Εκπαίδευση γιατρών και νοσηλευτών για στρατηγικό σχεδιασμό στο ΕΣΥ
Με στόχο την κάλυψη των αναγκών των πολιτών, το τμήμα Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ ξεκινά εξ΄ αποστάσεως πρόγραμμα εκπαίδευσης των υγειονομικών, ώστε να συμβάλλουν στη διατήρηση της βιωσιμότητας του συστήματος υγείας
Στρατηγικές που θα προβλέπουν την κάλυψη των αναγκών υγείας του πληθυσμού, είναι απαραίτητες σε ένα περιβάλλον που διαρκώς μεταβάλλεται. Η στενότητα των πόρων έγινε εμφανής την τελευταία δεκαετία, σε μια περίοδο που το κόστος των υπηρεσιών υγείας αυξάνεται.
Οι στρατηγικές αυτές θα πρέπει να προβλέπουν τη σύγκλιση της ζήτησης και της προσφοράς των υπηρεσιών υγείας, με πρόγνωση αποδοτική και κοινωνικά δίκαιη. Ταυτόχρονα με την αποτελεσματική και αποδοτική χρήση των πόρων θα πρέπει επίσης να καλύπτουν τις νέες απαιτήσεις για ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών.
Με αφορμή την ανάγκη ανάπτυξης στρατηγικής για το σύστημα υγείας της χώρας μας, η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νοσηλευτικής Διοίκησης, Αξιολόγησης Τεχνολογίας Υγείας και Ανθρώπινων Πόρων Δάφνη Καϊτελίδου αναφέρθηκε σε εξ’ αποστάσεως εκπαιδευτικό πρόγραμμα που ξεκινά στο τμήμα Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ με αντικείμενο την επιδημιολογία, μεθοδολογία της έρευνας, τα οικονομικά της υγείας και τον στρατηγικό σχεδιασμό για την υγεία. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε επαγγελματίες υγείας (γιατρούς, νοσηλευτές κλπ) με στόχο την εκπαίδευση των στελεχών του συστήματος υγείας στην αξιολόγηση ερευνών, στην αποτελεσματική διοίκηση του συστήματος για πλήρη αξιοποίηση των πόρων, ταυτόχρονα με την κάλυψη των αναγκών των ασθενών.
«Οι παράμετροι αυτές, δείχνουν την ανάγκη τα συστήματα υγείας να σχεδιάζονται πολύ προσεκτικά προκειμένου να συμβάλλουν ουσιαστικά στη διατήρηση της υγείας των πολιτών», είπε η κ. Καϊτελίδου και συνέχισε: «Όμως το σύστημα υγείας στη χώρα μας, δεν διαμορφώθηκε στο πλαίσιο ενός καλά οργανωμένου στρατηγικού σχεδιασμού, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες για άμεση και αποτελεσματική φροντίδα υγείας.
Ενδεικτικό είναι ότι δεν παρέχονται ικανοποιητικές υπηρεσίες για τις μετανοσοκομειακές και χρόνιες ασθένειες, πεδίο το οποίο χρειάζεται βελτίωση. Οι ανάγκες είναι εντονότερες μετά την παρατεταμένη οικονομική κρίση και υποχρηματοδότηση. Έτσι φαίνεται πως υπάρχουν συνεχώς ανάγκες για δομικές παρεμβάσεις στο σύστημα υγείας της χώρας».
Για φέτος, στο πρόγραμμα αναμένεται να ενταχθούν 300 επαγγελματίες υγείας, σταδιακά στους 3 κύκλους του προγράμματος, και οι οποίοι θα εκπαιδευτούν:
- στις βασικές αρχές χρηματοδότησης και οικονομικής διαχείρισης του συστήματος υγείας για τη διασφάλιση της βιωσιμότητάς του σε βάθος χρόνου,
- στην αξιοποίηση στοιχείων δαπανών υγείας από διαφορετικές πηγές,
- στην ανάλυση ων κριτηρίων αξιολόγησης μιας νέας υγειονομικής παρέμβασης,
- στην ερμηνεία και αξιοποίηση των αποτελεσμάτων των οικονομικών αξιολογήσεων και
- στην ανάλυση της φαρμακευτικής πολιτικής σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Η συμμετοχή στο πρόγραμμα μοριοδοτείται από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο με 48 μόρια.
Κατά την παρουσίαση του προγράμματος, το συντονισμό είχε ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων Αθ. Σκουτέλης, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, ο διευθυντής εταιρικών υποθέσεων της MSD Αντώνης Καρόκης, ο γενικός διευθυντής της φαρμακευτικής LEO Νίκος Ραγκούσης και ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Αθ. Εξαδάκτυλος.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις