Η ιστορία των διαμαντιών της οικογένειας Ρομανόφ – Πως βρέθηκαν σε δημοπρασία και τι τιμή έφτασαν;
Οι Ρομανόφ έβγαλαν λαθραία αυτά τα κοσμήματα από τη Ρωσία κατά τη διάρκεια της επανάστασης
Τα βασιλικά κοσμήματα εδώ και πολύ καιρό είναι ένα «καυτό» εμπόρευμα στο μπλοκ δημοπρασιών και οι πρόσφατες πωλήσεις των βραχιολιών με διαμάντια της Μαρίας Αντουανέτας και τα μενταγιόν που ανήκουν στη βασίλισσα Βικτώρια, αποδεικνύουν ότι η τάση για βασιλικό glam ήρθε για να μείνει.
Μόλις αυτή την εβδομάδα, μια διακεκριμένη ομάδα κοσμημάτων που ανήκαν στους Ρομανόφ έγινε πρωτοσέλιδο σε ολόκληρο τον κόσμο.
Το σετ των βασιλικών κοσμημάτων που βγήκαν λαθραία από τη Ρωσία κατά τη διάρκεια της επανάστασης του 1917 πουλήθηκαν για 883.641 δολάρια στον οίκο Sotheby’s στη Γενεύη στις 10 Νοεμβρίου. Η εξαμηνιαία πώληση κοσμημάτων προσέφερε μια καρφίτσα από ζαφείρι και διαμάντια, μαζί με ασορτί σκουλαρίκια που κάποτε ανήκαν στη Μεγάλη Δούκισσα Maria Pavlovna — η θεία του τελευταίου Ρώσου αυτοκράτορα Νικολάου Β’. Η παρτίδα πωλήθηκε για σχεδόν διπλάσια εκτίμηση των 480.000 Ελβετικών φράγκων. Ο νέος ιδιοκτήτης των κοσμημάτων της οικογένειας Ρομανόφ έκανε τις προσφορές του μέσω τηλεφώνου και επέλεξε να παραμείνει ανώνυμος.
Για το ιστορικό πλαίσιο, η Pavlovna κατάφερε να δραπετεύσει από τη Ρωσία το 1919 και πέθανε στη Γαλλία τον επόμενο χρόνο. Πριν φύγει, τα κοσμήματα βρέθηκαν στα χέρια του Βρετανού διπλωμάτη Albert, Henry Stopford. Σύμφωνα με το Reuters, ο Stopford στάλθηκε για να συλλέξει κρυφά τα κοσμήματα από το σπίτι της Μεγάλης Δούκισσας, το παλάτι Βλαντιμίρ 360 δωματίων, προτού λεηλατηθεί από επαναστάτες. Ο Stopford μπόρεσε να μπει από μια πλαϊνή πόρτα από τον μεγαλύτερο γιο της δούκισσας Boris, να αποσυναρμολογήσει τα κοσμήματα και να διπλώσει τα κομμάτια τους σε παλιά εφημερίδα για να τα προστατεύσει.
Μετά την επίσκεψή του το 1917, ξεκίνησε για το Λονδίνο μεταφέροντας μέχρι και 244 κοσμήματα της δούκισσας που κατατέθηκαν σε τράπεζα για φύλαξη. Τα αντικείμενα που δημοπρατήθηκαν πέρασαν στην κόρη της, πριγκίπισσα Έλενα της Ελλάδας και της Δανίας. Τα εντυπωσιακά κομμάτια διατηρήθηκαν στην οικογένεια για αρκετό καιρό μέχρι που έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση σε δημοπρασία τον Νοέμβριο του 2009. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο δημοπρασίας, η «Ευρωπαϊκή πριγκιπική οικογένεια» που έκανε την πρώτη αγορά της παρτίδας είναι επίσης οι πρόσφατοι πωλητές των κοσμημάτων.
- COP29: Πώς θα «πρασινίσουν» οι αναπτυσσόμενες χώρες, χωρίς να επηρεαστεί ο πληθυσμός τους
- Μιλγουόκι Μπακς – Σάρλοτ Χόρνετς 115-114: Επιστροφή στις… ήττες με μοιραίο Γιάννη
- Γαλλία: Ο κολοσσός που παίρνει… διαζύγιο από την ιστορία του
- Πανδαισία: Πολλά γκολ και πλούσιο θέαμα από τα ματς του Nations League – Όλα τα αποτελέσματα και οι βαθμολογίες
- Ντόναλντ Τραμπ: Αρνητής της κλιματικής κρίσης ο εκλεκτός του για το υπουργείο Ενέργειας
- Σοκαριστικό τροχαίο στη Θεσσαλονίκη – Ένας νεκρός, τέσσερις τραυματίες