Κοροναϊός – Παραδόθηκε η χώρα στην πανδημία – Δεν έχει τέλος η λίστα θανάτου
Δεν έχει προηγούμενο η λαίλαπα θανάτου που θερίζει τη χώρα, με δεκάδες νεκρούς κάθε φορά που οι δείκτες του ρολογιού συμπληρώνουν το 24ωρο.
Στην Εντατική Μονάδα νοσοκομείου της Αθήνας, μία γιατρός που φορά γαλάζια προστατευτική στολή, έχει γράψει με μαρκαδόρο πίσω από τον ώμο της το όνομά της, την λένε Γιώτα, και από κάτω έχει ζωγραφίσει μία καρδιά.
Πρόσωπο δεν έχει ο θάνατος
Η καρδιά μοιάζει με χαμόγελο, σαν μήνυμα ελπίδας, σε έναν θάλαμο Εντατικής που ποτέ δεν αδειάζει, όπου ο κοροναϊός περιφέρεται και κολά πάνω σου, ένα με τον αέρα, όπου κυκλοφορούν γιατροί και νοσηλευτές χωρίς πρόσωπα, κουρασμένα πρόσωπα πίσω από τις μάσκες, σαν τον θάνατο που δεν έχει πρόσωπο, πρόσωπο στο τέλος έχουν οι καθημερινά 80 νεκροί, πολλοί από τους οποίους, πριν φύγουν από το νοσοκομείο, παίρνουν σαν τελευταία εικόνα για το ταξίδι το άγγιγμα και την ζωγραφιστή καρδιά.
Δεν προλαβαίνουν να κρυώσουν
Δεν προλαβαίνουν να κρυώσουν τα κρεβάτια από το ένα σώμα και αμέσως καλύπτονται από το σώμα άλλου ανθρώπου που μεταφέρεται εκτάκτως, που περίμενε διασωληνωμένος τη σειρά του, που ίσως επιλέχτηκε να μπεί αυτός στη ΜΕΘ και όχι ένας μεγαλύτερος άνθρωπος.
«Πρέπει να προσέξουμε αυτό τον καιρό που έχουμε πάρα πολλά κρούσματα», λέει η Μίνα Γκάγκα.
«Τα κρούσματα είναι από επαφές χωρίς προσοχή. Έχουμε πολλά κρούσματα για τον αριθμό της χώρας, η διαμόλυνση είναι πολύ μεγάλη και να μην αργούν οι ασθενείς να μεταφερθούν στο νοσοκομείο»
Δεν έχει προηγούμενο η λαίλαπα θανάτου που θερίζει τη χώρα, με δεκάδες νεκρούς κάθε φορά που οι δείκτες του ρολογιού συμπληρώνουν το 24ωρο. Ξεπεράσαμε την Τετάρτη τις 17.000, οδεύουμε ολοταχώς προς τις 18.000 και ο θάνατος σπέρνει τον φόβο στον κόσμο που παρακολουθεί ατέρμονες συζητήσεις για μέτρα και αν θα υπάρξουν νέα μέτρα.
Όμως ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας ζει στο lockdown γιατί από μόνοι τους οι άνθρωποι περιορίζουν μετακινήσεις σε χώρους συνωστισμού, πηγαίνουν στα σουπερμάρκετ μόνο για τα απαραίτητα, ακόμα και οι τράπεζες είναι άδειες που άλλοτε γέμιζαν από κόσμο για οποιαδήποτε συναλλαγή, εξαναμίζεται για πολλούς η προσδοκία έλευσης των γιορτών, η αναμονή του νέου έτους που τίποτα δεν δείχνει ακόμη ότι μπορεί να φέρει κάτι καλύτερο.
Τι έγινε σε 17 μέρες
Στις πρώτες 17 μέρες του Νοέμβρη καταγράφτηκαν 111.210 κρούσματα και 1.037 θάνατοι ενώ την Τετάρτη οι διασωληνωμένοι έφτασαν τους 561.
Πολλοί ειδικοί παρατηρούν ότι πλέον δεν έχει νόημα η συζήτηση για το πού θα φτάσει ο αριθμός των ανθρώπων που πρέπει να διασωληνωθούν.
Σε μία χώρα όπου ήδη οι 24 από τις 50 περιφερειακές της ενότητες είναι στο βαθύ κόκκινο, άνθρωποι σαν την Γιώτα που έχουν ταχθεί να σώζουν ζωές, λυγίζουν, η κούραση είναι μεγάλη και καθαρός αέρας από το παράθυρο δεν μπαίνει.
Πληθαίνουν επικίνδυνα οι περιπτώσεις ανθρώπων που χάνουν δικούς τους ανθρώπους χωρίς νωρίτερα να μάθουν νέα τους, χωρίς κάποιος γιατρός να προλαβαίνει να τους μιλήσει στο τηλέφωνο για να τους ενημερώσει για την υγεία τους.
