Μάλτα – Η εμβολιασμένη «Σειρήνα» του ευρωπαϊκού νότου σαγηνεύει τους ψηφιακούς νομάδες
Καταγράφοντας από τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού κατά της Covid-19 παγκοσμίως, η μικρότερη χώρα-μέλος της Ε.Ε. επιδιώκει να γίνει η νέα βάση για εξ αποστάσεως εργαζόμενους. Ζητούμενο: η ενίσχυση εσόδων, τουρισμού και οικονομίας
Νησιωτικό κράτος στη Mεσόγειο, η μικρότερη χώρα της Ε.Ε. και μέλος της ζώνης Σένγκεν, κοσμοπολίτικη -τα αγγλικά είναι μια από τις δύο επίσημες γλώσσες της-, αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό, νέο «παράδεισο» των startup, αλλά και φορολογικό παράδεισο.
Πλέον, κατατάσσεται στους πρωταθλητές της ανοσοποίησης κατά της Covid-19 παγκοσμίως.
Με πλήρως εμβολιασμένο, σύμφωνα με τα στοιχεία του ECDC σχεδόν το 92% των ενηλίκων και το 84% του συνολικού πληθυσμού (επιλέξιμοι για εμβολιασμό είναι οι άνω των 12 ετών), θεωρείται ένα από τα ασφαλέστερα -από πλευράς πανδημίας- μέρη στην Ευρώπη.
Κάπως έτσι, λοιπόν, η Μάλτα των περίπου 500.000 κατοίκων βάζει τώρα στόχο να γίνει η νέα «Μέκκα» των ολοένα και αυξανόμενων ψηφιακών νομάδων.
«Το μόνο που χρειάζεστε», λέει ο Γιόχαν Μπουτίγκιεγκ, διευθύνων σύμβουλος της εγχώριας Αρχής Τουρισμού, «είναι ένας καλός φορητός υπολογιστής για σύνδεση με την ισχυρή ευρυζωνική υποδομή σε ολόκληρη τη χώρα», που διαθέτει διαδίκτυο 5G σε εθνικό επίπεδο.
Η αλήθεια είναι, βέβαια, ότι υπάρχουν κι άλλες προϋποθέσεις…
«Ανοίξαμε και σας περιμένουμε»
Καθώς το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης σαρώνεται από το τέταρτο κύμα της πανδημίας, η δέκατη μικρότερη χώρα στον κόσμο και τέταρτη πιο πυκνοκατοικημένη -που καταγράφει μεν και αυτή νέα κρούσματα κοροναϊού, αλλά περιορισμένα- έθεσε σε εφαρμογή το πρόγραμμα Nomad Residence Permit: την έκδοση αδειών διαμονής, ετήσιας διάρκειας και με δυνατότητα ανανέωσης, ειδικά για διεθνής ψηφιακούς νομάδες.
Εργαζόμενους δηλαδή που θέλουν να ασκήσουν εξ αποστάσεως την εργασία τους από τα μαλτέζικα εδάφη και προέρχονται από τρίτες χώρες, εκτός Ε.Ε. (για τους Ευρωπαίους η διαδικασία ίσχυε ήδη).
Στην κατηγορία αυτή, για παράδειγμα, εμπίπτουν Αμερικανοί, Βρετανοί και Καναδοί, μεταξύ διαφόρων άλλων εθνικοτήτων.
Η πλατφόρμα για την εκδήλωση ενδιαφέροντος είχε ανοίξει προ διμήνου.
Οι υποψήφιοι πρέπει να αποδείξουν ότι μπορούν να εργαστούν εξ αποστάσεως, είτε για έναν εργοδότη, είτε ως αυτοαπασχολούμενοι, με έδρα εκτός Μάλτας.
Πρέπει να έχουν μηνιαίο εισόδημα τουλάχιστον 2.700 ευρώ. Να προέρχονται από χώρες που δεν κατατάσσονται στη «σκούρα κόκκινη» λίστα υψηλής επικινδυνότητας λόγω Covid-19 (αν και παρέχεται η δυνατότητα για ειδικές εξαιρέσεις).
Να φέρουν υγειονομικό πάσο που αναγνωρίζεται από τις αρχές της Μάλτας: μέτρο που ισχύει και στην περίπτωση οικογενειών με ανήλικα από 12 ετών και άνω (για τα μικρότερα τέκνα είναι υποχρεωτική η διενέργεια διαγνωστικών τεστ).
Σύμφωνα δε το Schengenvisainfo, μπορεί πλέον να απαιτηθεί σε ενήλικες και βεβαίωση χορήγησης τρίτης δόσης, αναλόγως τη χώρα προέλευσης, προκειμένου να αποφευχθεί η 14ήμερη καραντίνα και η διενέργεια διαγνωστικών τεστ για κοροναϊό, τα έξοδα των οποίων βαρύνουν αποκλειστικά τον ταξιδιώτη.
