Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Συνταγογραφούν εμβόλιο για γρίπη και το καθυστερούν

Συνταγογραφούν εμβόλιο για γρίπη και το καθυστερούν

Λιγότεροι εμβολιασμοί κατά της γρίπης έχουν γίνει φέτος – μέχρι στιγμής, παρότι το εμβόλιο της γρίπης προφυλάσσει έμμεσα και από τον κοροναϊό. Εκστρατεία εμβολιασμού από τους φαρμακοποιούς

Καθυστερήσεις και στον εμβολιασμό κατά της γρίπης – πέρα από τον εμβολιασμό κατά του κοροναϊού – παρατηρείται φέτος, αφού έχουν συνταγογραφηθεί περίπου μισό εκατομμύριο λιγότερα εμβόλια σε σχέση με πέρυσι, ενώ πάνω από 370.000 πολίτες έχουν πάρει συνταγή για το εμβόλιο, όμως δεν το έχουν κάνει ακόμη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), μέχρι τις 13 Νοεμβρίου είχαν  συνταγογραφηθεί 2.474.923  εμβόλια και είχαν πραγματοποιηθεί 2.101.500 εμβολιασμοί, με τον εμβολιασμό των υπολοίπων 373.423 πολιτών να βρίσκεται σε αναμονή.

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ Απόστολος Βαλτάς, επεσήμανε σε σχετική συνέντευξη Τύπου ότι πέρυσι η γρίπη ήταν σε πολύ χαμηλά επίπεδα λόγω των μέτρων πρόληψης του κοροναϊού, όμως ταυτόχρονα είχαν μειωθεί και οι επισκέψεις του πληθυσμού στις μονάδες υγείας για περίθαλψη, αλλά και το ενδιαφέρον για επιπλέον διερεύνηση άλλων αναπνευστικών λοιμώξεων πέραν του κοροναϊού. Ο ίδιος απέδωσε τον εκμηδενισμό των θανάτων στη χώρα μας από τη γρίπη την περσινή περίοδο στο γιγάντιο πρόγραμμα εμβολιασμού πάνω από 4 εκατομμύρια πολιτών κατά της γρίπης, κυρίως στα φαρμακεία της χώρας.

Αποφυγή διπλής λοίμωξης

Στην σημασία του εμβολιασμού κατά της γρίπης, εστίασε ο καθηγητής Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Αχιλλέας Γραβάνης, τονίζοντας, ότι είναι εξαιρετικά σημαντικός ο εμβολιασμός κατά της γρίπης για τους πολίτες, προκειμένου να αποφευχθεί ταυτόχρονη λοίμωξη και από κοροναϊό. Γιατί έχει διαπιστωθεί πως ο ιός της γρίπης, ευνοεί την έκφραση των υποδοχέων ACE2 που χρησιμοποιεί ο κοροναϊός για να προσβάλλει τον οργανισμό μας, οπότε έμμεσα, το εμβόλιο της γρίπης δεν διευκολύνει την εξάπλωση της COVID – 19. Επιπλέον, έχει διαπιστωθεί ότι η προηγούμενη ανοσία στη γρίπη, αποτρέπει τη σοβαρή ασθένεια και θνησιμότητα από τον κοροναϊό.

Την ίδια στιγμή όμως, είναι σημαντική και η αποφυγή της ίδιας της λοίμωξης από γρίπη, καθώς οι ασθενείς με γρίπη θα κληθούν να χρησιμοποιήσουν τις ίδιες υγειονομικές δομές με αυτές που χρειάζονται οι ασθενείς με κοροναϊό, οπότε είναι προτιμότερη η αποφυγή επιβάρυνσης του συστήματος υγείας και με ασθενείς με γρίπη.

Ο καθηγητής τόνισε πως είναι δυνατός ο ταυτόχρονος εμβολισμός και για γρίπη, όσο και για τον κοροναϊό.

Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν

Ο κ Βαλτάς, ανέφερε επίσης ότι ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος για τρίτη συνεχή χρονιά προχωρεί σε εκστρατεία ευαισθητοποίησης για εμβολιασμό κατά της γρίπης, και στο πλαίσιο αυτό δημιούργησε ένα  κοινωνικό σποτ με κεντρικό θέμα «Μην αμελείς, ο αντιγριπικός εμβολιασμός σώζει ζωές». Στο τηλεοπτικό σποτ αυτό, διάρκειας 42 δευτερολέπτων, συμμετέχουν δωρεάν οι γνωστοί ηθοποιοί Παύλος Ορκόπουλος και Ελένη Καστάνη.

Σύμφωνα με τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών πρέπει να εμβολιαστούν:

  • Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
  • Παιδιά (6 μηνών και άνω) και ενήλικες που πάσχουν από διάφορα νοσήματα ή παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με αυξημένη πιθανότητα σοβαρής νόσησης από τη γρίπη και εμφάνισης επιπλοκών (άσθμα, χρόνιες πνευμονοπάθειες, καρδιαγγειακά νοσήματα, σακχαρώδης διαβήτης και άλλα μεταβολικά νοσήματα, κληρονομική ή επίκτητη ανοσοκαταστολή, χρόνια νεφροπάθεια, δρεπανοκυτταρική νόσο και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες, μεταμόσχευση οργάνων, χρόνιες παθήσεις του ήπατος, σύνδρομο Down, νευρολογικά – νευρομυϊκά νοσήματα, παιδιά που λαμβάνουν μακροχρόνια ασπιρίνη για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα νοσήματα)
  • Έγκυες γυναίκες (ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης), λεχωΐδες και θηλάζουσες
  • Παχύσαρκα άτομα (με Δείκτη Μάζας Σώματος >40 kg/m2 ) και παιδιά με ΔΜΣ>95ηΕΘ Τμήμα Λοιμώξεων του Αναπνευστικού Διεύθυνση Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης για τα Λοιμώδη Νοσήματα 7
  • Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών· επίσης όσοι φροντίζουν άτομα (παιδιά ή ενήλικες) με υποκείμενο νόσημα τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη
  • Κλειστοί πληθυσμοί (τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων χρονίως πασχόντων και μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων, καταστήματα κράτησης, στρατιώτες, εσωτερικοί σπουδαστές σχολών – π.χ. αστυνομικών, στρατιωτικών και άλλων σχολών – κλπ)
  • Επαγγελματίες όπως κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους
  • Άστεγοι
  • Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, άλλοι εργαζόμενοι, φοιτητές επαγγελμάτων υγείας σε κλινική άσκηση, σε κέντρα διαμονής προσφύγων -μεταναστών).

Must in

Απότομη πτώση στα αποθέματα γλυκού νερού – Ανησυχία για παγκόσμια ξηρασία

Η ποσότητα γλυκού νερού που χάθηκε σε μια δεκαετία ξεπερνά κατά 35.000 φορές τη λίμνη του Μαραθώνα. Η προειδοποίηση του ΟΗΕ και ο ρόλος της κλιματικής αλλαγής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2024