Κοροναϊός – «Δεν υπάρχει πανδημία» – Θερίζει ζωές και συνειδήσεις ο ιός της άρνησης
Αρνούνται τη χορήγηση φαρμάκων κι ας νιώθουν το τέλος να πλησιάζει, και το πιο τραγικό, κάποιοι βρίσκουν τη δύναμη να «δραπετεύσουν» από τα νοσοκομεία, ωσάν ο πραγματικός εχθρός να είναι οι άνθρωποι με τα λευκά.
Ολοταχώς προς τους 18.000 νεκρούς από την πανδημία μέχρι το τέλος του έτους, οδεύει η χώρα. Και είναι πολύ πιθανό να τους ξεπεράσει καθώς τίποτα δεν δείχνει ικανό να επιβραδύνει τον αριθμό των ασθενών με βαριά νόσηση, οι οποίοι καταλήγουν με παροχή οξυγόνου εντός ή εκτός ΜΕΘ.
Τριγμοί
Οι σκέψεις και τα σχέδια που ξετυλίγονται στα τραπέζια των συσκέψεων λαμβάνουν υπ’όψιν τους το τι γίνεται στην Ευρώπη όπου ολοένα και περισσότερες χώρες υιοθετούν μέτρα που περιορίζουν την ελευθερία κινήσεων των ανεμβολίαστων.
Την Κυριακή οι διασωληνωμένοι άνθρωποι έφτασαν τους 536 και τα μαθηματικά μοντέλα προειδοποιούν για 800 ή και 900 προς την περίοδο των Χριστουγέννων. Ομως το σύστημα Υγείας υφίσταται τριγμούς καθώς ένας δεύτερος ιός, αυτός της στείρας και εμμονικής άρνησης, επιφέρει νεκρούς χωρίς αιτία.
Η πολιτεία ζητεί από τους ιδιώτες γιατρούς να ενισχύσουν το ΕΣΥ αλλά προθυμία δεν υπάρχει. Το βράδυ της Κυριακής έγινε γνωστό πως δόθηκε διορία ακόμη μιας μέρας προτού γίνει επίταξη των υπηρεσιών τους.
Οι γιατροί που έχουν απομείνει, λιγότεροι αφού απομακρύνθηκαν οι ανεμβολίαστοι συνάδελφοί τους, προσπαθούν να φθάσουν την παροχή οξυγόνου σε κάθε απομακρυσμένο σημείο του νοσοκομείου. Εκεί όπου μπορούν να στηθούν κρεβάτια και φορητά μηχανήματα ώστε οι συνεχώς διακομιζόμενοι ασθενείς να τυγχάνουν υπηρεσιών εντατικής θεραπείας, μέχρι να ελευθερωθεί χώρος στη ΜΕΘ.
Αρνούνται το οξυγόνο
Ομως την ίδια ώρα που οι γιατροί προσπαθούν να δαμάσουν τη χειρότερη παραλλαγή του κοροναϊού, φροντίζοντας τους ασθενείς ακόμη και σε κοντέινερ στο Θριάσιο νοσοκομείο, όπως καταγγέλουν νοσοκομειακοί συνάδελφοί τους, άνθρωποι που προσβάλλονται απο τη νόσο εμποδίζουν εκείνους που έδωσαν τον όρκο του Ιπποκράτη να τους φροντίσουν. Αρνούνται την πολύτιμη ανάσα με οξυγόνο κι ας καίγονται τα πνευμόνια τους.
Αρνούνται τη χορήγηση φαρμάκων κι ας νιώθουν το τέλος να πλησιάζει, και το πιο τραγικό, κάποιοι βρίσκουν τη δύναμη να «δραπετεύσουν» από τα νοσοκομεία, ωσάν ο πραγματικός εχθρός να είναι οι άνθρωποι με τα λευκά και όχι ο ιός που μπορεί να στέρησε τη ζωή σε κάποιο αγαπημένο τους πρόσωπο και τώρα απειλεί τους ίδιους.
Ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος, είπε ότι οι περισσότεροι συνάδελφοί του, έχουν έρθει σε σύγκρουση με ασθενείς οι οποίοι αρνούνταν τον ιό αλλά και τη διασωλήνωση. Το τέταρτο κύμα όπως είπε, έφερε μαζί του την αμφιβήτηση των ενεργειών των γιατρών. Ηταν αυτή η αμφισβήτηση που στοίχισε τη ζωή στην 51χρονη γυναίκα στη Θεσσαλονίκη, όπου «φτάσαμε στο σημείο να τσακωθούμε για να μπεί στη ΜΕΘ και χάσαμε πολύτιμο χρόνο που απέβη μοιραίο. Οι συνάδελφοι είχαν τρελαθεί».
Προς 17.000
Καθώς τα τελευταία 24ωρα περισσότεροι από 420 άνθρωποι διακομίζονται στα νοσοκομεία, με το 55% του πληθυσμού να βρίσκεται στο έλεος του κοροναϊού όπως αναφέρει ο καθηγητής Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, Αχιλλέας Γραβάνης, και με 80 θανάτους την Κυριακή, όλα δείχνουν ότι νωρίτερα από το τέλος του μήνα η χώρα θα θρηνεί 17.000 νεκρούς από την πανδημία.
Ομως εκείνοι που αποφάσισαν να γίνουν μάρτυρες ενός ιδιότυπου αγνωστικισμού, αμφισβητώντας δομικούς άξονες λειτουργίας της κοινωνίας, προσβάλλονται από τον ιό και μένουν σπίτια τους. Εχουν καθοδηγητές που τους λένε να μην πάνε σε νοσοκομεία, στέλνουν συγγενείς τους να πάρουν φάρμακα, κάθε μέρα έρχονται και πιο κοντά στον θάνατο, μεταφέρονται εν τέλει με φορείο στα νοσοκομεία και μιλούν στα κινητά τους με άγνωστους ιεροφάντες, πού άγνωστο τι τους συμβουλεύουν αλλά σίγουρα δεν τους εξομολογούν.
Για το εμβόλιο
Οσο τα σύννεφα πυκνώνουν και οι σειρήνες των ασθενοφόρων σπέρνουν τον φόβο σε κυβέρνηση, ειδικούς και τον κόσμο, το ένστικτο επιβίωσης αφήνει περισσότερο χώρο να κυριαρχήσει η λογική σκέψη με αποτέλεσμα τα φώτα στα εμβολιαστικά κέντρα να μένουν αναμμένα και το βράδυ. Πήγαν το Σάββατο να εμβολιαστούν 52.816 άνθρωποι όμως οι άνθρωποι χωρίς αντισώματα στον ιό είναι πολλοί ακόμα και αποτελούν το ιδανικό μοριακό εργαστήριο για να επιπολαστεί η νόσος και ενδεχομένως να δημιουργήσει ακόμη φονικότερες μεταλλάξεις.
Τις ώρες αυτές οι ανεμβολίαστοι κάτοικοι της χώρας αντιστοιχούν στο 38% του γενικού πληθυσμού, υπάρχει ένα ποσοστό της τάξης του 5% – 7% πλήρως εμβολιασμένων με ασθενές ανοσοποιητικό και ένα 10% – 15% των υγειονομικών που εμβολιάστηκαν στις αρχές του έτους και χρειάζονται την τρίτη δόση.
Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα είπε πως αν χρειαστεί να ληφθούν νέα μέτρα, θα ληφθούν. Αναφέρθηκε μάλιστα και στην την πιθανότητα να επιτρέπεται η είσοδος στους ανεμβολίαστους στα σούπερ μάρκετ μόνο με την επίδειξη αρνητικού τεστ.
Στα σουπερμάρκετ
Και είπε ότι «με την έννοια να μην κινδυνεύουν οι υπόλοιποι που είναι εμβολιασμένοι και ο ίδιος από άλλους που είναι ανεμβολίαστοι, μπορεί να υπάρξει τέτοιο μέτρο. Όμως, δεν έχουμε παρατηρήσει αυξημένο πρόβλημα από τα σούπερ μάρκετ, διότι τηρείται η χρήση της μάσκας. Επίσης, δεν υπάρχει σύσταση από την Επιτροπή για άλλα μέτρα στα μέσα μαζικής μεταφοράς».
Θεωρείται βέβαιο πως η ορμή της πανδημίας δεν μπορεί να ανακοπεί στο πολύ άμεσο μέλλον και η Επιτροπή των Ειδικών που επεξεργάζεται όλα τα δεδομένα δεν θα διστάσει να εισηγηθεί λήψη ακόμη πιο αυστηρών μέτρων για τους ανεμβολίαστους.
Σενάρια που κυκλοφορούν κάνουν λόγο ακόμη και για lockdown στους ανεμβολίαστους. «Με βάση αυτό το σενάριο ο ανεμβολίαστος πολίτης θα μπορεί μόνο να μεταβαίνει στην εργασία του, να προμηθεύεται τρόφιμα και φάρμακα μη έχοντας πρόσβαση σε κανέναν άλλον χώρο προκειμένου να προστατευτεί τόσο ο ίδιος όσο και οι συμπολίτες του».
- Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η Ρωσία παρουσίασε νέο πύραυλο με την επίθεση στην Ουκρανία
- Λακωνία: Σορός άντρα εντοπίστηκε κατά την κατάσβεση πυρκαγιάς στη Σκάλα
- Λίβανος: Τουλάχιστον 12 νεκροί και 50 τραυματίες από ισραηλινούς βομβαρδισμούς
- Γερμανία: Ο Πιστόριους δεν θα διεκδικήσει το χρίσμα του υποψήφιου καγκελάριου – Προτείνει Σολτς
- Κιμ Γιονγκ Ουν: Προειδοποιεί για κίνδυνο πυρηνικού πολέμου
- Ουκρανία: Παρίσι και Λονδίνο υπόσχονται να μην αφήσουν τον Πούτιν να «πετύχει τους σκοπούς του»