσταση έχει γίνει επικίνδυνη. Τα μικρά ζωάκια καταστρέφουν τους κήπους και τις αυλές, όμως η μεγαλύτερη ανησυχία των κατοίκων σχετίζεται με τις ασθένειες που θα μπορούσαν να μεταφέρουν.
Πριν από 12 χρόνια, στη Φουελναμπράδα, μια γειτονική πόλη, εκατοντάδες άνθρωποι μολύνθηκαν από παράσιτα εξαιτίας του υπερπληθυσμού των κουνελιών και των λαγών. Δεκάδες χιλιάδες ζώα σφαγιάστηκαν προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση της νόσου.
Εδώ και ένα χρόνο, περισσότερα από 200 νήπια δεν έχουν πρόσβαση στην αυλή του νηπιαγωγείου τους, εξαιτίας των κινδύνων που επιφέρει η επαφή με τα ούρα και τις απεκκρίσεις των κουνελιών.
Δημόσιοι χώροι, αλλά και ιδιωτικές αυλές έχουν καταστραφεί. «Τον Ιούνιο, όλη η περιοχή γύρω από τη δημόσια πισίνα ήταν γεμάτη απεκκρίσεις. Λερώνονταν ακόμη και οι πετσέτες μας», εξηγεί η Μαρία Σέκος Μοράλες, επικεφαλής του συλλόγου γονέων ενός σχολείου της περιοχής.
«Οι κάτοικοι συγκέντρωσαν χρήματα για να φέρουν έναν τύπο που έχει νυφίτσες, για να καθαρίσει τον χώρο από τα κουνέλια. Κατάφερε να πιάσει 12 ή 13, όμως τώρα έχουμε εντοπίσει άλλα 18», εξηγεί στον Guardian, συμπληρώνοντας ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας που έφερε η πανδημία, ενέτεινε περισσότερο το πρόβλημα, αφού τα ζώα δρούσαν ανενόχλητα.
Το μικρό μέγεθος των κουνελιών τους επιτρέπει να παρακάμπτουν τις περιφράξεις. Ταυτόχρονα, οι κάτοικοι διαμαρτύρονται ότι η κυβέρνηση δεν έχει δώσει στο πρόβλημα την απαραίτητη σημασία.
Ο Μεντέλεζ τονίζει στον Guardian: «Μου αρέσουν τα κουνέλια και πιστεύω ότι θα έπρεπε να τα προστατεύσουμε. Όμως όταν το πρόβλημα μετατρέπεται σε ζήτημα υγείας – ειδικά όταν έχουμε μόλις περάσει μια φρικτή πανδημία που προέκυψε από ασθένεια που πέρασε στον άνθρωπο από ζώα – δεν πιστεύω ότι είναι αστεία υπόθεση».
Από την πλευρά του, το δημοτικό συμβούλιο υποστηρίζει ότι συνεργάζεται με τα πληττόμενα σχολεία για να απομακρύνει τα κουνέλια και να καταστήσει τις παιδικές χαρές ξανά διαθέσιμες για τα παιδιά. Μεταξύ άλλων, πρόκειται να επιστρατευτούν ξανά οι νυφίτσες.
Ωστόσο, το πρόβλημα δεν έχει μια μαγική λύση. Τα κουνέλια συμπεριφέρονται με φυσικό τρόπο σε ένα περιβάλλον που έχει πια απολέσει τις φυσικές του ισορροπίες. Και το πιθανότερο είναι πως οι άνθρωποι θα χρειαστεί να κάνουν επίσης τους συμβιβασμούς τους.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις