Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Πολωνία – Για κίνδυνο στρατιωτικής κλιμάκωσης προειδοποιούν οι ειδικοί – Ρωσικά βομβαρδιστικά περιπολούν στη Λευκορωσία

Πολωνία – Για κίνδυνο στρατιωτικής κλιμάκωσης προειδοποιούν οι ειδικοί – Ρωσικά βομβαρδιστικά περιπολούν στη Λευκορωσία

Η Ρωσία φαίνεται να κλιμακώνει την ένταση, με βομβαρδιστικά αεροσκάφη ικανά να μεταφέρουν πυρηνικό οπλισμό να περιπολούν στον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας

Η συνεχιζόμενη κλιμάκωση της έντασης στα σύνορα Πολωνίας – Λευκορωσίας ανησυχεί υψηλόβαθμους αξιωματούχους που μίλησαν στο Politico, κάνοντας λόγο για κίνδυνο εξέλιξης της κατάστασης σε στρατιωτική σύγκρουση. Ταυτόχρονα, η Ρωσία, σύμφωνα με το Reuters, προχώρησε στο σπάνιο βήμα της αποστολής δύο βομβαρδιστικών αεροσκαφών ικανών να μεταφέρουν πυρηνικό οπλισμό, για να πραγματοποιήσουν περιπολίες στον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας.

Ένταση μεταξύ Ρωσίας και ΕΕ για τη Λευκορωσία

Η ανησυχητική κίνηση της Ρωσίας έρχεται μετά τη γνωστοποίηση του γεγονότος ότι τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ επεξεργάζονται το ενδεχόμενο επιβολής περαιτέρω κυρώσεων στο Μινσκ, εξαιτίας της μεταναστευτικής κρίσης στα σύνορα της Πολωνίας, την οποία αποκαλούν κατασκευασμένη.

Στη Λευκορωσία, που αρνείται τις κατηγορίες, χιλιάδες μετανάστες έχουν παγιδευτεί στα παγωμένα δάση της «νεκρής ζώνης» των συνόρων, κάνοντας αλλεπάλληλες προσπάθειες να περάσουν στην επικράτεια της Πολωνίας. Οι περισσότεροι έχουν τελικό προορισμό τη Γερμανία.

Τα ρωσικά βομβαρδιστικά τύπου Tupolev Tu-22M3 που περιπολούν τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας είναι ικανά να μεταφέρουν πυρηνικές κεφαλές, συμπεριλαμβανομένων των υπερηχητικών, που είναι ειδικά σχεδιασμένες για να μπορούν να παρακάμψουν την προηγμένη αεράμυνα των δυτικών κρατών.

Την ΕΕ κατηγορεί η Ρωσία

Από την πλευρά της, η Ρωσία επιρρίπτει ευθύνες στην ΕΕ για την κρίση στα σύνορα, κατηγορώντας την ότι φαίνεται αναντίστοιχη των ίδιων της των ανθρωπιστικών διακηρύξεων, αλλά και ότι επιχειρεί να «στραγγαλίσει» τη Λευκορωσία με τα σχέδιά της να φράξει μέρος των συνόρων. Επιπλέον, αναφέρει ότι θα ήταν απαράδεκτο η ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις στη Λευκορωσία εξαιτίας της κρίσης.

Το Κρεμλίνο τόνισε ότι η υπόνοια που άφησε ο πολωνός πρωθυπουργός, Ματέους Μοραβιέτσκι, ότι η Μόσχα έπαιξε κάποιο ρόλο στην έλευση των προσφύγων στα σύνορα της ΕΕ, ήταν κίνηση ανευθυνότητας και ότι ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, είπε στη γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, ότι η ΕΕ οφείλει να συζητήσει για την κρίση απευθείας με το Μινσκ.

Ιδιαίτερα ανησυχητική ήταν και η δήλωση του ρώσου υπουργού εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ότι ελπίζει πως οι υπεύθυνοι Ευρωπαίοι «δεν θα αφήσουν τους εαυτούς τους να παρασυρθούν σε μια δίνη που είναι αρκούντως επικίνδυνη».

Οι 27 απεσταλμένοι της Ένωσης αναμένεται να συμφωνήσουν την Τετάρτη ότι οι αυξανόμενοι αριθμοί μεταναστών που πετούν προς τη Λευκορωσία για να περάσουν από εκεί στην Ευρώπη αποτελούν «υβριδικό πόλεμο» εκ μέρους του Αλεξάντερ Λουκασένκο, με τον χαρακτηρισμό να αποτελεί νομική βάση για την επιβολή νέων κυρώσεων.

«Ο κ. Λουκασένκο εκμεταλλεύεται με ανήθικο τρόπο ανθρώπους που αναζητούν καταφύγιο, μετατρέποντάς τους σε ομήρους για το κυνικό του παιχνίδι εξουσίας», έγραψε στο Twitter ο γερμανός υπουργός εξωτερικών, Χάικο Μάας.

Περιέγραψε τις εικόνες στα σύνορα με τη Λευκορωσία, όπου χιλιάδες άνθρωποι είναι εγκλωβισμένοι στην παγωνιά, ως «φρικτές», όμως τόνισε ότι η ΕΕ δεν θα δεχθεί εκβιασμούς.

Την ίδια στιγμή, οι αιτούντες άσυλο κινδυνεύουν από το κρύο και την ασιτία παγιδευμένοι στα σύνορα. Στους μήνες που έχουν μεσολαβήσει, τουλάχιστον επτά άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους. Και η χρήση του όρου «υβριδικός πόλεμος» σίγουρα δεν κατατείνει στην τάση της ΕΕ να αντιμετωπίσει το ζήτημα εστιάζοντας στην ανθρωπιστική παράμετρο της κρίσης.

Πώς σχετίζεται η Ουκρανία

Μιλώντας στο Politico στο περιθώριο της ετήσιας Συνόδου της Βαλτικής για την Άμυνα, εσθονοί αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς γιατί η Ρωσία θα μπορούσε να επιθυμεί να εντείνει την κατάσταση, από τη στιγμή που αμέσως πριν το ξέσπασμα της κρίσης, δορυφορικές εικόνες επιβεβαίωσαν ότι η υπερδύναμη παρατάσσει στρατιώτες και στρατιωτικό εξοπλισμό στα σύνορά της με την Ουκρανία.

Κίνδυνος κλιμάκωσης σε στρατιωτική σύγκρουση

Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Άμυνας από όλη την Ευρώπη, εξέφρασαν στο Politico την ανησυχία τους ότι η κρίση στα πολωνικά σύνορα θα μπορούσε να κλιμακωθεί σε στρατιωτική σύγκρουση.

«Η πιθανότητα κλιμάκωσης είναι εξαιρετικά υψηλή», προειδοποίησε ο εσθονός υπουργός άμυνας, Κάλε Λάανετ την Τετάρτη, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Μαζί του συμφώνησαν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από την Ελλάδα, τη Λιθουανία και τη Βρετανία.

Ο Λάανετ, μάλιστα, δεν απέκλεισε ούτε το ενδεχόμενο πολέμου στα σύνορα, αν και φάνηκε πολύ επιφυλακτικός στα σχόλιά του.

«Φυσικά δεν μπορώ να πω ότι δεν υπάρχει κίνδυνος», ανέφερε. «Όμως δεν μπορούμε ακόμη να ξέρουμε ακριβώς ποιο είναι το μέγεθος αυτού του κινδύνου. Θα πρέπει να επιτηρούμε την κατάσταση καθημερινά και εις βάθος».

Πιθανότερη μια σύγκρουση «χαμηλής έντασης»

Από την πλευρά του, ο εσθονός αρχηγός του στρατού, Μάρτιν Χέρεμ, μιλώντας σε δημοσιογράφους την Τρίτη προειδοποίησε ότι ο Λουκασένκο δεν έχει τη δυνατότητα να κηρύξει πόλεμο, ακόμη κι αν ο ηγέτης με τις αυταρχικές τάσεις «φαίνεται να έχει χάσει το μυαλό του».

«Δεν πιστεύω ότι ο Λουκασένκο θέλει να κάνει πόλεμο», σημείωσε. «Δεν έχει αρκετούς πόρους για να κάνει πόλεμο, αλλά… κάποια χτυπήματα είναι δυνατά».

Αυτό που μοιάζει πιθανότερο κατά τη γνώμη του, είναι «μια σύγκρουση χαμηλής έντασης».

Την ίδια στιγμή, οι αξιωματούχοι που μίλησαν στο Politico εμφανίστηκαν διχασμένοι για το κατά πόσον το ΝΑΤΟ θα έπρεπε να συμμετέχει στη φύλαξη των συνόρων της ΕΕ με τη Λευκορωσία, με ορισμένους να αναφέρουν ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει αντιληπτό ως κλιμάκωση της κατάστασης. Συγκεκριμένα, ο βρετανός υπουργός άμυνας υποστήριξε ότι μια τέτοια κίνηση θα έφερνε την κατάσταση σε ένα «πολύ, πολύ, πολύ, πολύ επικίνδυνο σημείο».

Από την άλλη, δεν λείπουν και οι φωνές που υπογραμμίζουν ότι το ΝΑΤΟ ήδη συνεργάζεται με τη Frontex στο Αιγαίο. Ωστόσο, τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία είναι μέλη της βορειοατλαντικής συμμαχίας.

Με πληροφορίες από Reuters, Politico

Must in

Δημήτρης Σούρας: Τι έλεγε για τους ανθρώπους και τον θάνατο ο γνωστός ψυχίατρος

«Όταν πεθάνω, θέλω να θυμάστε δύο πράγματα για μένα: Ότι αγαπώ τον άνθρωπο και ότι πίσω από κάθε παιδί ψάξτε γονιό» είχε πει ο γνωστός ψυχίατρος, Δημήτρης Σούρας.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2024