Εκείνοι που έμειναν πίσω σκέφτονται τους δικούς τους που έφυγαν διασωληνωμένοι με το ασθενοφόρο, εκείνοι που άφησαν τους δικούς τους στο σπίτι σκέφτονται εκείνους που αγωνιούν για αυτούς.
Η μεγάλη συμφορά
Με τις εισαγωγές στα νοσοκομεία να ξεπερνούν καθημερινά τις 430, πολλοί ασθενείς διακομίζονται σε μη αναστρέψιμη κατάσταση.
Σε κάθε ολέθριο γεγονός, η κρίση θολώνει και προσπαθώντας ο καθένας να σωθεί όπως ο ίδιος νομίζει καλύτερα, αποφεύγει το εμβόλιο, αποφεύγει να ζητήσει έγκαιρα ιατρική βοήθεια, αποφεύγει να στέλνει τα παιδιά του σχολείο, αποφεύγει να διασωληνωθεί και την χώρα έχει βρει μεγάλη συμφορά όπως λέει ο διευθυντής στη Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος.
Διαβάστε επίσης: Αυτή είναι η παρενέργεια που προκαλεί ο συνδυασμός εμβολίων κοροναϊού και γρίπης
«Η χώρα πρέπει να τεθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Εγώ και οι συνάδελφοί μου δεχόμαστε μεγάλη πίεση που αντανακλά το μέγεθος της συμφοράς που συμβαίνει στην κοινωνία. Η διασπορά είναι τεράστια».
Ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης διαπιστώνει μια μικρή σταθεροποίηση προς πτώση των κρουσμάτων αλλά από την Κυριακή διαβλέπει νέα έξαρση που θα οδηγήσει σε κορύφωση γύρω στις 3-4 Δεκεμβρίου.
Σημαίνει θάνατο
Ο μέσος εβδομαδιαίος όρος κρουσμάτων αυτή τη στιγμή είναι στα 6.600 κρούσματα και εάν εφαρμόζονται τα μέτρα, μπορεί να φτάσει στα 7.400, εξήγησε ο κ. Σαρηγιάννης, χωρίς να αποκλείει να φτάσουν κάποια μέρα στις 8.000 ή 8.500.
«Δυστυχώς», συνέχισε ο καθηγητής, «αυτό σημαίνει πολλούς θανάτους».
Ο κοροναϊός σημαδεύει τους νεκρούς σημαδεύει και τους ζωντανούς. Διευθυντής νευροχειρουργικής στο ΑΧΕΠΑ ο Αθανάσιος Σπηλιωτόπουλος, διευθύντρια στη ΜΕΘ Covid του ίδιου νοσοκομείου η γυναίκα του.
«Το τσουνάμι δεν διαλέγει τι θα παρασύρει. Έτσι γίνεται και εδώ».
Τα πάντα άλλαξαν
Τα πάντα έχουν αλλάξει. Οι συζητήσεις στο σπίτι ή τις σπάνιες φορές που καταφέρνουν να μαζευτούν ως οικογένεια με τα παιδιά τους, επικεντρώνονται στη δουλειά και στις εικόνες που του μεταφέρει η σύζυγος από τη ΜΕΘ COVID του νοσοκομείου.
Καθημερινά οι ίδιες αγωνίες. Για τους ασθενείς που δίνουν μάχη ζωής, για τις αντοχές του νοσοκομείου και για τον δύσκολο χειμώνα που βρίσκεται μπροστά. «Τρέμουν τα πόδια σου αλλά οφείλεις αν συνεχίσεις».
Και παιδιά;
Τις τελευταίες μέρες, το ποσοστό των παιδιών ηλικίας 4-18 ετών που προσβλήθηκαν από κοροναϊό, ανήλθε στο 23%. Δηλαδή σχεδόν 11.000 παιδιά. Υπάρχουν παιδιά σε κάθε νοσοκομείο με ιό. Διασωληνώνονται παιδιά μερικών μηνών. Μητέρες που κυοφορούν παιδιά. Οι άνθρωποι που επιλέγουν να φορούν μάσκα στο δρόμο πληθαίνουν.
- Ανασυγκρότηση στην Κουμουνδούρου – Προχωρά το «αντι-ΣΥΡΙΖΑ» κόμμα Κασσελάκη
- Αγρίνιο: «Θόλωσα και την πυροβόλησα» – Τι είπε στους αστυνομικούς ο 30χρονος
- Γουόλτ Ντίσνεϊ: Ο μαγικός κόσμος των κινουμένων σχεδίων
- ΗΠΑ: Δεκαπέντε χρόνια κάθειρξη στον υποσμηνία Τζακ Τεσέιρα για διαρροή απορρήτων
- Τα ζώδια σήμερα: Η ηρεμία… μετά την καταιγίδα
- Περί κλίματος, Ντόναλντ Τραμπ και… άλλων δαιμονίων