Στέλιος Πρασσάς – «Το τρέξιμο μου δίνει μεγάλη ζωή»
Ο 90χρονος δρομέας Στέλιος Πρασσάς, ο οποίος ήταν ο γηραιότερος αθλητής ανάμεσα σε 30.000 συμμετέχοντες που έτρεξαν τα 42 χιλιόμετρα του Μαραθωνίου, μιλά για την αγάπη του στον στίβο.
Οταν πέρναγε τη γραμμή του τερματισμού το απόγευμα της Κυριακής, το χρονόμετρο έγραφε 8 ώρες, 1 λεπτό και 55 δευτερόλεπτα. Τόσο χρειάστηκε ο Στέλιος Πρασσάς προκειμένου να ολοκληρώσει τον Μαραθώνιο της Αθήνας.
Ο 90χρονος δρομέας του Τελμησσού Νέας Μάκρης ήταν ο γηραιότερος αθλητής που έτρεξε τα 42,195 χιλιόμετρα της αυθεντικής διαδρομής, ανάμεσα σε συνολικά 30.000 που πήραν μέρος στη φετινή διοργάνωση. Τρέχοντας τα τελευταία μέτρα της κούρσας παρέα με τους δύο του εγγονούς, με συγκίνηση αλλά και αρκετό ενθουσιασμό παρά την κούρασή του, δέχθηκε το στεφάνι ελιάς που του πέρασε στο κεφάλι η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Σοφία Σακοράφα ως ένδειξη αναγνώρισης της προσπάθειάς του.
«Ετρεξα φέτος τον μαραθώνιο στα 90 μου, προσπάθησα και τερμάτισα. Ηταν ωραία. Η διαδρομή της Ελλάδας είναι από τις ωραιότερες, γιατί αλλού τρέχουμε σε ουρανοξύστες, όχι από τον Μαραθώνα στην Αθήνα και το Καλλιμάρμαρο. Εδώ, αισθάνεσαι πολλή αγάπη και μπορείς και τρέχεις και τερματίζεις. Είναι ωραία και η θέα» αναφέρει ο ίδιος μιλώντας στα «ΝΕΑ».
«Το Καλλιμάρμαρο είναι ναός. Αυτά τα μάρμαρα που έχει, δεν υπάρχουν πουθενά στον κόσμο. Οπου έχω γυρίσει κι έχω τρέξει, δεν υπάρχει τέτοιο στάδιο. Είναι το μοναδικό και σε τεχνική και σε μάρμαρο. Είναι το πιο τέλειο. Εγώ το έχω ονομάσει ναό γιατί προσκυνάμε εκεί όταν τερματίζουμε. Εξω τρέχουμε σε ουρανοξύστες, σε πόλεις πολύ κλεισμένες. Εδώ τον χαιρόμαστε τον μαραθώνιο» επισημαίνει ο Στέλιος Πρασσάς.
Αθλητής από το 1949
Ο στίβος μπήκε στη ζωή του όταν ήταν 59 ετών, ύστερα από πρόταση ενός γνωστού του. Μέχρι τότε τον είχε κερδίσει ο βασιλιάς των σπορ, αφού νέος ήταν ερασιτέχνης ποδοσφαιριστής.
«Το 1949 ξεκίνησα στη Νίκη Πλάκας και πήραμε πρωτάθλημα Αθηνών και μετά από αυτό πήρα δελτίο και πήγα στον Αρίωνα, στη Βούβα στον Αγιο Αρτέμιο, στη Β’ Εθνική. Εχω παίξει σε όλα τα γήπεδα εκτός από του Ολυμπιακού, τότε που ήταν χώμα και χαλίκια. Οταν σταμάτησα εγώ το ποδόσφαιρο, έβαζαν χορτάρι» θυμάται ο δραστήριος παππούς, ο οποίος παλαιότερα ήταν φίλαθλος του Απόλλωνα Αθηνών.
Μία θέση στο Βιβλίο Γκίνες
Στις μεγάλες αποστάσεις και στον μαραθώνιο αφοσιώθηκε τις τελευταίες δύο δεκαετίες και έκτοτε δεν σταμάτησε ποτέ να τρέχει.
«Εχω τρέξει σε όλους τους μαραθωνίους που γίνονται στην Ελλάδα. Εχω τρέξει σε 29 ελληνικές διοργανώσεις και σε άλλες 20 στο εξωτερικό. Ξεχωρίζω το Μπάφαλο στην Αμερική, όπου τερματίσαμε στους καταρράκτες του Νιαγάρα. Στην Αυστραλία στο Μπρισμπέιν και από Ευρώπη στις Ολλανδία, Φινλανδία, Νορβηγία, Σουηδία, Τουρκία, Ισπανία, Αγγλία. Στα Βαλκάνια όλα έχω τρέξει, αλλά εκεί δεν κάνουν μαραθώνιους, μόνο ημιμαραθώνιους» υποστηρίζει ο Στέλιος Πρασσάς, ο οποίος έχει κερδίσει και μια θέση στο Βιβλίο Ρεκόρ Γκίνες, αφού έχει ακόμα δελτίο στην ομάδα της περιοχής όπου πλέον διαμένει. «Με τον Τελμησσό Νέας Μάκρης πηγαίνουμε σε αγώνες σε χωριά, στα νησιά, και κάνουμε τις διακοπές μας με τρεξίματα» συνεχίζει ο 90χρονος άνδρας.
Εχοντας γεννηθεί το 1931 στο κέντρο της Αθήνας και όντας παιδί της Κατοχής, έχει μάθει να δίνει αγώνες από νωρίς ο κ. Στέλιος, δουλεύοντας αργότερα στην οικοδομή ως «ελαιοχρωματιστής καλλιτέχνης», όπως λέει γελώντας. Πλέον έχει βρει διέξοδο στον στίβο.
«Το τρέξιμο μου δίνει μεγάλη ζωή. Στο στάδιο που πάω και προπονούμαι, τρέχουν μικρά παιδιά, μεγάλοι, είναι ένας κύκλος και μια ομορφιά. Και με γεμίζει περισσότερο. Αλλους τούς γεμίζει να πάνε να κάνουν μπάνιο στη θάλασσα. Εμείς έχουμε άλλο χόμπι, το τρέξιμο. Είναι πολλά αυτά που προσφέρει ο αθλητισμός και ο στίβος. Προσφέρει απαραίτητα υγεία και πας όπως λέει η καρδιά σου και ό,τι λέει το σώμα σου. Δεν χρειάζεται πίεση κι έτσι χαίρεσαι τη ζωή γιατί είναι όμορφη και περνάει γρήγορα. Το να φτάσεις 90 χρονών είναι απίστευτο» υποστηρίζει ο Στέλιος Πρασσάς και δίνει συμβουλές σε όσους δεν έχουν φορέσει τα αθλητικά τους να το πράξουν άμεσα. «Οσοι δεν ασχολούνται, καλό είναι να μπουν στον αθλητισμό του στίβου. Θα αισθάνεστε ωραία όταν κινείστε. Το καταλαβαίνεις το σώμα σου πόσο ελαφρώνει».
Γυμναστική και διατροφή
Παρά την προχωρημένη ηλικία του, ο κ. Στέλιος προπονείται συστηματικά για να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις του μαραθωνίου. «Γυμνάζομαι όλη την εβδομάδα. Μέρα παρά μέρα είμαι στο στάδιο και γυμνάζομαι για να κινείται το σώμα. Βλέπεις τον εαυτό σου και τρέχεις όσο μπορείς για να χαίρεσαι με το τρέξιμο. Να μην το κάνεις για αγγαρεία. Πρέπει να το αγαπάς. Εγώ όλες τις δουλειές τις αγάπησα» παραδέχεται. «Προσέχω τρομερά τη διατροφή μου. Είμαι ο μόνος που δεν τρώω τίποτα από αυτά που πουλάνε έξω απ’ το στάδιο όταν τελειώνω τον αγώνα. Το κυριότερο είναι το νερό, που πίνω πολύ, και πορτοκαλάδα από πορτοκαλιές δικές μου που δεν τις ραντίζω» προσθέτει ο ίδιος.
Με το πείσμα και την αφοσίωσή του στον αθλητισμό, ο κ. Στέλιος έχει κερδίσει πολλές διακρίσεις. Η σημαντικότερη όμως είναι η εκτίμηση της δρομικής κοινότητας και των συναθλητών του. «Υπάρχει πολλή αγάπη στον δρόμο, μεταξύ μας. Γιατί άλλο είναι ο αθλητισμός των μαραθωνίων, στις μεγάλες αποστάσεις, και άλλο ο πρωταθλητισμός των νέων που είναι δυνατοί» παραδέχεται ο βετεράνος των στίβων.
«Θα συνεχίσω τον μαραθώνιο, δεν πρόκειται να σταματήσω. Φέτος είναι η πρώτη φορά που άργησα γιατί με πόνεσε η μέση μου στα μισά της διαδρομής. Αργησα πολύ, ήταν πίσω μου κι άλλοι που τερμάτιζαν μετά από εμένα, κι αυτό μού έδωσε μια ικανοποίηση ότι κάτι έκανα. Βλέπετε, από 60 χρονών έως 70, η επίδοσή μου δεν ξεπέρναγε τις τρεισήμισι ώρες» λέει με καμάρι.
Έκανα όλα τα εμβόλια
Πολύτιμο στήριγμα στη δρομική προσπάθεια του κ. Στέλιου είναι η οικογένειά του. Ο γιος του φέτος τον συμβούλευε να μην τρέξει λόγω του καιρού αλλά και του κοροναϊού, ωστόσο εκείνος δεν τον άκουσε. Είχε άλλωστε σύμμαχό του το εμβόλιο εναντίον του κοροναϊού, απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή στον μαραθώνιο.
«Εκανα και τα τρία και της γρίπης κι αν έρθει και ο τέταρτος θα είμαι ο πρώτος που θα πάω. Εγώ είμαι προπολεμικός άνθρωπος, παλιός, έχω την τρέλα μου» δηλώνει. «Της γυναίκας μου της αρέσει γιατί περιμένουν στο στάδιο μαζί με τα εγγόνια και τερματίζουμε μαζί όλα τα χρόνια. Τα αφήνουν οι φύλακες γιατί με γνωρίζουν και τερματίζουμε μαζί» καταλήγει ο Στέλιος Πρασσάς για τα δύο αγόρια που ακολουθούν το αθλητικό του παράδειγμα, στο ποδόσφαιρο και στην κολύμβηση όμως.
- Απόπειρα εκβιασμού με σκευωρία που στήθηκε με όρους παρακράτους καταγγέλλει ο Ολυμπιακός
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Χτύπημα Ουκρανίας στη Ρωσία με αμερικανικούς πυραύλους ATACMS
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία