Αίγυπτος – Αλλάζει στάση έναντι της Τουρκίας – Τι δείχνουν οι επιθετικές δηλώσεις Σούκρι
«Δεν βλέπω τον λόγο για την Τουρκία να έχει στρατιωτική παρουσία στη Λιβύη, τη Συρία και το Ιράκ» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι, εκφράζοντας την ανησυχία του για «τις επεκτατικές πολιτικές της Αγκυρας.
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
- Διαρρήκτες «άδειαζαν» το εργαστήριο του γλύπτη Γεώργιου Λάππα στη Νέα Ιωνία
Στη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε το Ερευνητικό Κέντρο Wilson στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι εξέφρασε την ανησυχία της χώρας του για την επεκτατική πολιτική της Αγκυρας, η οποία έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία δέκα χρόνια, όπως είπε.
«Επεκτατικές πολιτικές»
«Δεν βλέπω τον λόγο για την Τουρκία να έχει στρατιωτική παρουσία στη Λιβύη, τη Συρία και το Ιράκ» τόνισε ο Σούκρι, εκφράζοντας την ανησυχία του για «τις επεκτατικές πολιτικές της Αγκυρας που έχουν προκύψει τα τελευταία δέκα χρόνια».
«Ταυτόχρονα, ανησυχούμε για την παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Αιγύπτου και την υποστήριξη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, την οποία κατατάσσουμε στις τρομοκρατικές ομάδες. Δεν βλέπουμε τον λόγο για την Τουρκία να αγκαλιάζει τους ηγέτες της Αδελφότητας για να δουλεύουν από εκεί και να μεταδίδουν την παραπληροφόρησή τους μέσω δορυφορικών καναλιών», πρόσθεσε ο επικεφαλής της αιγυπτιακής διπλωματίας.
Παρατηρητές ερμηνεύουν τις δηλώσεις Σούκρι ως ένδειξη επιστροφής των συνομιλιών, που διεξήχθησαν μεταξύ των δύο χωρών τον περασμένο Μάιο και τον Ιούνιο, στο μηδέν, χωρίς να επιτευχθεί συμφωνία που θα επιτύχει ορισμένο βαθμό κατανόησης ή προσέγγισης.
Οι τουρκικές προκλήσεις
Σύμφωνα με τον αιγύπτιο εμπειρογνώμονα για τις τουρκικές υποθέσεις, Καράμ Σαΐντ, η διαδικασία κατανόησης συνδέεται με πολλά ζητήματα που εξακολουθούν να εκκρεμούν, μεταξύ των οποίων οι τουρκικές προκλήσεις στην ανατολική Μεσόγειο και οι παράνομες έρευνες φυσικού αερίου στα νερά των γειτονικών χωρών, καθώς και η τουρκική στρατιωτική παρουσία στη Λιβύη και η επιμονή της Αγκυρας να έχει παρουσία σε μια περιοχή που αντιπροσωπεύει στρατηγικό βάθος για την ασφάλεια της Αιγύπτου.
Ο αιγύπτιος ερευνητής επισήμανε ότι η χώρα του αντιμετώπισε «με προσοχή και ψυχραιμία αυτό το θέμα από την αρχή, και ανακοίνωσε ξεκάθαρα τους όρους της, θέτοντας προτεραιότητες για διαπραγμάτευση, οι οποίες περιελάμβαναν τα αμφιλεγόμενα ζητήματα σε περιφερειακό επίπεδο, στα θέματα της Λιβύης και της Ανατολικής Μεσογείου καθώς και σε ό,τι αφορά στη διακοπή της τουρκικής υποστήριξης προς την Μουσουλμανική Αδελφότητα, την αποτροπή της προπαγάνδας της δια των μέσων ενημέρωσης και την παράδοση καταζητούμενων προσώπων».
Οι υποσχέσεις… Ερντογάν
Οι αιγυπτο-τουρκικές σχέσεις βελτιώθηκαν πρόσφατα, αφού ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε στις 12 Μαρτίου ότι οι δύο χώρες είχαν πραγματοποιήσει «πληροφοριακές, διπλωματικές και οικονομικές» επαφές, προσθέτοντας ότι ελπίζει στη δημιουργία «ισχυρών» σχέσεων μεταξύ τους.
Μια εβδομάδα μετά τις δηλώσεις Ερντογάν, η κυβέρνησή του ζήτησε από τρία αιγυπτιακά τηλεοπτικά κανάλια με έδρα την Κωνσταντινούπολη, που συνδέονται με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, να αναστείλουν τα δορυφορικά πολιτικά προγράμματα που συνδέονται με την τρομοκρατική οργάνωση και να σταματήσουν τη ρητορική τους κατά του αιγυπτιακού κράτους.
Ωστόσο, ο Σαΐντ εξηγεί ότι, οι πράξεις δεν ήταν επαρκείς για να αποδείξουν τις αρχικά καλές προθέσεις, καθ’ όσον, μάλιστα, τα στελέχη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας εξακολουθούν να απολαύουν φιλοξενίας από το τουρκικό κράτος.
Ο ίδιος καταλήγει, τονίζοντας πως ο δρόμος της προσέγγισης με την Τουρκία θα είναι μακρύς και πολύ δύσκολος καθώς τα βασικά προβλήματα θα παραμένουν.
Πηγή: libyaakhbar
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις