Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας ΕΕ – Τι ζήτησε ο Σπήλιος Λιβανός
Παρεμβάσεις της ΕΕ για ζωοτροφές και σταφίδα ζήτησε ο Σπήλιος Λιβανός στο Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας.
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Αλλαγές εξετάζει η Κομισιόν για την οδήγηση μετά τα 70 έτη - Τι θα αναφέρεται στην ευρωπαϊκή οδηγία
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
Να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων η ΕΕ και να λάβει έκτακτα μέτρα στήριξης των αγροτών που βάλλονται από τις φυσικές καταστροφές και την κρίση του κοροναϊού ζήτησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός, μέσω των παρεμβάσεών στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ.
Συγκεκριμένα, την παρέμβασή του, ο ΥπΑΑΤ ανέδειξε τις τρέχουσες προκλήσεις με τις οποίες είναι αντιμέτωπος ο πρωτογενής τομέας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και στην Ελλάδα, λόγω πολλαπλών παραγόντων, με σημαντικότερο την αύξηση του κόστους παραγωγής, λόγω της συνδυαστικής αύξησης του κόστους των ζωοτροφών, των λιπασμάτων, των μεταφορικών εξόδων και φυσικά των καυσίμων και της ενέργειας.
Συγκεκριμένα ζήτησε:
α. Ειδικά μέτρα ενίσχυσης για τους κτηνοτρόφους λόγω αύξησης των ζωοτροφών, των πρώτων υλών, της ενέργειας και γενικά του συνολικού κόστους παραγωγής.
β. Πόρους στήριξης για τα προϊόντα μας που αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα μειωμένης παραγωγής όπως ο οίνος, τα οπωροφόρα δέντρα, τα κηπευτικά, το πευκόμελο ή ακόμη και ακαρπίας όπως στην ελιά.
Επιπλέον επανέφερε το αίτημα της Ελλάδας προς την Ε.Ε για ειδικό πρόγραμμα απόσυρσης της μαύρης κορινθιακής σταφίδας και τέλος επισήμανε τη σημασία της νέας στρατηγικής της Ε.Ε για τα δάση το 2030.
Το κόστος των ζωοτροφών
Στην παρέμβασή του ο κ. Λιβανός επισήμανε: «Θέλω να τονίσω ξανά ότι η αύξηση στις τιμές των ζωοτροφών επηρεάζει σημαντικά την κτηνοτροφία σε όλη την Ελλάδα. Ακόμη μεγαλύτερες, λόγω υπερβολικού μεταφορικού κόστους, είναι οι επιπτώσεις στις ορεινές, απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές όπως για παράδειγμα, η Κρήτη, η Λέσβος και πολλά μικρά και μεγάλα νησιά των Ελληνικών θαλασσών, όπου υπάρχουν κτηνοτροφικές μονάδες με παραγωγή μοναδικών, ποιοτικών προϊόντων». Σημείωσε, δε, ότι «αν σε όλα τα παραπάνω, προσθέσουμε και τις εμπορικές συμφωνίες με τρίτες χώρες, την παράταση των επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19 και τα απρόβλεπτα ακραία καιρικά φαινόμενα, προκύπτει ένα εκρηκτικό μείγμα για την πρωτογενή παραγωγή στην Ένωση, με επακόλουθη μείωση στο εισόδημα των γεωργών».
Ειδικό πρόγραμμα απόσυρσης της σταφίδας
Ο κ. Λιβανός χαρακτήρισε εμβληματικό προϊόν για την Ελλάδα, τη μαύρη κορινθιακή σταφίδα, με μεγάλη ιστορική αλλά και διατροφική αξία, και πρόσθεσε ότι η κατακόρυφη μείωση των πωλήσεων της HORECA λόγω πανδημίας σε συνδυασμό με τη μείωση του αγοραστικού ενδιαφέροντος από τους παραδοσιακούς αγοραστές του προϊόντος, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην κατάσταση της εν λόγω αγοράς με επακόλουθο την συσσώρευση αδιάθετων αποθεμάτων και τη δεινή θέση των παραγωγών.
Στήριξη των προϊόντων μας στις πληγείσες περιοχές
Ο υπουργός επεσήμανε ότι: «Είναι σημαντικό για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης που όλοι οραματιζόμαστε, σε έκτακτες συνθήκες σαν και αυτή που ζούμε σήμερα, να έχουμε το θάρρος και την πολιτική βούληση να λάβουμε τα ανάλογα έκτακτα μέτρα στήριξης τόσο με εθνικούς, όσο με ενωσιακούς πόρους. Πρέπει να ενισχύσουμε την παραγωγή της Ένωσης και την κοινωνική συνοχή των περιφερειών μας, προκειμένου να μπορεί η Ευρώπη να πρωτοπορεί στη σύγχρονη γεωργία».
Στρατηγική της Ε.Ε στρατηγική της ΕΕ για τα Δάση το 2030»
«Η συνολική διαχείριση των δασών μας μπορεί να βελτιωθεί προς όφελος όλων. Οι αρμοδιότητες των κρατών μελών και η αρχή της επικουρικότητας μπορούν να συνδυαστούν αποτελεσματικά με τις οριζόντιες αρμοδιότητες της Ένωσης σε θέματα περιβάλλοντος, αναδεικνύοντας έτσι τον πρωτοπόρο και ηγετικό ρόλο της Ευρώπης σε παγκόσμιο επίπεδο».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις