ΚΙΝΑΛ – Ανεβαίνουν οι τόνοι, αυξάνεται η ασυνεννοησία – Απειλείται η ενότητα;
Ουδείς επικρίνει τις διαφορετικές φωνές και απόψεις μέσα σε ένα πολιτικό κόμμα, ωστόσο, το γεγονός ότι δεν μπορούν να καταλήξουν σε μία ομόφωνη θέση, από μία απλή εσωκομματική διαδικασία (debates υποψηφίων) μέχρι τη στάση τους σε ένα νομοσχέδιο (Ποινικός Κώδικας), γεννά ερωτηματικά για την ενότητα του ΚΙΝΑΛ στη μετά Γεννηματά εποχή
Τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα…
Ο λόγος για το ΚΙΝΑΛ – και το ΠΑΣΟΚ – που, στο δρόμο προς τις εσωκομματικές εκλογές της 5ης Δεκεμβρίου, για την ανάδειξη νέας ηγεσίας του κόμματος, επέστρεψε σε αυτό που ξέρει να κάνει καλύτερα από κάθε άλλο κόμμα: στις αντεγκλήσεις και την εσωστρέφεια.
Ουδείς επικρίνει τις διαφορετικές φωνές και απόψεις μέσα σε ένα πολιτικό κόμμα, βέβαια, ωστόσο, το γεγονός ότι δεν μπορούν να καταλήξουν σε μία ομόφωνη θέση, από μία απλή εσωκομματική διαδικασία (debates υποψηφίων) μέχρι την στάση τους σε ένα νομοσχέδιο (Ποινικός Κώδικας), προϊδεάζει για τη συνέχεια και γεννά ερωτηματικά για την ενότητα του ΚΙΝΑΛ στη μετά Γεννηματά εποχή.
Η αιφνίδια απώλεια της προέδρου του κόμματος, Φώφης Γεννηματά, και η – όχι για όλους – εξίσου αιφνίδια απόφαση του γιου του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, να επιστρέψει στην ηγεσία του κόμματος, τη διάσπαση του οποίου δεν του έχουν ακόμη συγχωρήσει οι περισσότεροι υποστηρικτές του ΠΑΣΟΚ, έφεραν για μία ακόμη φορά στο επίκεντρο των πολιτικών εξελίξεων ένα πολιτικό κόμμα, που γλίτωσε την κατάρρευση και την αφάνεια στο «παρά πέντε», αλλά παραμένει δημοσκοπικά «κολλημένο» σε μονοψήφια ποσοστά.
Ταυτόχρονα, και οι έξι υποψήφιοι ομνύουν στην ενότητα του κόμματος, την ώρα που κάνουν ό,τι μπορούν – ορισμένοι εξ αυτών, τουλάχιστον – για να τη δυναμιτίσουν.
Από την άλλη πλευρά, η συζήτηση – που δεν έφυγε ποτέ από την ατζέντα – για το με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει το ΚΙΝΑΛ, μετά τις εκλογές που θα γίνουν με απλή αναλογική, δεν ξορκίζεται με ατάκες «δεν θα γίνουμε το δεκανίκι κανενός».
Η αλήθεια είναι πως ένα κόμμα του 6-8% δεν πρόκειται να εκσφενδονιστεί δημοσκοπικά και να επιστρέψει σε ποσοστά κόμματος εξουσίας, επειδή θα αλλάξει αρχηγό, αλλά με τη διατύπωση ξεκάθαρων και σύγχρονων πολιτικών θέσεων, που να μην… «μυρίζουν» ναφθαλίνη από τη δεκαετία του ’80.
Στον αέρα το debate λόγω διαφωνιών Παπανδρέου – Στο τραπέζι τηλεμαχία μόνο με τους πέντε
Σε σίριαλ έχει εξελιχθεί το θέμα των debates μεταξύ των έξι υποψηψίων, αφού ο Γιώργος Παπανδρέου διαφοροποιήθηκε από τους άλλους πέντε υποψήφιους για τον τρόπο διεξαγωγής τους.
Οι Ανδρέας Λοβέρδος, Νίκος Ανδρουλάκης, Χάρης Καστανίδης, Παύλος Γερουλάνος και Παύλος Χρηστίδης συμφωνούν σε δύο τηλεμαχίες πριν από τον πρώτο γύρο και μία επιπλέον μεταξύ των δύο τελικών μονομάχων – πριν από τον δεύτερο– με θεματικές ενότητες, στα πρότυπα του 2017.
Ωστόσο, ο Γιώργος Παπανδρέου επέμεινε με επιστολή του προς την ΕΔΕΚΑΠ, αλλά και σε ομιλία του στο Ηράκλειο, σε τρία θεματικά ντιμπέιτ μεταξύ όλων των υποψηφίων, όχι διά ζώσης, αλλά μέσω Zoom και με τετράλεπτες απαντήσεις.
«Λόγω των πολύ διαφορετικών συνθηκών από το 2017, δεν ενδείκνυται να επιλεγεί ένα ανάλογο ντιμπέιτ, ούτε οποιαδήποτε μορφή που να παραπέμπει σε ριάλιτι σόου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρώην πρωθυπουργός, ενώ ως προς την πρότασή του για ψηφιακή παρουσία τόνισε ότι «οι υποψήφιοι θα μπορούν να συμμετάσχουν από όποιο σημείο της χώρας βρίσκονται».
Ανδρουλάκης: «Όχι σε παράλληλους μονολόγους»
«Δεν βλέπω κανέναν λόγο να κάνουμε από τα σπίτια μας παράλληλους μονολόγους», αντέτεινε ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Ακόμη συνεργάτες του ευρωβουλευτή και υποψηφίου για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ τονίζουν πως «ο τρόπος διεξαγωγής των τηλεοπτικών αναμετρήσεων που είχε ακολουθηθεί στις προηγούμενες εσωκομματικές εκλογές του 2017, υπό την αιγίδα της επιτροπής Αλιβιζάτου, είχε συμβάλει στην επιτυχία της όλης διαδικασίας. Είχαν δε, οι συζητήσεις εκείνες, υψηλή τηλεθέαση και συνέβαλαν στη μεγάλη συμμετοχή στις εκλογές».
Debate για πέντε – Θα πει το «ναι» ο Παπανδρέου;
Με αυτά τα δεδομένα, όλα δείχνουν πως τα δύο debates στην ΕΡΤ δεν θα γίνουν καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, η κρατική τηλεόραση δεν είναι διατεθειμένη να τα φιλοξενήσει, χωρίς όλους τους υποψηφίους παρόντες.
Αντίθετα, το πιθανότερο σενάριο είναι να δούμε debate των «πέντε», χωρίς δηλαδή τον Γιώργο Παπανδρέου, σε ιδιωτικά κανάλια, δύο εκ των οποίων έχουν ήδη προβεί σε κρούσεις (MEGA, Action 24).
Μάλιστα, η ΕΔΕΚΑΠ, το αρμόδιο όργανο για τη διεξαγωγή των εκλογών, μετά από μία πολύωρη συνεδρίαση την Πέμπτη, αποφάσισε ότι δεν… μπορεί να αποφασίσει για το θέμα του debate.
Έτσι, την Παρασκευή, οι πέντε υποψήφιοι αναμένεται να στείλουν επιστολή στην ΕΡΤ, ζητώντας τη διεξαγωγή τηλεμαχίας, κατά τα πρότυπα του 2017, στην οποία όμως δεν θα συμμετέχει ο Γιώργος Παπανδρέου.
Ωστόσο, εάν ο πρώην πρωθυπουργός αλλάξει στάση και θελήσει να συμμετάσχει, δεν θα αρνηθούν οι άλλοι πέντε.
Ο Ποινικός Κώδικας έφερε νέα διχόνοια
Ξεχωριστούς δρόμους τράβηξαν στο ΚΙΝΑΛ σε ό,τι αφορά στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα, που ψηφίστηκε το απόγευμα της Πέμπτης στη Βουλή.
Ο Ανδρέας Λοβέρδος ανακοίνωσε ότι υπερψηφίζει τις αλλαγές, ενώ η επίσημη θέση του ΚΙΝΑΛ, όπως εκφράστηκε και από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος, Κώστα Σκανδαλίδη ήταν το «παρών».
Σκανδαλίδης: «Εμείς δεν κάνουμε αντιπολίτευση της πλάκας»
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Κώστας Σκανδαλίδης, ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του δεν θα υπερψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο, αλλά μόνο διατάξεις που αυστηριοποιούν τις ποινές για ειδεχθή εγκλήματα, όπως βιασμοί ανηλίκων, ανθρωποκτονίες, γυναικοκτονίες.
«Εμείς δεν κάνουμε νομικό ακτιβισμό, δεν κάνουμε αντιπολίτευση της πλάκας, ψηφίζουμε ‘παρών’», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σκανδαλίδης, απαντώντας εμμέσως στον Ανδρέα Λοβέρδο, που νωρίτερα είχε στηρίξει το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, ανακοινώνοντας ότι διαφοροποιείται από την επίσημη γραμμή του κόμματός του και θα το υπερψηφίσει.
Λοβέρδος: «είμαι απαλλαγμένος πλέον στο να υπακούω κομματικούς συσχετισμούς»
Τη διαφοροποίησή του από την επίσημη γραμμή του ΚΙΝΑΛ για το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, ανακοίνωσε από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής ο υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος, Ανδρέας Λοβέρδος.
Ο κ. Λοβέρδος ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος θα υπερψηφίσει τόσο επί της αρχής το νομοσχέδιο, όσο και τις περισσότερες διατάξεις του, ενώ άφησε αιχμές για τη στάση του κόμματος του.
«Απαλλαγμένος πλέον στο να υπακούω στους κομματικούς συσχετισμούς, θα δώσω απολύτως το δικό μου στοιχείο της πολιτικής μου ταυτότητας ως ελεύθερος άνθρωπος και μέλος του κοινοβουλίου. Θα πράξω σύμφωνα με την συνείδησή μου χωρίς φόβο και πάθος, καθώς τίποτα δεν με δεσμεύει και σας λέω ότι, παρά του ότι διαφωνώ σε ορισμένα ζητήματα, ψηφίζω ναι επί της αρχής και των περισσοτέρων άρθρων», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Λοβέρδος.
Και προσέθεσε: «Είναι αδιανόητο η εισηγήτρια του νομοσχεδίου του κόμματος, Νάντια Γιαννακοπούλου, να λέει επανειλημμένα στη κυβέρνηση ότι αργήσατε και η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά να έχει κάνει η ίδια κριτική για το θέμα και να έρχονται οι αυστηριοποιήσεις του ποινικού κώδικα και να έχουμε ομιλίες επί άλλων θεμάτων, σοβαρών μεν, αλλά που δεν μπαίνουν όμως στην ουσία του νομοσχεδίου».
Απάντηση «χωρίς φόβο και πάθος» από την ΚΟ του ΚΙΝΑΛ
Μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΙΝΑΛ εξέδωσε μία ανακοίνωση-απάντηση στον Ανδρέα Λοβέρδο, υπό τον χαρακτηριστικό τίτλο «Χωρίς φόβο και πάθος» (σ.σ. λέξεις που χρησιμοποίησε ο κ. Λοβέρδος), με την οποία τόνισε πως «συμφωνεί και ψηφίζει την αύξηση των ποινών για ιδιαίτερης βαρύτητας αδικήματα, όπως τα σεξουαλικά εγκλήματα, οι βιασμοί ανηλίκων, οι ομαδικοί βιασμοί, οι πράξεις ενδοοικογενειακής βίας, τα εγκλήματα κατά των εργαζομένων κ.α.», ωστόσο, καταγγέλει την «προκλητική» – όπως την χαρακτήρισε – «άρνηση της Κυβέρνησης να ενεργοποιήσει την κοινωφελή εργασία και τις εναλλακτικές μορφές έκτισης των ποινών».
Μάλιστα, η ΚΟ του κόμματος επεσήμανε στην ανακοίνωσή της πως λέει «όχι στην ακραία ποινικοποίηση απόψεων ή δηλώσεων, που μπορούν εύκολα να χαρακτηριστούν ‘fake news’, που φτάνει στο άλλο άκρο: φιμώνει την ενημέρωση και την ελεύθερη δημοσιογραφία».
Επιπλέον, το ΚΙΝΑΛ ζήτησε από την κυβέρνηση «να τολμήσει να κατοχυρώσει τη γυναίκα ως θύμα εγκλημάτων έμφυλης βίας, που έχουν αποκτήσει χαρακτηριστικά ‘κοινωνικής πανδημίας’».
Κεγκέρογλου: «Όχι άλλη διαστρέβλωση των θέσεων του ΚΙΝΑΛ»
Στο μεταξύ, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΙΝΑΛ, Βασίλης Κεγκέρογλου, στην τοποθέτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής, είχε τονίσει πως η θέση του κόμματος «είναι ξεκάθαρη και δεν μπορεί να τη θολώσει κανείς», διευκρινίζοντας πως το κόμμα ψηφίζει τα 158 από τα 173 άρθρα.
Και ξεκαθάρισε πως η απόφαση του ΚΙΝΑΛ να ψηφίσει «παρών» επί της αρχής του νομοσχεδίου οφείλεται, πρωτίστως, στο γεγονός ότι ενώ η κυβέρνηση «όφειλε εδώ και καιρό να φέρει μια ουσιαστική μεταρρύθμιση, να αναβαθμίσει το σωφρονιστικό μας σύστημα», όπως τόνισε, «δεν το έπραξε».
Γι’ αυτό, προσέθεσε, το ΚΙΝΑΛ τοποθετείται επί της αρχής με «παρών» και δίνει βάρος στα άρθρα και στις διατάξεις, «με βάση τις οποίες αποφασίζουν τα δικαστήρια και τα συλλογικά όργανα της δικαιοσύνης» – όπως σημείωσε – «και όχι με τις επί της αρχής τοποθετήσεις».
Περί ενότητας
Η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά, ανακοινώνοντας την απόσυρση της υποψηφιότητάς της από την εκλογική κούρσα μέσα από το νοσοκομείο, είχε τονίσει πως «ως πρόεδρος μέχρι την ανάδειξη νέας ηγεσίας, αλλά και ως βουλευτής μετά, προτεραιότητά μου παραμένει η ενότητα και η προοπτική της παράταξης» – κάτι που τελικά έμελλε να αφήσει ως πολιτική παρακαταθήκη.
Ο Γιώργος Παπανδρέου, στη συνέχεια και μετά τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά, είχε επίσης ανακοινώσει την ανάληψη πρωτοβουλίας, στο όνομα της ενότητας της παράταξης, με τους περισσότερους να πιστεύουν ότι αυτή η πρωτοβουλία του πρώην πρωθυπουργού θα είχε ως στόχο τη διασφάλιση της ενότητας. Τελικά, βέβαια, αποδείχθηκε πως αφορούσε στη δική του υποψηφιότητα…
Από την άλλη πλευρά, υπάρχει ένα ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, που επίσης διεκδικεί την ηγεσία του κόμματος, ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος δηλώνει ξεκάθαρα και με… ανακούφιση πως είναι πλέον «απαλλαγμένος στο να υπακούει στους κομματικούς συσχετισμούς» και, άρα, μπορεί να χαράξει το δικό του δρόμο, «ως ελεύθερος άνθρωπος».
Πόσο ελεύθερος είναι ένας πολιτικός, που ανήκει και επιθυμεί, μάλιστα, να ηγηθεί ενός κόμματος, το ξέρουν καλύτερα οι ίδιοι οι πολιτικοί.
Το ερώτημα, πάντως, για το σύνολο της πολιτικής σκηνής της χώρας και, πρωτίστως, για τους υποστηρικτές του ΚΙΝΑΛ, παραμένει ένα: Υπάρχει αρχηγός που, στις 6 Δεκεμβρίου (ή στις 13), θα είναι σε θέση να εξασφαλίσει την ενότητα και τη συνοχή του κόμματος;
Γιατί το ενδεχόμενο να «σπάσει» σε κομμάτια ένα κόμμα, που έχει ήδη υποστεί ρωγμές στο πρόσφατο παρελθόν του, και να μοιράσει τα πολιτικά του ιμάτια δεξιά και αριστερά, ίσως ωφελήσει σε ατομικό επίπεδο κάποια πολιτικά στελέχη, ωστόσο, το ζητούμενο για όλους τους είναι – εκτός από τους ίδιους – να υπάρχει ακόμα και το κόμμα…
- Έκλεβαν πολυτελή οχήματα SUV και τα πωλούσαν στο εξωτερικό – Το αιματηρό επεισόδιο με τον αρχηγό της σπείρας
- Κρήτη: Eίχε προσπαθήσει και πατήσει με το αμάξι του και άλλα άτομα ο 33χρονος Γάλλος
- Κώστας Γεωργουσόπουλος: Μ’ οδηγό ένα γραφιά…
- Άρης: Ξανά ατομικό για Μορόν και Μάγιο, ανεβάζει στροφές ο Κουάισον
- Σκωτία: Φυλακίστηκε ο νεοναζί που διατηρούσε οπλοστάσιο και απειλούσε οργάνωση LGBTQ – «Θα πληρώσουν με αίμα»
- Ο Δήμος Πολυγύρου αποκτά το δικό του λογότυπο