Κοροναϊός – Σενάρια για «μπλόκο» των ανεμβολίαστων στα σούπερ μάρκετ – Νέα μέτρα για να σωθούν τα Χριστούγεννα
Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνης Γεωργιάδης αποκάλυψε πως γίνεται συζήτηση για την είσοδο των ανεμβολίαστων στα σούπερ μάρκετ με rapid test. Την ίδια ώρα οι ειδικοί ζητούν περισσότερα περιοριστικά μέτρα τώρα για να σωθούν τα Χριστούγεννα
- «Mr Everyman»: Οι 51 άνδρες που καταδικάστηκαν για τους βιασμούς της Ζιζέλ - Γιατί τους ονόμασαν έτσι;
- Νέα επιδείνωση του καιρού με καταιγίδες, θυελλώδεις ανέμους και χιόνια
- Στους 94 έχουν φτάσει οι νεκροί στη Μοζαμβίκη μετά το πέρασμα του κυκλώνα Σίντο
- Οι πρώτες συναντήσεις της συζύγου του αστυνομικού της Βουλής με τις τρεις κόρες της - Τι της είπαν
Η εκτίναξη των κρουσμάτων κοροναϊού και η άνοδος των σκληρών δεικτών, σε συνδυασμό με την δραματική κατάσταση των νοσοκομείων «φουντώνουν» τη συζήτηση για νέα περιοριστικά μέτρα, ενώ δεν λείπουν οι φωνές που προειδοποιούν ότι και τα φετινά Χριστούγεννα μπορεί να «χαθούν» εάν δεν υπάρξει καλυτέρευση της επιδημιολογικής εικόνας. Το προς ποια κατεύθυνση θα κινηθούν τα μέτρα δεν έχει αποσαφηνιστεί, αν και η κυβέρνηση επιμένει ότι αυτά θα αφορούν τους ανεμβολίαστους.
Έτσι, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο εισόδου των ανεμβολίαστων με rapid test στα σούπερ μάρκετ, καθώς όπως είπε η πρόταση συζητείται αλλά προκύπτουν δυσκολίες στην εφαρμογή της.
Συγκεκριμένα όπως ανέφερε ο υπουργός σε σχετική ερώτηση «ασφαλώς και εξετάζεται, αλλά υπάρχουν προβλήματα. Το συζητήσαμε και στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου».
«Υπάρχουν κάποιοι συμπολίτες μας που δεν θα κάνουν ούτε rapid test και δεν μπορούμε να τους στερήσουμε την πρόσβαση σε βασικά αγαθά», σημείωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης για να προσθέσει και το πρόβλημα με τις ατελείωτες ουρές που θα δημιουργηθούν σε ώρες αιχμής στα μεγάλα καταστήματα.
Γεωργιάδης: «Εξ αιτίας των ανεμβολίαστων συνεχίζει η πανδημία
Η συζήτηση για νέα μέτρα φουντώνει, τη στιγμή που η εικόνα από τα νοσοκομεία είναι δραματική και οι ειδικοί αναφέρουν ότι δεν είμαστε ακόμα στην κορύφωση του τέταρτου κύματος. Η κυβέρνηση επαναλαμβάνει ότι δεν θα λάβει οριζόντια μέτρα, αλλά οι περιορισμοί θα αφορούν τους ανεμβολίαστους, προκειμένου να μη διασωληνωθεί για ακόμα μία φορά η οικονομία.
Ο εμπορικός κόσμος, ωστόσο αντιδρά και ζητά από την κυβέρνηση ενίσχυση για να αντιμετωπίσει τις νέες δυσκολίες. Σχετικά με την εστίαση ο Άδωνις Γεωργιάδης ήταν ιδιαίτερα αιχμηρός, σημειώνοντας ότι το να ακούγεται ότι δεν στηρίζουμε την εστίαση, το να ακούγεται με τέτοια ένταση ότι η εστίαση ζητάει και νέα χρήματα, είναι πάρα πολύ άδικο».
Μιλώντας στο OPEN, σημείωσε ότι η εστίαση έλαβε τα περισσότερα χρήματα σε σχέση με τους άλλους κλάδους και επεσήμανε πως η στεναχώρια των επιχειρηματιών θα πρέπει να κατευθύνεται προς τους ανεμβολίαστους που «εξ αιτίας τους συνεχίζει να υπάρχει η πανδημία».
«Η αλήθεια είναι ότι η εστίαση πήρε υπερδιπλάσιους πόρους από οποιονδήποτε άλλο κλάδο στην Ελλάδα. Από ένα σημείο και έπειτα αρχίζει να ακούγεται σαν αχαριστία όλο αυτό το πράγμα. Γιατί οι πόροι που πήγαν στην εστίαση τους στερήθηκε το λιανεμπόριο, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και άλλοι κλάδοι. Ο κ. Καββαθάς, θα πρέπει να βάλει στο δημόσιο λόγο του και αυτή την παράμετρο», είπε ο υπουργός.
«Αντιλαμβανόμαστε ότι στεναχωρήθηκαν για τα μέτρα. Αλλά η στεναχώρια τους δεν πρέπει να κατευθύνεται προς την κυβέρνηση που αναγκαστικά τα θέσπισε λόγω της πανδημίας, αλλά στους ανεμβολίαστους συμπολίτες τους που επιμένουν να υπάρχει πανδημία στην Ελλάδα με το να μην εμβολιάζονται», συνέχισε ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Βατόπουλος: Δεν αποκλείονται οριζόντια μέτρα
Η εκτίναξη των κρουσμάτων, αλλά και η άνοδος των σκληρών δεικτών, με το ΕΣΥ να φτάνει και να ξεπερνάει για ακόμα μία φορά τα όριά του, ανησυχεί τους ειδικούς που όλο και πιο έντονα ζητούν περισσότερα περιοριστικά μέτρα που να αφορούν και τους εμβολιασμένους.
Ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος ανέφερε σήμερα σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, ότι χρειάζεται άμεση επιβολή αυστηρότερων μέτρων τα οποία ενδεχομένως να επιτρέψουν μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων στους πολίτες κατά τα Χριστούγεννα.
«Από υγειονομικής πλευράς ίσως πρέπει να προσχωρήσουμε σε κάποια παραπάνω μέτρα», τόνισε ο καθηγητής ενώ ύστερα συμπλήρωσε πως αν αυτά τα μέτρα ληφθούν σύντομα, τότε οι πολίτες θα μπορούν να κινούνται με μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων στις γιορτές.
Μείωση πληρότητας και επαναφορά τηλεργασίας
Συγκεκριμένα για τους χώρους εστίασης και τους κινηματογράφους δήλωσε πως θα μπορούσαν να λειτουργούν με 80% πληρότητα αντί για 100% , σημειώνοντας παράλληλα πως θα μπορούσε να επιστρέψει με κάποιο τρόπο και η τηλεργασία.
Ερωτηθείς για το αν υπάρχει ενδεχόμενο να επιβληθούν ακόμα και οριζόντια μέτρα, απάντησε πως κατά τη γνώμη του δεν πρέπει να αποκλείεται κανένα σενάριο.
Στάθηκε δε και στην αποδοχή των μέτρων από τον γενικό πληθυσμό, καθώς όπως ανέφερε, «αν δεν έχουμε την κοινωνία με το μέρος μας δεν μπορούν να επιβληθούν μέτρα».
Πολλαπλασιάζονται τα κρούσματα
Τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κοροναϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 6.801, ενώ ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 815.068 . Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 ανήλθαν σε 67.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 503. Να σημειωθεί ότι οι θάνατοι την τελευταία εβδομάδα αυξήθηκαν κατά 13% και κατά 50% τα νέα κρούσματα.
Στο μεταξύ τα χειρότερα είναι μπροστά μας. Ο Νίκος Τζανάκης μιλώντας στο MEGA, υπογράμμισε ότι στα τέλη Νοεμβρίου μπορεί να φτάσουμε έως και 11.000 κρούσματα καθημερινά ενώ ακόμη πιο δυσοίωνο είναι το σενάριο για τον Φεβρουάριο, όπου μπορεί να δούμε ακόμη και 15.000 με 20.000 κρούσματα.
«Σύμφωνα με το μοντέλο μας η μεσαία μας πρόβλεψη κάνει λόγο πως αν συνεχιστούν οι εμβολιασμοί θα πάμε γύρω στα 9.000 και 11.000 κρούσματα στο τέλος του μήνα. Το δικό μας μοντέλο δεν δείχνει προς στιγμήν την κορύφωση. Το χειρότερο σενάριο είναι ότι αν δεν κάνουμε τίποτα, θα έρθει κορύφωση της πανδημίας γύρω στον Φεβρουάριο» τόνισε χαρακτηριστικά.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις