Ανήκουν τα ανθρώπινα λείψανα που βρέθηκαν σε μια απομονωμένη σπηλιά στην Αίτνα σε έναν δημοσιογράφο που εξαφανίστηκε πριν από περισσότερα από 50 χρόνια;

Το ενδεχόμενο αυτό διερευνά η αστυνομία στη Σικελία. Τα λείψανα που βρέθηκαν το βράδυ της περασμένης Τρίτης διαπιστώθηκε πως είναι ενός άνδρα που πιστεύεται ότι πέθανε μεταξύ της δεκαετίας του 1970 και των αρχών της δεκαετίας του 1990.

Οι αστυνομικές Αρχές εκτιμούν ότι η ηλικία του νεκρού πρέπει να ήταν τουλάχιστον 50 ετών. Το ύψος του υπολογίζεται περί τα 1,70 μ. και είχε «συγγενείς δυσπλασίες στη μύτη και το στόμα του».

Φορούσε μακρύ σκούρο παντελόνι, μάλλινο πουλόβερ, ένα ριγέ πουκάμισο και μαύρη γραβάτα. Δίπλα στα ανθρώπινα κατάλοιπα βρέθηκαν ακόμη ένας μάλλινος σκούφος με φούντα και ένα σκούρο πράσινο αδιάβροχο, όπως και μερικές λιρέτες – το νόμισμα που είχε η Ιταλία προ του ευρώ -, ένα ρολόι Omega, μια χτένα με τη θήκη της και ορειβατικά μποτάκια σε νούμερο 41.

Τυχαία

Η ανακάλυψη των λειψάνων έγινε τυχαία από έναν αξιωματικό της οικονομικής αστυνομίας της Κατάνια και τον αλπικό του σκύλο διάσωσης κατά τη διάρκεια μιας εκπαιδευτικής άσκησης στην περιοχή.

«Πρόκειται για ένα πολύ απομονωμένο σημείο. Πηγαίνουμε εκεί κατά διαστήματα για να κάνουμε την εκπαίδευσή μας», είπε στον Τύπο ο αντισυνταγματάρχης Μασιμιλιάνο Πατσέτο. «Τα λείψανα εντοπίστηκαν χάρη στον σκύλο ανιχνευτή. Δεν είχα ποτέ ως τώρα μια ανάλογη εμπειρία. Προς το παρόν όλες οι θεωρίες είναι στο τραπέζι και τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί».

Η υπόθεση στον ιταλικό Τύπο έχει γίνει γνωστή ως «ο άνθρωπος της Αίτνας» και ο Μασιμιλιάνο Πατσέτο συγκρίνει την ιστορία αυτή με εκείνες που θα μπορούσε να διαβάσει κάποιος σε ένα βιβλίο με τις ιστορίες του επιθεωρητή Μονταλμπάνο, του ήρωα του συγγραφέα Αντρέα Καμιλέρι.

Μία από τις παραμέτρους που περιπλέκουν την ιστορία περισσότερο είναι το γεγονός ότι η πρόσβαση στο εν λόγω σπήλαιο είναι εξαιρετικά δύσκολη, δεδομένου ότι βρίσκεται στο υψηλότερο ενεργό ηφαίστειο της Ευρώπης. Είτε ο άνδρας εισήλθε στη σπηλιά οικειοθελώς, είτε με τη βία, μπορεί να μην κατάφερε να διαφύγει. Σύμφωνα με τις πρώτες έρευνες, ωστόσο, δεν προέκυψε ότι ο άνδρας είχε υποστεί βίαιο θάνατο.

Τα λείψανα

Οι αστυνομικές Αρχές έχουν λάβει πολλές κλήσεις από πολίτες μετά την ανακάλυψη των λειψάνων. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν και από την κόρη του Μάουρο ντε Μάουρο, ενός 49χρονου ερευνητή δημοσιογράφου που εξαφανίστηκε στο Παλέρμο τον Σεπτέμβριο του 1970 και του οποίου η σορός δεν βρέθηκε ποτέ. Η Φράνκα ντε Μάουρο επικοινώνησε με την αστυνομία αφού διάβασε ότι τα λείψανα είχαν δυσπλασίες στο στόμα και στη μύτη, χαρακτηριστικά που είχε ο πατέρας της εξαιτίας ενός τραυματισμού που υπέστη κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι έρευνες που ακολούθησαν για την εξαφάνιση του δημοσιογράφου κινήθηκαν προς πολλές διαφορετικές κατευθύνσεις. Κατά μία εκδοχή, ο Ντε Μάουρο απήχθη και σκοτώθηκε από τη Μαφία της Κόζα Νόστρα επειδή γνώριζε την αλήθεια για τον θάνατο του προέδρου της ιταλικής κρατικής εταιρείας διαχείρισης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων ΕΝΙ, Ενρίκο Ματέι, ο οποίος σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα. Οι αδιευκρίνιστες συνθήκες θανάτου του Ματέι αποτέλεσαν και την αφορμή για την ταινία «Υπόθεση Ματέι» με τον Τζιαν Μαρία Βολοντέ που κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα στο 25ο Φεστιβάλ Καννών.

«Η πιθανότητα τα λείψανα να ανήκουν στον Ντε Μάουρο είναι μία από τις θεωρίες που εξετάζουμε, αλλά μελετάμε κι άλλες υποθέσεις ατόμων που αγνοούνται την ίδια περίοδο και που μπορεί να συνδέονται με την εγκληματικότητα», υποστηρίζει ο ιταλός αντισυνταγματάρχης. «Επαναλαμβάνω, ωστόσο, ότι τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί προς το παρόν».