Κοροναϊός – Ερευνα δείχνει γιατί είναι απαραίτητη η τρίτη δόση του εμβολίου
Όπως σημειώθηκε, ο κίνδυνος μόλυνσης ήταν σημαντικά μεγαλύτερος για τα άτομα που έκαναν το εμβόλιο νωρίτερα διατρέχοντας και υψηλότερο κίνδυνο για νοσηλεία.
Μειώνεται η επίδραση των εμβολίων κατά του κοροναϊού όταν παρέλθουν τέσσερις έως έξι μήνες για όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας, σύμφωνα με έρευνα.
Την έρευνα δημοσιεύει η ισραηλινή εφημερίδα «Jerusalem Post» και δείχνει ότι, η ηλικία δεν παίζει επηρεάζει τη μείωση της επίδρασης των εμβολίων της Pfizer με την πάροδο του χρόνου.
Συγκεκριμένα, τα άτομα που έκαναν τις δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer για τον κοροναϊό τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο είχαν 51% αυξημένες πιθανότητες να προσβληθούν από τον ιό τον Ιούλιο σε σύγκριση με εκείνους που εμβολιάστηκαν τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο, έδειξε μια νέα μελέτη στο Ισραήλ που δημοσιεύτηκε στο Nature Communications.
Ομάδα ερευνητών από το Ινστιτούτο KI συνεργάστηκε με γιατρούς που είναι στο κέντρο «KSM Research and Innovation» και χρησιμοποίησε δεδομένα για την πραγματοποίηση μιας αναδρομικής μελέτης, η οποία συγκρίνει τα ποσοστά συχνότητας εμφάνισης λοιμώξεων και νοσηλειών που σχετίζονται με τον κοροναϊό.
Συγκεκριμένα οι επιστήμονες έκαναν σύγκριση των στοιχείων όσων εμβολιάστηκαν στην αρχή του εμβολιαστικού προγράμματος (Ιανουάριο και Φεβρουάριο) και αυτών που έκαναν το εμβόλιο λίγο πιο μετά δηλαδή το διάστημα Μαρτίου και Απριλίου. Στην μελέτη χρησιμοποιήθηκαν πάνω από 1,3 εκατομμύρια αρχεία.
Όπως σημειώθηκε, ο κίνδυνος μόλυνσης ήταν σημαντικά μεγαλύτερος για τα άτομα που έκαναν το εμβόλιο νωρίτερα διατρέχοντας και υψηλότερο κίνδυνο για νοσηλεία.
Τα αποτελέσματα σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι ίδια με άλλες μελέτες για το θέμα που δείχνουν μείωση των επιπέδων αντισωμάτων και του ανοσοποιητικού συστήματος μετά από τέσσερις έως έξι μήνες.
Επιπλέον, οι ηλικίες των ανθρώπων δεν έπαιξαν κανένα ρόλο στη μείωση της επίδρασης του εμβολίου, πράγμα που σημαίνει ότι το εμβόλιο εξασθενούσε για όλους και όχι μόνο για τους ηλικιωμένους.
«Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου μειώνεται εξίσου για όλους, σύμφωνα με τη μελέτη», δήλωσε ο Δρ Barak Mizrahi, ερευνητής στην υπολογιστική υγεία του Ινστιτούτου KI που ηγήθηκε της μελέτης.
Το Ισραήλ ακολούθησε τη δική του πολιτική για την ενισχυτική δόση του εμβολίου για όλα τα άτομα ηλικίας άνω των 12 ετών, σε αντίθεση με πολλές άλλες χώρες και τη σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να χορηγείται η τρίτη δόση μόνο σε άτομα που διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο να προσβληθούν από τον ιό ή αντιμετωπίζουν σοβαρή ασθένεια.
Οπως έγινε γνωστό πάνω από τέσσερα εκατομμύρια άτομα στο Ισραήλ έχουν κάνει την τρίτη δόση και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το ποσοστό μόλυνσης μειώθηκε σημαντικά.
Ο Mizrahi εξήγησε ότι το εμβόλιο εξασθενούσε περισσότερο όσο απομακρύνονταν από την αρχική δεύτερη δόση, πράγμα που σημαίνει ότι τα άτομα που εμβολιάστηκαν τον Ιανουάριο διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από κοροναϊό από τα άτομα που εμβολιάστηκαν τον Φεβρουάριο και ούτω καθεξής.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις