Πολωνία – Ανθρώπινες τραγωδίες στα σύνορα της ΕΕ με τη Λευκορωσία – «Πίναμε νερό από λακκούβες»
Τη στιγμή που ΕΕ και Πολωνία δηλώνουν ότι η Ευρώπη «δεν θα πέσει θύμα εκβιασμού», χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες υποφέρουν στα σύνορα
- Τεχνητή νοημοσύνη και ωδή στο γυμνό: Αυτές ήταν οι πιο τολμηρές φωτογραφίες την χρονιά του 2024
- Πρόστιμα και επιπλέον φόροι για όσους δεν κλείσουν εκκρεμότητες μέχρι το τέλος του χρόνου
- Μαζική επίθεση με drones σε ρωσική πόλη 1.000 χλμ από τα σύνορα - Απομακρύνθηκαν κάτοικοι
- Χιόνια σε ορεινές περιοχές της Θεσσαλονίκης - Πού απαιτούνται αντιολισθητικές αλυσίδες
«Υβριδικός πόλεμος». «Επίθεση». «Εισβολή». Στις λέξεις που χρησιμοποιούνται από την ΕΕ και την Πολωνία για να περιγράψουν τη μεταναστευτική κρίση στα σύνορα της Ευρώπης με τη Λευκορωσία, αδιαφορούν πλήρως για τις ανθρώπινες τραγωδίες που εκτυλίσσονται στα παγωμένα δάση της «νεκρής ζώνης».
Τους τελευταίους μήνες, τουλάχιστον επτά αιτούντες άσυλο έχουν βρει φρικτό θάνατο από τις κακουχίες, ενώ πρόσφυγες που μίλησαν στο CNN, αποκάλυψαν ότι αναγκάζονται να περάσουν ολόκληρες ημέρες χωρίς φαγητό και νερό, ενώ άλλοι έπεσαν θύματα βάναυσων ξυλοδαρμών στην προσπάθειά τους να βρουν καταφύγιο στην Ευρώπη.
Καταγγελίες για ξυλοδαρμούς
Ο Γιουσέφ Αταλάχ, ένας 37χρονος Σύρος, πέρασε πρόσφατα στην Πολωνία, στην Τρίτη προσπάθεια να περάσει τα σύνορα με τη Λευκορωσία. Μιλώντας στο CNN από προσφυγικό καταυλισμό στο Μπιάλιστοκ, θυμάται ότι φτάνοντας στα σύνορα, λευκορώσοι συνοριοφύλακες συνέλαβαν τον ίδιο και τρία ακόμη άτομα που ήταν μαζί του και τον ξυλοκόπησαν, τραυματίζοντάς τον στο πρόσωπο και προκαλώντας του κάταγμα στη μύτη και κακώσεις στα πλευρά.
«Μας πήγαν στην απαγορευμένη περιοχή. Αυτή ήταν η πρώτη μας προσπάθεια να περάσουμε τα σύνορα προς την Πολωνία», εξηγεί. Όπως λέει, οι συνοριοφύλακες αρνήθηκαν να τους παρέχουν ιατρική περίθαλψη και τους είπαν επανειλημμένως να κινηθούν προς την Πολωνία, αντί να γυρίσουν προς τη λευκορωσική πρωτεύουσα, το Μινσκκ. Στη διάρκεια του επικίνδυνου ταξιδιού του, ο Αταλάχ αναφέρει ότι δεν είχε τρόφιμα, ενώ αναγκάστηκε να πιει νερό από έναν βάλτο.
Πρόσθεσε: «Είδα ότι μια άλλη ομάδα προσφύγων είχε αφήσει μερικά πράγματα και εκεί βρήκα έναν κύβο ζάχαρης. Απλώς άρχισα να τον γλείφω, επειδή δεν μπορώ καν να μασήσω ή να δαγκώσω».
Μια γυναίκα από τη Συρία που μίλησε στη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων στο CNN αναφέρει ότι πέταξε στο Μινσκ από τη Βηρυτό. Φτάνοντας, ισχυρίζεται ότι ο λευκορωσικός στρατός βοήθησε την ίδια και μια ομάδα άλλων μεταναστών να μεταβούν προς τα σύνορα και να κόψουν την περίφραξη.
Όταν η πολωνική αστυνομία προχωρούσε σε επαναπροωθήσεις της ομάδας, η γυναίκα υποστηρίζει ότι οι μετανάστες ικέτεψαν τις λευκορωσικές αρχές να τους παρέχουν ασφαλή δίοδο προς το αεροδρόμιο του Μινσκ, προκειμένου να επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους. Όπως λέει, το αίτημά τους απορρίφθηκε.
Η γυναίκα αναφέρει ότι κατέληξε παγιδευμένη στα δάση των συνόρων της Πολωνίας με τη Λευκορωσία επί 12 ημέρες, μέχρι τελικά να καταφέρει να παρακάμψει την πολωνική αστυνομία και να περάσει στη χώρα.
Από εκεί, κατάφερε να φτάσει στη Γερμανία – που αποτελεί επιθυμητό προορισμό πολλών προσφύγων – αφού μίσθωσε «ταξί» όπως το αποκάλεσε, το οποίο κόστισε $2.000.
Μιλώντας στο CNN αρκετές εβδομάδες νωρίτερα από προσφυγικό καταυλισμό στη Γερμανία, η γυναίκα, που ζήτησε να παραμείνει ανώνυμη, περιέγραψε: «Κοιμόμουν διαρκώς κάτω από ένα δέντρο. Τις πρώτες ημέρες είχαμε έναν υπνόσακο. Όμως χάσαμε τα πάντα όταν περπατήσαμε μέσα στα δέντρα».
«Πέντε ημέρες αργότερα, πίναμε νερό από0 το έδαφος. Δεν είχαμε τίποτα, δεν μας βοηθούσαν», θυμάται. «Βάζαμε ένα μπουκάλι στο έδαφος… πίναμε νερό από τις λακκούβες».
«Το πρωί δεν καταφέρναμε να πιούμε από αυτό, γιατί βλέπαμε ότι ήταν μαύρο», είπε, μην μπορώντας να συγκρατήσει τα δάκρυά της.
Χιλιάδες εγκλωβισμένοι άνθρωπο στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας, έχουν βρεθεί στο επίκεντρο μιας εντεινόμενης πολιτικής διαμάχης της ΕΕ, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ κατά της Λευκορωσίας. Δυτικοί αξιωματούχοι κατηγορούν τον πρόεδρο της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, ότι κατασκεύασε την προσφυγική κρίση στα ανατολικά σύνορα της ΕΕ, με στόχο την αποσταθεροποίηση της Ένωσης, ως αντίποινα για τις κυρώσεις που του επιβλήθηκαν για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η κυβέρνησή του αρνείται τις κατηγορίες και αντ’ αυτού κατηγορεί τη Δύση για τα επικίνδυνα – και ενίοτε θανατηφόρα – περάσματα των μεταναστών από τα σύνορα, αλλά και για την κακομεταχείρισή τους.
Η πολωνική συνοριοφυλακή ανέφερε ότι την Τετάρτη κατέγραψε 468 απόπειρες εισόδου μεταναστών στη χώρα και σχεδόν 600 την Τρίτη, συμπεριλαμβανομένων προσπαθειών «μεγάλης κλίμακας», στο πλαίσιο των οποίων ομάδες άνω των 100 ατόμων επιχείρησαν να παραβιάσουν τον φράχτη. Οι πολωνικές αρχές έχουν συλλάβει μικρούς αριθμούς ανθρώπων, ενώ επαναπροώθησαν τους υπόλοιπους στη Λευκορωσία.
Μετανάστες που μίλησαν στο CNN αναφέρουν ότι κατέβαλαν περίπου $8.000 για το ταξίδι τους. «Πήγα στο Λίβανο [από τη Συρία]. Από τον Λίβανο, πήγα στο αεροδρόμιο με τουριστική βίζα για τη Λευκορωσία», εξηγεί ο 27χρονος σύρος αιτών άσυλο, Μοχάμαντ Νάσαρ.
«Στο αεροδρόμιο σου συμπεριφέρονται λες και είσαι τουρίστας. Υπάρχει ξενοδοχείο. Όμως από τη στιγμή που φτάνεις στη Χαρόντνια, το χωριό στα σύνορα, αρχίζουν να σε μεταχειρίζονται πολύ άσχημα», περιγράφει ο Νάσαρ. «Τις τελευταίες τέσσερις ημέρες δεν είχαμε φαγητό. Δεν μας έδιναν τίποτα. Το μόνο που μας έδιναν ήταν λίγο νερό – μερικές φορές».
Η Τζίνο, μια 17χρονη από το βόρειο Ιράκ, λέει ότι ο λευκορωσικός στρατός φόρτωσε την ομάδα της στο πίσω μέρος ενός φορτηγού και τους μετέφερε στα σύνορα.
«Οι Λευκορώσοι… μερικές φορές μας συμπεριφέρονταν άσχημα, άλλες φορές μας συμπεριφέρονταν καλά», θυμάται η Τζίνο που δεν επιθυμεί να αποκαλύψει το επώνυμό της για λόγους ασφαλείας. «Στην περίπτωσή μου, μας έφεραν στα σύνορα με ένα φορτηγό και έκοψαν το συρματόπλεγμα του φράχτη».
Η εκπρόσωπος τύπου της πολωνικής συνοριοφυλακής, Κατάρζινα Ζντάνοβιτζ, αναφέρει ότι η κατάσταση στην περιοχή της Κουζνίκα ήταν ήρεμη την Τετάρτη και ότι οι μετανάστες είχαν λάβει ζεστό φαγητό και ροφήματα από τον λευκορωσικό στρατό στη διάρκεια της νύχτας.
Η Ζντάνοβιτς εκτιμά ότι οι μετανάστες που έχουν εγκλωβιστεί στα σύνορα είναι περίπου 4.000, επικαλούμενοι πηγές της συνοριοφυλακής. Μιλώντας στο CNN, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο περισσότεροι άνθρωποι να επιχειρήσουν να κινηθούν προς την περιοχή των συνόρων από άλλα σημεία. Ωστόσο, η Επιτροπή της Λευκορωσικής Πολιτείας για τα Σύνορα υπολόγιζε την Τρίτη ότι στο σημείο βρίσκονται μόνο 2.000 μετανάστες.
Πολλαπλοί πολωνοί αξιωματούχοι έχουν κατηγορήσει τη Λευκορωσία ότι βοηθά τους μετανάστες να περάσουν τα σύνορα, ενώ ο υπουργός εσωτερικών της χώρας ισχυρίστηκε ότι πρόκειται το πιθανότερο είναι πως «εκπρόσωποι των ρωσικών υπηρεσιών» βρίσκονται μεταξύ των μεταναστών.
Η Ρωσία έχει αρνηθεί κάθε εμπλοκή στην υπόθεση.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις