Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Εμβόλια – Καταγγελία για αισχροκέρδεια των Pfizer, BioNTech και Moderna ενώ ο μισός πλανήτης παραμένει ανεμβολίαστος

Εμβόλια – Καταγγελία για αισχροκέρδεια των Pfizer, BioNTech και Moderna ενώ ο μισός πλανήτης παραμένει ανεμβολίαστος

Χίλια δολάρια το δευτερόλεπτο, $65.000 το λεπτό, $93,5 δισ. την ημέρα αποκομίζουν οι τρεις εταιρείες, τη στιγμή που μόλις το 2% του πληθυσμού των αναπτυσσόμενων κρατών έχει εμβολιαστεί

Pfizer, η BioNTech και η Moderna καταγράφουν συνολικά κέρδη 65.000 δολαρίων το λεπτό χάρη στα εμβόλιά τους κατά της covid-19, σύμφωνα με έκθεση του People’s Vaccine Alliance, η οποία προωθεί την πιο ίση κατανομή των εμβολίων στον κόσμο.

Οι φαρμακευτικές εταιρείες συγκέντρωσαν τα χρήματα αυτά πουλώντας τη μεγάλη πλειονότητα των εμβολίων τους στις πλούσιες χώρες, εις βάρος των λιγότερο ανεπτυγμένων χωρών, όπου το ποσοστό εμβολιασμού κατά της covid-19 παραμένει μικρό, καταγγέλλει η οργάνωση. Συγκεκριμένα, η Pfizer και η BioNTech έχουν παραδώσει λιγότερο από το 1% της συνολικής παραγωγής τους σε φτωχότερα κράτη, ενώ η Moderna μόλις το 0,2%. Την ίδια στιγμή, το 98% των κατοίκων των φτωχών κρατών παραμένει ανεμβολίαστο.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της People’s Vaccine Alliance, που βασίζονται στα επίσημα οικονομικά στοιχεία που έχουν δημοσιεύσει οι εταιρείες, η Pfizer, η BioNTech και η Moderna θα έχουν φέτος κέρδη προ φόρων 34 δισεκατομμυρία δολάρια, δηλαδή περισσότερα από 1.000 δολάρια το δευτερόλεπτο, 65.000 δολάρια το λεπτό ή 93,5 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα. Τα «μονοπώλια που διατηρούν αυτές οι εταιρείες» έχουν παράγει 5 νέους δισεκατομμυριούχους στη διάρκεια της πανδημίας, συμπληρώνει ο οργανισμός, οι περιουσίες των οποίων συνολικά ανέρχονται στα $35,1 δισ.

Αντίθετα η AstraZeneca και η Johnson & Johnson πουλούν τα εμβόλιά τους σε τιμή κόστους.

«Είναι ανήθικο μερικές εταιρείες να κερδίζουν κάθε ώρα εκατομμύρια δολάρια, την ώρα που μόνο το 2% των ανθρώπων που ζουν σε χώρες με μικρό εισόδημα έχει εμβολιαστεί πλήρως κατά της covid-19», κατήγγειλε η Μάαζα Σεγιούμ του γραφείου για την Αφρική της People’s Vaccine Alliance και της African Alliance.

«Η Pfizer, η BioNTech και η Moderna έχουν χρησιμοποιήσει το μονοπωλιακό τους καθεστώς για να δώσουν προτεραιότερα στα επικερδέστερα συμβόλαια με τις πλουσιότερες κυβερνήσεις, αφήνοντας εκτεθειμένες τις φτωχότερες χώρες», συμπλήρωσε.

Πιέσεις για άρση των πατεντών

Η οργάνωση επικρίνει εξάλλου τις τρεις αυτές φαρμακευτικές εταιρείες ότι, παρά τα 8 δισεκ. δολάρια δημόσιας χρηματοδότησης που έχουν λάβει, έχουν απορρίψει όλες τις εκκλήσεις να μεταφέρουν την τεχνολογία παρασκευής των εμβολίων σε χώρες με μικρό και μεσαίο εισόδημα μέσω του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, «ένα μέτρο το οποίο θα μπορούσε να αυξήσει την παγκόσμια προσφορά, να μειώσει τις τιμές και να σώσει εκατομμύρια ζωές».

Στην περίπτωση της Moderna, τονίζει η οργάνωση, αυτό συνέβη παρά τις πιέσεις που δέχτηκε η εταιρεία από τον Λευκό Οίκο και τα αιτήματα του ΠΟΥ για συνεργασία προκειμένου να επιταχυνθεί το σχέδιο ανάπτυξης γενοσήμου του εμβολίου της Moderna για τον ευρύτερο πληθυσμό, στο εργαστήριο mRNA που διατηρεί ο οργανισμός στη Νότιο Αφρική.

Παρά το γεγονός ότι ο Αλμπέρ Μπουρλά, CEO της Pfizer, περιέγραψε τις εκκλήσεις για παραχώρηση των συνταγών παρασκευής των εμβολίων ως «επικίνδυνες ανοησίες», η άδεια έκτακτης ανάγκης που εξέδωσε στις αρχές του μήνα ο ΠΟΥ για το ινδικό εμβόλιο Covaxin αποτελεί, σύμφωνα με την People’s Vaccine Alliance, ξεκάθαρη απόδειξη ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες έχουν και τις υποδομές και την εξειδίκευση που απαιτεί η παραγωγή εμβολίων.

Τι ζητά ο οργανισμός

Η People’s Vaccine Alliance, η οποία διαθέτει 80 μέλη ανάμεσά τους η Oxfam και η υπηρεσία του ΟΗΕ για το AIDS (UNAIDS), καλεί τις φαρμακευτικές εταιρείες να άρουν αμέσως τις πατέντες των εμβολίων κατά της covid-19. Επιπλέον, καλεί τις κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης εκείνης των ΗΠΑ, να αξιοποιήσουν όλα τα νομικά και πολιτικά εργαλεία που κατέχουν για να απαιτήσουν τη δημοσιοποίηση εκ μέρους των εταιρειών των δεδομένων για την Covid-19, της τεχνογνωσίας και των τεχνολογιών τους με την Δεξαμενής Πρόσβασης Τεχνολογιών για τον Covid-19 που διατηρεί ο ΠΟΥ και τον Κόμβο Μεταφοράς Τεχνολογίας mRNA στη Νότιο Αφρική.

Περισσότερες από 100 χώρες, με την καθοδήγηση της Νότιας Αφρικής και της Ινδίας, αλλά και με την υποστήριξη των ΗΠΑ, ζητούν την άρση των πατέντων, αίτημα που υποστηρίζουν και περισσότεροι από 100 πρώην και νυν παγκόσμιοι ηγέτες και κάτοχοι βραβείων Νόμπελ.

Ωστόσο, άλλα πλούσια κράτη, όπως η Βρετανία και η Γερμανία, μπλοκάρουν αυτή την πρόταση, «θέτοντας το συμφέρον των φαρμακευτικών εταιρειών πάνω από το συμφέρον του πλανήτη», όπως καταγγέλλει η People’s Vaccine Alliance. Το ζήτημα, καταλήγει η οργάνωση, αναμένεται να κυριαρχήσει στην Υπουργική Σύνοδο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου που θα πραγματοποιηθεί στη Γενεύη από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 3 Δεκεμβρίου.

Πηγή: ΑΠΕ, oxfam

Must in

Μανούσος Μανουσάκης: Οι καλλιτέχνες αποχαιρετούν τον αγαπημένο σκηνοθέτη

Ο Μανούσος Μανουσάκης έφυγε από τη ζωή χθες, Τετάρτη 20 Νοεμβρίου σε ηλικία 74 ετών, προκαλώντας θλίψη στον καλλιτενικό χώρο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024