Τα υγειονομικά πρωτόκολλα είναι αυστηρά και η εξαίρεση από την καραντίνα γίνεται μόνο υπό όρους για όσους φτάνουν από χώρες της «κόκκινης» λίστας -η οποία ενημερώνεται ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση ανά κράτος.
Εφόσον οι ταξιδιώτες αυτής της κατηγορίας έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία εμβολιασμού με εμβόλιο εγκεκριμένο από τον ΠΟΥ, όχι όμως και από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) -ήτοι τα Covishield, Sinopharm, Sinovac, Covaxin- θα πρέπει να αποδείξουν ότι έχουν κάνει αναμνηστική δόση εγκεκριμένου εμβολίου από τον EMA.
Κι αυτό, μέχρι νεωτέρας…
Στο μεσοδιάστημα -και εκτός απροόπτου φυσικά- στην εγκαίρως εμβολιασμένη Μάλτα παραμένουν σε ισχύ περιοριστικά μέτρα λόγω πανδημίας, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας και η τήρηση αποστάσεων σε πολυσύχνατους κλειστούς χώρους.
«Ένεση» στην οικονομία
Ζητούμενο για την Μάλτα είναι να «εξαργυρώσει» με τον λιγότερο δυνατό υγειονομικό κίνδυνο την επιτυχία της με τα υψηλά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού της.
Σε αυτό το πλαίσιο, έχει θέσει σε εφαρμογή και το πρόγραμμα Free Independent Traveler (FIT) με κρατική επιδότηση έως 200 ευρώ σε κατ’ ελάχιστο τριήμερες διαμονές σε συμμετέχοντα ξενοδοχεία 5 έως 3 αστέρων.
Το εγκεκριμένο κονδύλι για το πρόγραμμα είναι ύψους 3,5 εκατομμυρίων ευρώ και αναμένεται να προσελκύσει στο νησιωτικό κράτος πάνω από 35.000 τουρίστες, σε μία περίοδο που άλλες χώρες στην Ευρώπη επαναφέρουν αυστηρά περιοριστικά μέτρα και lockdown, λόγω της νέας έξαρσης της πανδημίας.
Το ευοίωνο σενάριο των αρχών στο νησιωτικό κράτος του μισού εκατομμυρίου κατοίκων είναι για 3,2 εκατομμύρια αφίξεις τουριστών ετησίως έως το 2030.
Κρυφή ελπίδα παραμένει οι ψηφιακοί νομάδες να μείνουν περισσότερο στη χώρα, ενισχύοντας την οικονομία και την ψηφιακή ανάπτυξη.
Στο μεσοδιάστημα, καθώς η Μάλτα οδεύει προς μία… πανδημική κανονικότητα, δέχθηκε τον Οκτώβριο -σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat– τις μικρότερες πληθωριστικές πιέσεις (1,4%) στην Ευρωζώνη.
Στις δε φθινοπωρινές προβλέψεις της, η Κομισιόν αναμένει ότι η μικρότερη χώρα της Ε.Ε. θα έχει την ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στις τάξεις των «27» το επόμενο έτος, στο 6,2% από 5% φέτος.
Προβλέπει επίσης πτώση του ελλείμματος στο 5,8% του ΑΕΠ, από το σημερινό 11,1%, και οριακά μειωμένη την ανεργία στο 3,8%, από 4% φέτος.
Στο μεσοδιάστημα, ο Μαλτέζος υπουργός Υγείας ανακοίνωσε μέχρι και το επόμενο έτος «θα χορηγηθεί αναμνηστική δόση σε όλους τους πολίτες άνω των 12 ετών», δεδομένου ότι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων φθίνει.
Προς το παρόν, τρίτη δόση λαμβάνουν οι πολίτες άνω των 70 ετών και άτομα με προβλήματα υγείας, με τη ζήτηση να ξεπερνά το 70%.
Σειρά την επόμενη εβδομάδα παίρνουν οι υγειονομικοί και οι εκπαιδευτικοί.
Έπειτα η διαδικασία θα επεκταθεί στις υπόλοιπες κατηγορίες πολιτών, ανάλογα με την ηλικία τους, σε ένα πρόγραμμα που -όπως διευκρινίστηκε- θα συνεχιστεί και το 2022.
- «Ο Χαβιέ Μασεράνο είναι ο νέος προπονητής της Ίντερ Μαϊάμι» (pic)
- Λονδίνο: Αναστάτωση στο αεροδρόμιο Γκάτγουικ λόγω ύποπτου αντικειμένου σε βαλίτσα
- «Μοναχικός άνθρωπος» ο 49χρονος φιλόλογος – Ερεύνησαν το σπίτι του οι Αρχές
- Στη φυλακή ο Νίκος Ρωμανός
- Νέα Δημοκρατία: «Σαμαρολογία» τέλος, «Προεδρολογία» τέλος – Έρχεται η ώρα του προϋπολογισμού
- Κικίλιας για Πεντέλη: Προετοιμαζόμαστε από τώρα για την επόμενη αντιπυρική περίοδο