Κοροναϊός – Πάνω από 111.000 κρούσματα και περισσότεροι από 1.000 νεκροί σε 17 μέρες – SOS από τους ειδικούς
Όλα αυτά τη στιγμή που ο Νοέμβρης μοιάζει να είναι ο χειρότερος μήνας, όσον αφορά στο μέτωπο της πανδημίας. Συγκεκριμένα, μέσα σε 17 ημέρες η χώρα μας μετράει 111.216 κρούσματα και 1.037 θανάτους από τον φονικό ιό
Στην πιο δύσκολη ίσως κατάσταση της μάχης της με τον κοροναϊό βρίσκεται η Ελλάδα, με τους αριθμό των κρουσμάτων να έχει εκτοξευτεί τις τελευταίες εβδομάδες, τους καθημερινούς θανάτους να προκαλούν σοκ και την πίεση στα νοσοκομεία να γίνεται ολοένα και πιο ασφυκτική, όσο περνούν οι μέρες.
Ενδεικτικό τις τραγικής κατάστασης που επικρατεί είναι πως σήμερα έσπασε ακόμα ένα «τραγικό ορόσημο». Συγκεκριμένα, από την εμφάνιση του κοροναιού στη χώρα μας έως και σήμερα έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 17.000 συνάνθρωποί μας, με τον ρυθμό αύξησής τους τις τελευταίες ημέρες να ανατρέπει ακόμα και τις πιο δυσοίωνες προβλέψεις.
Όλα αυτά τη στιγμή που ο Νοέμβρης μοιάζει να είναι ο χειρότερος μήνας, όσον αφορά στο μέτωπο της πανδημίας. Συγκεκριμένα, μέσα σε 17 ημέρες η χώρα μας μετράει 111.216 κρούσματα και 1.037 θανάτους από τον φονικό ιό.
Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που οι επιστήμονες σε κάθε ευκαιρία κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, υπογραμμίζοντας πως αυτή είναι ουσιαστικά η τελευταία μας ευκαιρία για να αναχαιτίσουμε το τέταρτο κύμα, πριν αυτό «διαλύσει» στο σύστημα υγείας. Οι διασωληνωμένοι σήμερα ήταν 561, με τους ειδικούς να τονίζουν ότι τα όρια του ΕΣΥ θα αρχίσουν να δοκιμάζονται πολύ έντονα από τους 600 και πάνω. Πρόκειται για έναν αριθμό που έμοιαζε μακρινός, ωστόσο όσο περνούν οι μέρες δείχνει να πλησιάζει απειλητικά.
- Διαβάστε επίσης: Χάνεται ο έλεγχος – Τρεις νεκροί την ώρα όσο οι γιατροί του ΕΣΥ στέκονται στα πόδια τους
«Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η χώρα»
Ενδεικτικά της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα είναι τα όσα είπε ο Διευθυντής στη Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος, στο MEGA.
Ο κ. Καπραβέλος είπε πως «η χώρα πρέπει να τεθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης». «Εγώ και οι συνάδερφοί μου δεχόμαστε μια μεγάλη πίεση που αντανακλά το μέγεθος της συμφοράς που συμβαίνει στην κοινωνία. Η διασπορά είναι τεράστια» συμπλήρωσε.
Παράλληλα, ο κ. Καπραβέλος έκανε λόγο για μάσκες παντού, τόσο για τους εμβολιασμένους όσο και για τους ανεμβολίαστους, «σαν ένα καμπανάκι της πολιτείας, ότι βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη κατάσταση».
Ακόμα είπε ότι «θα έχουμε 2.000 νεκρούς χωρίς το ελάχιστον μέτρο της μάσκας παντού και για όλους».
Την ίδια στιγμή, ο ίδιος -μιλώντας το πρωί στο MEGA, είπε ότι η εφημερία στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» φτάνει στο τέλος της με 110 προσελεύσεις, 45 εισαγωγές και διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ.
«Γέμισαν οι νεκροθάλαμοι του νοσοκομείου» είπε ο Νίκος Καπραβέλος χαρακτηριστικά. Όπως τόνισε ο κ. Καπραβέλος, το 95% των ανθρώπων που προσέρχονται στο νοσοκομείο είναι σε βαριά κατάσταση και νέοι μάλιστα.
Πότε θα επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μίλησε για την πολυπόθητη ανοσία της αγέλης.
Ο κ. Εξαδάκτυλος συμφώνησε πως κάποια στιγμή τα κρούσματα κοροναϊού θα αφορούν «συναχωμένους», ωστόσο διευκρίνισε ότι αυτό θα γίνει πραγματικότητα υπό συγκεκριμένους όρους: «Δεν αρκεί να φτάσουμε 7-8 εκατ. εμβολιασμένους μέσα σε 12 ή 18 μήνες. Πρέπει να είμαστε όλοι εμβολιασμένοι την ίδια στιγμή» ανέφερε, ενώ είπε ότι βρισκόμαστε σε μια στιγμή που θα πρέπει να ανανεώνεται η άμυνα των ήδη εμβολιασμένων.
«Κοκκινίζει» ολόκληρη η Ελλάδα
Την ίδια στιγμή, ο επιδημιολογικός χάρτης «κοκκινίζει» ολοένα και περισσότερο μέρα με τη μέρα, αφού σήμερα ακόμα πέντε περιοχές μπήκαν στο «βαθύ κόκκινο», από το «πορτοκαλί» που ήταν.
Πρόκειται για
- τη Θεσπρωτία,
- το Ρέθυμνο,
- την Άρτα,
- τη Λακωνία και
- την Κόρινθο.
Οι 24 από τις 50 περιοχές της χώρας παραμένουν σε βαθύ κόκκινο (επίπεδο 5) είναι:
- Θεσσαλονίκη
- Αρκαδία
- Αγιον Ορος
- Αχαΐα Λάρισα
- Μαγνησία
- Κιλκίς
- Ημαθία
- Πιερία
- Εβρος
- Πέλλα
- Ξάνθη
- Δράμα
- Μεσσηνία
- Σέρρες
- Τρίκαλα
- Καβάλα
- Κοζάνη
- Καρδίτσα
- Χαλκιδική
- Ιωάννινα
- Φθιώτιδα
- Θάσος
- Λέσβος
Δείτε τον επιδημιολογικό χάρτη της Ελλάδα (σ.σ χωρίς τις αλλαγές):
Διάγγελμα Μητσοτάκη, αλλά… όχι νέα μέτρα
Σε όλα τα παραπάνω, αναμένεται να αναφερθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο διάγγελμα που θα απευθύνει την Πέμπτη.
Βασικός στόχος της παρέμβασης μέσω του τηλεοπτικού μηνύματος είναι να πεισθούν όσον τον δυνατόν περισσότεροι πολίτες να εμβολιαστούν ώστε να είναι προστατευμένοι τα Χριστούγεννα και να γιορτάσουν με ασφάλεια μαζί με τους αγαπημένους τους ανθρώπους.
Φαίνεται δηλαδή πως βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι να γίνουν τα Χριστούγεννα, ότι ήταν το καλοκαίρι για το χτίσιμο του πολυπόθητου τείχους ανοσίας.
Ωστόσο πλέον τα δεδομένα είναι διαφορετικά, καθώς αφενός o ιός είναι πιο επιθετικός τον χειμώνα, αφετέρου βασικός στόχος πλέον είναι να πειστούν οι αρνητές του ιού και όχι εκείνοι που φοβούνται, οι οποίοι είναι πλέον ελάχιστοι.
Ο πρωθυπουργός λοιπόν πέρα από την αναφορά που θα κάνει στην πορεία της πανδημίας, θα στοχεύσει στον εμβολιασμό πριν την εορταστική περίοδο, τονίζοντας πως ένα «τσίμπημα» είναι ο μοναδικός τρόπος προκειμένου να κάνουμε γιορτές με ελευθερία και με ασφάλεια.
Όχι νέα μέτρα, ναι στα ήδη υπάρχοντα και στις γιορτές
Ο Μητσοτάκης δεν αναμένεται να ανακοινώσει νέα μέτρα, ωστόσο έχει ξεκαθαριστεί από την κυβέρνηση πως τα μέτρα που αφορούν τους ανεμβολίαστους δεν πρόκειται να αλλάξουν μέσα στις γιορτές.
Όσοι επομένως δεν εμβολιαστούν αντικειμενικά δεν θα μπορούν να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα στο εσωτερικό των καταστημάτων της εστίασης, ενώ θα πρέπει να επιδεικνύουν rapid test οπουδήποτε αλλού βρεθούν εκτός από τα σούπερ μάρκετ, τα φαρμακεία και εκκλησίες.
«Δεν σκεφτόμαστε νέα μέτρα»
Σε αυτό το πλαίσιο και οι δηλώσεις της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, Μίνας Γκάγκα στο MEGA, η οποία ξεκαθάρισε πως «δεν σκεφτόμαστε νέα μέτρα», εφιστώντας την προσοχή για την αύξηση των κρουσμάτων.
Μιλώντας στο Live News η κ. Γκάγκα είπε «γενικά πρέπει να προσέξουμε αυτό τον καιρό που έχουμε πάρα πολλά κρούσματα, να προσέξουμε τις επαφές μας. Εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι, αλλά με έμφαση στους ανεμβολίαστους γιατί κολλάνε περισσότερο και αρρωσταίνουν περισσότερο πολύ περισσότερο».
«Μπορεί να το συζητήσουμε αλλά ακόμα δεν υπάρχουν τέτοια μέτρα», ανέφερε για τις αλλαγές στο ωράριο των δημοσίων υπαλλήλων.
«Αυτό που έχουμε δει οι επαφές που κυρίως οδηγούν σε κρούσματα. Είναι οι επαφές χωρίς μέτρα. Όταν φοράμε τη μάσκα, τηρούμε τα μέτρα και δεν συγχρωτιζόμαστε τα κρούσματα είναι λίγα», τόνισε για τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων.
Και πρόσθεσε «τα κρούσματα είναι από επαφές χωρίς προσοχή. Είναι σημαντικό σε χώρους εστίασης, να είμαστε εμβολιασμένοι».
«Όταν έχουμε πάρα πολλά κρούσματα, όπως έχουμε τώρα έχουμε και αντίστοιχα θανάτους. Δυο πράγματα είναι πολύ σημαντικά έχουμε περισσότερους θανάτους στους μη εμβολιασμένους, έχουμε θανάτους σε μεγάλους σε ηλικία και ανθρώπους που έχουν πολλαπλά προβλήματα υγείας», σημείωσε για την αύξηση των θανάτων.
«Έχουμε πολλά κρούσματα για τον αριθμό της χώρας, η διαμόλυνση είναι πολύ μεγάλη και να μην αργούν οι ασθενείς να μεταφερθούν στο νοσοκομείο», εξήγησε η κ. Γκάγκα.
«Η ελληνική πολιτεία έχει συγκεκριμένες θέσεις δεν μπορούσε να στείλουμε σε περιβάλλον υψηλού κινδύνου ανθρώπους που δεν είναι εμβολιασμένοι», ανέφερε για τους υγειονομικούς υπαλλήλους.
«Η πίεση που έχουμε στο Ε.Σ.Υ δεν είναι ανάλογή με αυτή που έχουμε βιώσει στο παρελθόν», ωστόσο σχολίασε πως οι αντοχές των υγειονομικών, έχουν μειωθεί μετά από δύο χρόνια πανδημίας.
- Τίλντα Σουίντον: Θέλω να μιλήσω στον Ντόναλντ Τραμπ για τη νεκρή μητέρα του
- Αποχωρεί από τη Χάποελ Τελ Αβίβ ο ιδιοκτήτης, Οφέρ Γιανάι
- Σεισμός ανοιχτά της Κρήτης
- Παναχαϊκή – Καλαμάτα 0-1: Βρήκε τη λύση με Παμλίδη
- Pegasus: Σε δίκη το χακάρισμα του WhatsApp από την ισραηλινή NSO
- Πώς θα αποφύγουμε τα προβλήματα από τη διατροφική κραιπάλη των γιορτών