Τα «κάστρα» των υποψηφίων
Κάθε ψήφος μετράει: γι’ αυτό και, εκτός από τα «στανταράκια» που θα τους δώσουν εκδηλώσεις με πολύ κόσμο όπως οι περιοχές που έχουν ταυτιστεί διαχρονικά με τη δημοκρατική παράταξη – Κρήτη και Αχαΐα – οι υποψήφιοι πηγαίνουν και σε μέρη όπου γνωρίζουν πως δεν είναι και τόσο ισχυροί
Ελάχιστοι από τους υποψηφίους για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής περνούν πολλές από τις ημέρες της εβδομάδας τους στην Αθήνα. Οι περισσότεροι βρίσκονται στον δρόμο, σε περιοχές που έχουν ξαναπάει στο παρελθόν ή επισκέπτονται για πρώτη φορά, ώστε να κερδίσουν την υποστήριξη ψηφοφόρων που μετά από τα γεγονότα του τελευταίου δεκαπενθημέρου βλέπουν με ανανεωμένο ενδιαφέρον τη συζήτηση που υπάρχει για την ελληνική Κεντροαριστερά – και, βεβαίως, για την εκλογική διαδικασία. Υπάρχουν, βέβαια, περιοχές που έχουν ταυτιστεί διαχρονικά με τη δημοκρατική παράταξη, όπως η Κρήτη (που παραμένει «πράσινη», ακόμα και σήμερα) και η Αχαΐα. Μικρότερη στήριξη προς το κόμμα υπάρχει όσο κανείς ανεβαίνει στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και στα νησιά του Ιονίου. Ωστόσο, κάθε ψήφος μετράει: γι’ αυτό και, εκτός από τα «στανταράκια», που θα τους δώσουν εκδηλώσεις με πολύ κόσμο, οι υποψήφιοι πηγαίνουν και σε μέρη που γνωρίζουν πως δεν είναι και τόσο ισχυροί -θέλοντας να προλάβουν και τυχόν ζητήματα με τον κορωνοϊό, καθώς λόγω της αύξησης των κρουσμάτων οι περιοδείες μπορεί να δυσκολέψουν το επόμενο (πολύ κρίσιμο προεκλογικά) χρονικό διάστημα.
Από την πλευρά του Νίκου Ανδρουλάκη, που είναι ο μόνος που έχει ξανακάνει προεκλογική καμπάνια σε πανελλαδικό επίπεδο πρόσφατα, τα δυνατά του σημεία είναι στην Κρήτη και στη Μακεδονία – στην πρώτη, εκτός της καταγωγής που έλκει από εκεί ο υποψήφιος, στηρίζεται ενεργά από τον δήμαρχο Χανίων. Στη Μακεδονία, έχει δυνάμεις που προέρχονται από τη νεολαία και ένα ευρύτερο δίκτυο επαγγελματιών που έχει συντηρηθεί και μέσω του Στέφανου Ξεκαλάκη, ο οποίος έχει διατελέσει και πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ. Η Κρήτη, βέβαια, δεν είναι όλη του Ανδρουλάκη: η τελευταία εκδήλωση του Γιώργου Παπανδρέου στο Ηράκλειο μάζεψε πολύ κόσμο, πολύ περισσότερο από όσο έχουν δει έμπειρα στελέχη στην ίδια αίθουσα εδώ και κάμποσο καιρό, ενώ στηρίζεται και από τον βουλευτή της περιοχής, Βασίλη Κεγκέρογλου. Προπύργιο του πρώην πρωθυπουργού, ωστόσο, εξακολουθεί να είναι η Αχαΐα, λόγω οικογενειακής παράδοσης. Ισχυρός ο Παπανδρέου εμφανίζεται και στη δυτική Ελλάδα, ενώ στα Δωδεκάνησα, στα οποία επιστρέφει συχνά, είναι σ’ αυτή τη φάση μοιρασμένα ανάμεσα στους δύο. Από τη Θεσσαλία και πάνω μαζεύει αρκετές δυνάμεις ο Ανδρέας Λοβέρδος, όχι μόνο λόγω της στάσης που κρατάει διαχρονικά στα εθνικά θέματα, αλλά και γιατί ξεκίνησε την καμπάνια σε εκείνα τα μέρη από πολύ νωρίς, επενδύοντας και σε στελέχη που θεωρούνταν «βενιζελικά» σε προηγούμενες εποχές. Δυνατές εστίες ο Λοβέρδος έχει και στα σημεία που τον στηρίζουν οι τοπικοί παράγοντες – για παράδειγμα, εξαιρετικά σημαντική θεωρείται η συμβολή του Λεωνίδα Γρηγοράκου στη Λακωνία, αλλά και η Νάντια Γιαννακοπούλου που κατάγεται από τη Μεσσηνία.
Η Θεσσαλονίκη
Από τη μοιρασιά της Θεσσαλονίκης διεκδικούν πολλοί υποψήφιοι, οι οποίοι στις δημοσκοπήσεις έχουν πιο μικρά ποσοστά. Ο Χάρης Καστανίδης, που είναι βουλευτής της περιοχής, αλλά και ο Παύλος Χρηστίδης που έχει ένα οργανωμένο δίκτυο νεολαίας με ηχηρή παρουσία που τον στηρίζει. Γενικά, το δίκτυο των πιο παλιών στελεχών στη Θεσσαλονίκη κλίνουν προς την πλευρά Λοβέρδου, ενώ το τελευταίο διάστημα έχει αρχίσει να ανεβαίνει ο Ανδρουλάκης -πράγμα που χρειάστηκε προσπάθεια, καθώς στην εκλογική διαδικασία του 2017 η Θεσσαλονίκη ήταν η περιοχή που σκόραρε το χειρότερο αποτέλεσμα. Οι ψηφοφόροι της Φώφης Γεννηματά στην πόλη, από την άλλη, δείχνουν πλέον μοιρασμένοι ανάμεσα στους υπόλοιπους. Πράγμα που δείχνει πως η Θεσσαλονίκη δεν θα παίξει ρόλο μόνο για το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου, αλλά και για αυτό του δεύτερου, όταν θα υπάρξουν οι συσπειρώσεις ανάμεσα σε δύο αντιθετικούς πόλους.
Η Αθήνα
Ο μεγαλύτερος γρίφος των εκλογών είναι σίγουρα η Αττική, στην οποία οι υποψήφιοι έχουν διαφορετικά κέντρα στήριξης ανάλογα την περιοχή. Ο Παύλος Γερουλάνος, για παράδειγμα, έχει πολύ ισχυρό δίκτυο στην Αθήνα, καθώς πριν από δύο χρόνια ήταν υποψήφιος δήμαρχος, ενώ μέσω του δικτύου αυτοδιοίκησης έχει καλές επαφές και σε όλους τους δήμους της ενιαίας Β΄Αθήνας. Από εκεί και πέρα, πυρήνες στην Αθήνα έχει επίσης ο Ανδρουλάκης (ειδικά στα δυτικά), ο Λοβέρδος (ειδικά στα βόρεια), αλλά και ο Παπανδρέου, που αναζωπυρώνει το παλιό του δίκτυο, το οποίο έδειξε ιδιαίτερα ένθερμο την προηγούμενη Κυριακή – στα Βριλήσσια, για παράδειγμα, η εκδήλωση που έγινε είχε ανθρώπους που δεν περίμεναν από το στρατόπεδο του πρώην πρωθυπουργού.
Πόσο εύκολα είναι αυτές οι συμμαχίες να αλλάξουν; Κάποιες πολύ δύσκολα. Ομως υπάρχουν περιοχές, όπως η Ηπειρος ή η Θεσσαλία, όπου οι υποψήφιοι με τα μεγαλύτερα ποσοστά βλέπουν πως έχουν προοπτική να διεκδικήσουν τη μερίδα του λέοντος, με το μυαλό κυρίως στον δεύτερο γύρο, που θα είναι αυτός που θα δώσει και τη νίκη.
- Όλα τα γκολ από τα παιχνίδια της Super League (vids)
- ΑΕΚ – Λεβαδειακός 1-1: Με σπρώξιμο στο 90+4′ η Ένωση
- Πωλητήριο και σε… κάστρα στην Ευρώπη – Πόσο κοστίζει η απόκτησή τους
- BadBox: 192.000 συσκευές Android μολύνθηκαν με κακόβουλο λογισμικό
- Νέο αντιμονοπωλιακό πλήγμα για τη Google – Στο στόχαστρο των ιαπωνικών αρχών
- Το πανόραμα της Stoiximan GBL και οι ομάδες που προκρίθηκαν στο Final-8 του Κυπέλλου