Έξυπνο κολάρο λέει στις κατσίκες πού μπορούν να βοσκήσουν
Νέα τεχνολογία αντικαθιστά τα τσοπανόσκυλα.
- «Mr Everyman»: Οι 51 άνδρες που καταδικάστηκαν για τους βιασμούς της Ζιζέλ - Γιατί τους ονόμασαν έτσι;
- Νέα επιδείνωση του καιρού με καταιγίδες, θυελλώδεις ανέμους και χιόνια
- Στους 94 έχουν φτάσει οι νεκροί στη Μοζαμβίκη μετά το πέρασμα του κυκλώνα Σίντο
- Οι πρώτες συναντήσεις της συζύγου του αστυνομικού της Βουλής με τις τρεις κόρες της - Τι της είπαν
Πολλοί περιπατητές στην ύπαιθρο της Νορβηγίας απορούν ακούγοντας τις κατσίκες να κάνουν «μπιπ».
Όμως οι ήχοι δεν προέρχονται από τα ίδια τα ζώα –παράγονται από τα έξυπνα κολάρα τους, σχεδιασμένα να αντικαθιστούν τα τσοπανόσκυλα.
Το κολάρο, εξοπλισμένο με δέκτη GPS, εκπέμπει τον ήχο για να προειδοποιήσει την κατσίκα ότι βρίσκεται στα όρια του προκαθορισμένου βοσκότοπου. Αν το ζώο ξεπεράσει το αόρατο σύνορο, δέχεται ένα ενοχλητικό αλλά ακίνδυνο ηλεκτροσκόκ.
Η τεχνολογία που αντικαθιστά τους πραγματικούς φράχτες με εικονικούς χρησιμοποιείται ήδη από 2.400 νορβηγούς κτηνοτρόφους σε 27.000 κατσίκες αναφέρουν οι δημιουργοί του συστήματος στο Νορβηγικό Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας.
Οι τεχνικές λεπτομέρειες και τα πλεονεκτήματα της τεχνολογίας «CybοrGoat» δημοσιεύονται στο Journal of Rural Studies.
Οι κατσίκες είναι έξυπνα ζώα και μαθαίνουν γρήγορα τι πρέπει να κάνουν όταν ακούν το «μπιπ», λένε οι ερευνητές. Κάποιες είναι τόσο έξυπνες ώστε βοσκούν λίγο έξω από το αόρατο σύνορο και γυρίζουν πίσω όταν ακούσουν τον ήχο, πριν προλάβει να έρθει το ηλεκτροσόκ.
To ηλεκτρονικό κολάρο αφενός καταργεί την ανάγκη για δαπανηρούς φράκτες και επιπλέον επιτρέπει τους κτηνοτρόφους να εντοπίζουν τα ζώα τους στην οθόνη του κινητού.
«Χωρίς αυτή την τεχνολογία, λιγότεροι άνθρωποι θα μπορούσαν να συνεχίσουν να εργάζονται ως εκτροφείς εριφίων, αφού συχνά πρέπει να κάνουν και δεύτερη δουλειά» υποστηρίζει ο Ρότζερ Ζέρα, επικεφαλής της μελέτης.
Διαβεβαιώνει δε ότι το ηλεκτροσόκ δεν είναι τόσο επώδυνο ώστε να θεωρείται απειλή για την ευημερία των ζώων, ένα θέμα για το οποίο η ερευνητική ομάδα ζήτησε τη γνώμη ειδικών.
Χάρη στο κολάρο, λένε οι εφευρέτες του, ολόκληρα κοπάδια κατσικιών θα μπορούσαν να δανείζονται σε πελάτες προκειμένου να αναλαμβάνουν την περιποίηση του γκαζόν, στη θέση των χλοοκοπτικών μηχανημάτων.
«Χάρη στην τεχνολογία, οι κατσίκες μπορούν να μασουλούν τα χόρτα γύρω από στύλους, ή και μέχρι την άκρη του δρόμου, χωρίς να απαιτείται το στήσιμο φράχτη» εξηγεί ο Ζέρα.
Το σύστημα CyborGoat μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί μόνιμα στην Ολλανδία όχι μόνο σε κατσίκες αλλά και σε πρόβατα και αγελάδες.
Οι ερευνητές ελπίζουν τώρα ότι θα υπάρξει ενδιαφέρον και από κτηνοτρόφους άλλων χωρών.
Οπότε αν ακούσετε κατσίκες να κάνουν «μπιπ», μην απορείτε.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις