Επέτειος Πολυτεχνείου – Μαζική συμμετοχή στην πορεία – Τα συνθήματα και οι εικόνες που συγκίνησαν
Πλήθος πολιτών και συλλογικοτήτων απέτισε φόρο τιμής στους αγωνιστές και τα θύματα του Πολυτεχνείου, με τις εκδηλώσεις να κορυφώνονται με την καθιερωμένη πορεία στην αμερικανική πρεσβεία
- Δημήτρης Κόκοτας: Είμαστε αισιόδοξοι λέει η σύζυγός του
- Νετανιάχου: Δεν δέχεται τερματισμό του πολέμου με τη Χαμάς στην εξουσία – Άφησε «παράθυρο» για μερική συμφωνία
- Τεχνητή νοημοσύνη και ωδή στο γυμνό: Αυτές ήταν οι πιο τολμηρές φωτογραφίες την χρονιά του 2024
- Πρόστιμα και επιπλέον φόροι για όσους δεν κλείσουν εκκρεμότητες μέχρι το τέλος του χρόνου
Με παλμό και μαζική συμμετοχή -μετά το «διάλειμμα» της περσινής χρονιάς λόγω της πανδημίας του κοροναϊού- πραγματοποιήθηκαν σε όλη την Ελλάδα οι εορτασμοί για τα 48 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.
Πλήθος πολιτών και συλλογικοτήτων απέτισε φόρο τιμής στους αγωνιστές και τα θύματα του Πολυτεχνείου, με τις εκδηλώσεις να κορυφώνονται με την καθιερωμένη πορεία στην αμερικανική πρεσβεία.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΛ.ΑΣ, στις εκδηλώσεις μνήμης του Πολυτεχνείου και την καθιερωμένη πορεία συμμετείχαν περίπου 25.000 διαδηλωτές.
Από τις στιγμές που ξεχώρισαν ήταν η παρουσία της Μάγδας Φύσσα στην καθιερωμένη πορεία. Σημειώνεται ότι ανάμεσα στα πανό που σήκωσαν οι διαδηλωτές υπήρχε και ένα πανό με το σύνθημα «Ο Παύλος ζει, Τσακίστε τους Ναζί».
Επίσης, το «παρών» έδωσε η οικογένεια του Νίκου Σαμπάνη, ο οποίος έχασε τη ζωή του από πυρά αστυνομικών κατά το πρόσφατο αιματηρό περιστατικό στο Πέραμα. Η οικογένειά του κρατούσε ένα πανό με τη φωτογραφία του και το σύνθημα «Δικαιοσύνη για το Νίκο»
Η πορεία πραγματοποιήθηκε με αυξημένη αστυνομική παρουσία σε όλους τους δρόμους από τους οποίους περνούσαν τα μπλοκ των διαδηλωτών. Σύμφωνα με πληροφορίες, στους δρόμους βρέθηκαν περίπου 6.000 αστυνομικοί, ενώ από αέρος πετούσαν drones και ελικόπτερο της αστυνομίας.
Μοναδικό μελανό σημείο τα μικροεπεισόδια σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα από μερίδα ατόμων που επιχείρησε να αμαυρώσει την επέτειο, πετώντας μολότοφ και πέτρες κατά αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες απάντησαν κάνοντας χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης.
Το in.gr κάλυψε όλα όσα συνέβησαν στην 48η επέτειο της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου.
Διαβάστε επίσης:
- Πολυτεχνείο 1985 – Το τραγικό τέλος του Μιχάλη Καλτεζά: Ο 15χρονος που δολοφονήθηκε από τα πυρά της Αστυνομίας
- «Με πυροβόλησαν, ήμουν ετοιμοθάνατη» – Το κορίτσι με τη σφαίρα αφηγείται και συγκλονίζει
- Εχει «πεθάνει» σήμερα το Πολυτεχνείο; – Μια «ενοχλητική» επέτειος και μια επίμονη μνήμη
Η πορεία της ΠΑΣΠ
Παραδοσιακά, όπως κάθε χρονιά, στην κεφαλή της πορείας για την επέτειο του Πολυτεχνείου βρέθηκε η ιστορική, αιματοβαμμένη σημαία της εξέγερσης της 17ης Νοεμβρίου 1973.
Ιδιαίτερη συγκίνησε επικράτησε, μάλιστα, όταν η σημαία πέρασε στα χέρια της επόμενης γενιάς.
Την σημαία -στο ύψος της Βουλής- πήραν στα χέρια τους μικρά παιδιά, οδηγώντας την πορεία και συμβολίζοντας το πέρασμα της μνήμης στις επόμενες γενιές.
Λίγο μετά τις 16:30, η πορεία έφτασε έξω από την αμερικανική πρεσβεία.
Εκεί, φοιτητές – μέλη της ΠΑΣΠ που έχουν όλα αυτά τα χρόνια στην κατοχή τους τη σημαία, την παρέλαβαν από τα παιδιά και προχώρησαν στο καθιερωμένο τελετουργικό.
Η δήλωση του Θεοδωρικάκου
Σε δήλωσή του μετά το πέρας των εορτασμών, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, υποστήριξε πως «οι εκδηλώσεις για την επέτειο της 17 Νοεμβρίου 1973 σε όλη τη χώρα, με επίκεντρο την Αθήνα, ολοκληρώθηκαν ειρηνικά και με απόλυτη ηρεμία».
«Θέλω να ευχαριστήσω γι’ αυτό όλους τους πολίτες, τους συμμετέχοντες στην πορεία και ασφαλώς τις δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας που συνέβαλαν με τον επαγγελματισμό τους στην τήρηση της τάξης» πρόσθεσε.
Ενα λουλούδι στη μνήμη των θυμάτων
Οι πύλες του Πολυτεχνείου έκλεισαν στη 1:00 το μεσημέρι, ενώ από τον χώρο πέρασαν άνθρωποι όλων των ηλικιών.
Η προσέλευση ήταν αυξημένη, όπως και τις προηγούμενες δύο μέρες, κατά τις οποίες εκπρόσωποι των κομμάτων και φορείς κατέθεσαν στεφάνια στη μνήμη των θυμάτων.
Από το πρωί της Τετάρτης, οι χώροι του Πολυτεχνείου ήταν ανοιχτοί για καταθέσεις στεφάνων, με απλούς πολίτες να αφήνουν λουλούδια στο χώρο πίσω από την ιστορική πύλη του ιδρύματος, μέχρι και μικρά παιδάκια.
Εντάσεις
Ωστόσο τα αίματα άναψαν με το «καλημέρα». Ομάδα νεαρών «μπλόκαρε» την είσοδο σε αντιπροσωπεία της Βουλής, υπό τον αντιπρόεδρο Χαράλαμπο Αθανασίου, ο οποίος ήθελε να καταθέσει στέφανο στον προαύλιο χώρο του Πολυτεχνείου.
Νέος γύρος έντασης ξέσπασε λίγο αργότερα, όταν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αποπειράθηκαν να εισέλθουν στο χώρο προκαλώντας την αντίδραση των παρευρισκομένων, ενώ εκτυλίχθηκαν μάχες σώμα με σώμα, ρίψη αντικειμένων και σπρωξίματα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις