Νοσοκομεία – Ξεκινά η επίταξη γιατρών – Δεν αποτελεί λύση, προεξοφλούν οι γιατροί
Οι γιατροί του Εθνικού Συστήματος Υγείας εκφράζουν, σε καθημερινή βάση, την αγωνία τους για την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία, ζητώντας προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού και εκτιμώντας - για μία ακόμη φορά - ότι το μέτρο της επίταξης ιδιωτών γιατρών δεν θα αποδώσει τα αναμενόμενα
- Συγκλονίζει ο 95χρονος γιατρός του Πολυτεχνείου: Καμιά αμφιβολία για τους νεκρούς – Πολλοί τραυματίστηκαν από σφαίρες
- Πώς υποδέχτηκαν την επικοινωνία Σολτς - Πούτιν σε Λονδίνο και Παρίσι - Κινήσεις τακτικής στην σκακιέρα
- Ο Κιμ Γιονγκ Ουν προτρέπει σε βελτίωση των στρατιωτικών δυνατοτήτων για πόλεμο, λέει το KCNA
- Παρέλαση μασκοφόρων ενόπλων νεοναζί στο Οχάιο
Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση με τον κοροναϊό στη χώρα με τους διασωληνωμένους και τους θανάτους να αυξάνονται, ενώ τα νοσοκομεία δίνουν καθημερινή «μάχη» προκειμένου να ανταποκριθούν στις ανάγκες και όλα δείχνουν πλέον ότι έχουν ξεπεράσει τα όριά τους.
Οι γιατροί του Εθνικού Συστήματος Υγείας εκφράζουν, σε καθημερινή βάση, την αγωνία τους για την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία, ζητώντας προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού και εκτιμώντας – για μία ακόμη φορά – ότι το μέτρο της επίταξης ιδιωτών γιατρών δεν θα αποδώσει τα αναμενόμενα.
Την ίδια ώρα, παρότι αύριο, Τρίτη, υποτίθεται πως λήγει η διορία που έχει δώσει η κυβέρνηση στους γιατρούς του ιδιωτικού τομέα, προκειμένου να δηλώσουν εθελοντικά την συμμετοχή τους στο σύστημα υγείας, ειδάλλως θα ξεκινήσει η επίταξη, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, εμφανίστηκε πιο διαλλακτικός, δηλώνοντας ότι, μέσα στην εβδομάδα θα γίνει η διαδικασία της επίταξης υπηρεσιών για τους ιδιώτες γιατρούς, καθώς «σήμερα, αύριο», όπως είπε, «ολοκληρώνεται η διαδικασία της εθελοντικής συμμετοχής».
Εξαδάκτυλος: «Ποιοτικές και όχι ποσοτικές οι ανάγκες»
Δεν είναι μυστικό το γεγονός ότι και την προηγούμενη φορά που η κυβέρνηση εφάρμοσε το μέτρο της επίταξης ιδιωτών γιατρών, οι περισσότεροι ειδικοί, αλλά και δεκάδες γιατροί του ΕΣΥ, που έχουν «στις πλάτες τους» το βάρος της διαχείρισης των νοσοκομείων, τα οποία βιώνουν τον εφιάλτη της έξαρσης της πανδημίας, έκριναν ανεπαρκή την επίταξη, κυρίως επειδή οι γιατροί του ιδιωτικού τομέα που κλήθηκαν – είτε εθελοντικά, είτε κυρίως μέσω επίταξης – να συνδράμουν στην προσπάθεια που γίνεται στα δημόσια νοσοκομεία, δεν έχουν την εμπειρία, ούτε όμως και την εξειδίκευση, προκειμένου η βοήθειά τους να πιάσει τόπο.
Χαρακτηριστικά είναι τα όσα είπε ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA, μιλώντας για την επίταξη ιδιωτών γιατρών.
Αφού ανέφερε ότι «ενδεχομένως να κληθούν», προσθέτοντας πως «υπάρχει προσπάθεια να το αποφύγουμε», τόνισε: «Οι ανάγκες δεν είναι σταθερές. Είναι ποιοτικές και όχι ποσοτικές, αλλά και μεταβαλλόμενες».
Μάλιστα, είπε ότι πρέπει να περιμένουμε τρεις ημέρες «και κατά πάσα πιθανότητα, δεν θα χρειαστεί να γίνει η επιστράτευση», αναφέροντας ως παράδειγμα την χθεσινή ημέρα (Κυριακή), «που είχαμε λιγότερες εισαγωγές στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης», όπως είπε, «και οι ανάγκες μειώθηκαν».
Και προσέθεσε: «Αν έρθουν τώρα τρεις άνθρωποι που μπορούν να δουλέψουν σε ΜΕΘ αυτοί ‘αξίζουν’ σαν 15 άλλους ανθρώπους με ειδικότητα. Τους βρίσκουμε σταδιακά αυτούς τους ανθρώπους και γι’ αυτό λέμε ότι χρειάζεται υπομονή για λίγες ημέρες. Καθημερινά προσθέτουμε στελέχη υψηλής επιστημονικής αξίας στο σύστημα από την Πέμπτη».
Μιλώντας για ανθρώπους που μπορούν να δουλέψουν σε ΜΕΘ, ο κ. Εξαδάκτυλος δεν είπε τίποτα περισσότερο από αυτό που έλεγαν στην προηγούμενη επίταξη δεκάδες συνάδελφοί του: ότι οι εντατικές χρειάζονται εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό, δηλαδή εντατικολόγους, και όχι ανειδίκευτους – για τις ΜΕΘ – γιατρούς του ιδιωτικού τομέα, που έτσι κι αλλιώς δεν έχουν την εμπειρία των γιατρών του ΕΣΥ…
Αναποτελεσματικό μέτρο η επιστράτευση ιδιωτών – Χρειάζεται επίταξη ιδιωτικών κλινικών
Ακόμη χειρότερα, όταν εφαρμόστηκε τον περασμένο Μάρτιο το μέτρο της επίταξης, όχι μόνο δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, αλλά στέρησε και έμπειρους γιατρούς από την πρωτοβάθμια περίθαλψη. Έτσι, τα δημόσια νοσοκομεία εξακολουθούσαν να παραμένουν αθωράκιστα και χωρίς καμία ενίσχυση.
Πέραν του γεγονότος ότι δεν υπήρξε ανταπόκριση από τους ιδιώτες γιατρούς για οικειοθελή ένταξή τους στις υπηρεσίες των δημόσιων νοσοκομείων, ταυτόχρονα, από τους υγειονομικούς του ΕΣΥ επικρίθηκε η λογική τού μέτρου, καθώς οι ιδιώτες γιατροί δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στις ανάγκες της νοσοκομειακής περίθαλψης.
Απεναντίας, θα ήταν πολύ περισσότερο χρήσιμοι οι ιδιώτες γιατροί αν εντάσσονταν σε ένα κρατικό σχεδιασμό ενίσχυσης της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, με την οποία ουσιαστικά είναι και περισσότερο εξοικειωμένοι.
Οι υγειονομικοί, αυτό που ζητούν, είναι προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού, αλλά και νοσηλευτών, ενώ αυτό που χρειάζονται, επίσης, είναι περισσότερες κλίνες και περισσότερες ΜΕΘ.
Εξάλλου, σύσσωμη η αντιπολίτευση ζητούσε την προηγούμενη φορά, όπως ζητά και τώρα, την επίταξη ιδιωτικών κλινικών, για να «ανασάνει» το ΕΣΥ και να μην κινδυνεύουν διασωληνωμένοι ασθενείς κοροναϊού εκτός ΜΕΘ – όπως καταγγέλει, τουλάχιστον, βάσει αναλυτικών στοιχείων ανά νοσοκομείο, η ΠΟΕΔΗΝ.
«Δεν μπορεί να σταθεί ένα νοσοκομείο με ένα γιατρό και 110 ασθενείς»
Για σοβαρές ελλείψεις προσωπικού μιλούν γιατροί που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης. Ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Μαγνησίας, Νικόλαος Χαυτούρας, μιλώντας στο ΣΚΑΙ, ανέφερε ότι οι ευθύνες της Πολιτείας «είναι τεράστιες».
«Δεν μπορεί να σταθεί ένα νοσοκομείο με ένα γιατρό και 110 ασθενείς», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως «αυτή τη στιγμή, έχουμε 85 ασθενείς με Covid και 8 διασωληνωμένους σε ΜΕΘ και δύο εκτός ΜΕΘ. Προσπαθούμε να σταθούμε όρθιοι χωρίς προσωπικό», τόνισε.
ΟΕΝΓΕ: «Προπαγανδιστικό επιχείρημα της κυβέρνησης ότι δεν βρίσκει γιατρούς να προσλάβει»
Παράλληλα, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), με μια καυστική ανακοίνωσή της, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι οι καταγγελίες καταρρίπτουν το «προπαγανδιστικό επιχείρημα πως δήθεν δεν βρίσκει γιατρούς να προσλάβει».
Η ανακοίνωση της ΟΕΝΓΕ αναφέρει ότι χρειάστηκε η παρέμβασή της «για να προχωρήσει η διαδικασία προσλήψεων μόνιμων γιατρών στην 1η ΥΠΕ, για θέσεις που είχαν προκηρυχθεί πριν από δύο ολόκληρα χρόνια και η οποία διακόπηκε με άνωθεν εντολές στο στάδιο της προφορικής συνέντευξης».
Η Ομοσπονδία προσθέτει ακόμα ότι: «Από τις επίσημες ηλεκτρονικές πλατφόρμες συμβουλίων επιλογής Επιμελητών των ΥΠΕ, προκύπτει πως οι συνάδελφοι που θέλουν να προσληφθούν ως Επιμελητές στο ΕΣΥ είναι πάρα πολλοί (ενδεικτικά, μόνο στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Αθήνας για μία θέση Επιμ. Β’ Παθολόγου οι υποψήφιοι είναι 38 και για μία θέση Επιμ. Β’ Αναισθησιολόγου οι υποψήφιοι είναι 21)».
Επίσης, η ΟΕΝΓΕ επισημαίνει ότι «από τη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Χανίων μετακινείται αναγκαστικά γιατρός εντατικολόγος προς άλλο τμήμα εκτός ΜΕΘ, ενώ ήδη από την ίδια ΜΕΘ έχει μετακινηθεί άλλος ένας γιατρός προς άλλο νοσοκομείο«.
Τέλος, καλεί την κυβέρνηση «να σταματήσει τα ψέματα» και να υλοποιήσει το αίτημα που έχει διατυπώσει η ΟΕΝΓΕ ήδη από τον Μάρτιο του 2020 για μαζικές προσλήψεις μόνιμων Επιμελητών στο ΕΣΥ,«μόνο με έλεγχο των τυπικών τους προσόντων», καθώς και για μονιποίηση του επικουρικού υγειονομικού προσωπικού «χωρίς όρους και προϋποθέσεις».
Πλεύρης – Πόσες κλίνες διατέθηκαν στο ΕΣΥ από τον ιδιωτικό τομέα
Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, δίνει μια άλλη εικόνα για την πληρότητα των δημόσιων νοσοκομείων, τονίζοντας πως υπάρχει πλήρης συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, καθώς «πάνω από 700 κλίνες στη Βόρεια Ελλάδα έχουν διατεθεί στο ΕΣΥ, ενώ όλες οι κλίνες ΜΕΘ non Covid βρίσκονται υπό την διαχείριση του ΕΚΑΒ».
Ο υπουργός ανέφερε, επίσης, πως η επίταξη ιδιωτών γιατρών θα ξεκινήσει από την Θεσσαλία και τη Βόρεια Ελλάδα και θα επεκταθεί όπου χρειαστεί.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις