Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Πόσο μεγάλο ρόλο παίζει τελικά η ανάλυση στην τηλεόραση;

Πόσο μεγάλο ρόλο παίζει τελικά η ανάλυση στην τηλεόραση;

Παίζει τελικά τόσο μεγάλο ρόλο η ανάλυση σε μία τηλεόραση και αν ισχύει κάτι τέτοιο, ποια είναι η ελάχιστη που οφείλει να «κυνηγήσει» ο καταναλωτής που ετοιμάζεται να επενδύσει σε μια νέα τηλεόραση.

Η ανάλυση αποτελεί μαζί με το μέγεθος (τις ίντσες δηλαδή) έναν από τους δύο μεγαλύτερους «κράχτες» στις τηλεοράσεις. Να ‘σου το 4K και να ‘σου το 8K και… για μια στιγμή: είναι τελικά τα πράγματα όπως μας τα «σερβίρουν» οι εταιρείες; Παίζει τελικά τόσο μεγάλο ρόλο η ανάλυση σε μία τηλεόραση και αν ισχύει κάτι τέτοιο, ποια είναι η ελάχιστη που οφείλει να «κυνηγήσει» ο καταναλωτής που ετοιμάζεται να επενδύσει σε μια νέα τηλεόραση. Τι θα ‘λεγες να βλέπαμε ψύχραιμα τι ισχύει αναφορικά με τα παραπάνω;

Τι είναι σημαντικό σε μία τηλεόραση;

Ας ξεκαθαρίσουμε κάτι. Ναι, η ανάλυση είναι σημαντικός παράγοντας για την επιλογή μιας τηλεόρασης. Όχι, η ανάλυση δεν είναι το μόνο που θα πρέπει να σε ενδιαφέρει. Με μια γρήγορη ματιά στην αγορά, θα διαπιστώσεις ότι στην ίδια ανάλυση θα βρεις μοντέλα με εξωφρενική διαφορά στην τιμή τους. Δε γίνεται να προσφέρουν όλα το ίδιο, έτσι δεν είναι;

Κατά την έρευνα αγοράς που θα κάνεις πριν επιλέξεις τη νέα σου τηλεόραση, πέραν της ανάλυσης θα πρέπει να σε απασχολήσουν και άλλα χαρακτηριστικά. Από το μέγεθος, την τεχνολογία του πάνελ της και το ποσοστό απόδοσης όγκου χρώματος, μέχρι τον ρυθμό ανανέωσης της εικόνας, το λειτουργικό σύστημα στο οποίο βασίζεται και βέβαια την τιμή της.

Και η ανάλυση;

Μη μπερδευτείς από τα παραπάνω: η ανάλυση είναι εξαιρετικά σημαντική σε μία τηλεόραση -απλά δεν αρχίζουν και τελειώνουν όλα σε αυτή. Κατά βάση, με τον όρο «ανάλυση» εννοούμε τον αριθμό των εικονοστοιχείων (των pixels ντε!) που απαρτίζουν την εικόνα. Έτσι, όταν για παράδειγμα λέμε ότι η ανάλυση μιας τηλεόρασης είναι 1920 x 1080, εννοούμε ότι η εικόνα της αποτελείται από 1920 επί 1080 pixels -δηλαδή 2.073.600 pixels! Όσο μεγαλύτερη η ανάλυση, τόσο πιο πολλά τα pixels που συνθέτουν κάθε εικόνα και άρα τόσο πιο μεγάλος ο βαθμός λεπτομέρειάς της.

Πρόσεξε όμως: το παραπάνω δεν ισχύει πάντα. Όπως εξηγήσαμε, η ανάλυση είναι ένας μόνο από τους παράγοντες που επηρεάζουν την απόδοση μιας τηλεόρασης και της ποιότητας εικόνας που είναι σε θέση να προσφέρει εκείνη. Αν φερ’ ειπείν ένα μοντέλο υποστηρίζει νεότερη τεχνολογία υψηλού δυναμικού εύρους (του λεγόμενου HDR), τότε η εικόνα του θα είναι ανώτερη από εκείνη μιας τηλεόρασης με χειρότερο ποιοτικά HDR, ακόμα κι αν έχουν την ίδια ανάλυση. Γι’ αυτό σου είπαμε ότι θα πρέπει να λάβεις υπ’ όψιν σου και άλλους παράγοντες όπως τη φωτεινότητα, την αντίθεση και τα χρώματα.

Τι αναλύσεις υπάρχουν;

Ρίχνοντας μια ματιά στις διαθέσιμες αναλύσεις τώρα, πρακτικά μιλάμε για τέσσερις επιλογές. Η μικρότερη όλων είναι η 1280 x 720 και θα τη δεις να αναγράφεται ως HD ή 720p (τα μοντέλα που την υποστηρίζουν είναι τα HD-ready). Η τεχνολογία έχει προχωρήσει αρκετά και πλέον είναι σχεδόν αδύνατον να βρεις καινούρια μία τέτοια τηλεόραση. Ουσιαστικά η πιο low-budget πρόταση είναι η 1920 x 1080, η λεγόμενη Full HD ή 1080p ανάλυση. Η πλειοψηφία των τηλεοράσεων που σε περιμένουν στα ράφια των καταστημάτων ανήκουν στη 4K κατηγορία προσφέροντας δηλαδή ανάλυση 3840 x 2160 ενώ οι κορυφαίες προτάσεις ανεβαίνουν στο 8K και τα 7680 x 4320 pixels.

Για να τα έχεις πιο ξεκάθαρα στο μυαλό σου, σκέψου ότι σε ένα 4K κάδρο χωρούν τέσσερις εικόνες των 1080p, ενώ αντίστοιχα μία 8Κ αποτελείται από τέσσερις 4K εικόνες.

Τι θα χρειαστώ ανά περίσταση;

Τώρα που είσαι πιο εξοικειωμένος με τις διαθέσιμες αναλύσεις, ήρθε η ώρα να δούμε τι θα χρειαστείς ανάλογα με τον τρόπο που εκμεταλλεύεσαι τις δυνατότητες της τηλεόρασής σου. Ναι μεν η λογική λέει να πας για το καλύτερο αποτέλεσμα όμως στην πράξη θα είναι κρίμα να πληρώσεις για κάτι που ουδέποτε θα απολαύσεις. Ο κανόνας λέει πως η τηλεόρασή σου θα πρέπει να είναι τουλάχιστον της ίδιας ανάλυσης με το περιεχόμενο που απεικονίζει (την ανάλυση στην οποία εκπέμπει η πηγή του δηλαδή).

Αν παρακολουθείς ελληνική τηλεόραση, τότε στην καλύτερη των περιπτώσεων θα βλέπεις HD περιεχόμενο και ως εκ τούτου, ένα οποιοδήποτε Full HD μοντέλο θα σε καλύψει απόλυτα. Μοναδική εξαίρεση το κανάλι COSMOTE Sport 4K το οποίο «σερβίρει» 4K περιεχόμενο. Αν πάλι περνάς την ώρα σου στο Netflix, τότε όλα εξαρτώνται από το πακέτο που χρησιμοποιείς. Το basic πακέτο προσφέρει SD ανάλυση (720 x 576 pixels, η ανάλυση στην οποία εκπέμπουν τα περισσότερα ελληνικά κανάλια), το standard HD (τα 720p που λέγαμε) και το premium HD και Ultra HD (την τελευταία εφ’ όσον τη «σηκώνει» η γραμμή σου).

Στο gaming τα πράγματα αλλάζουν αφού οι κονσόλες και δη τα συστήματα νέας γενιάς είναι σε θέση να προσφέρουν gameplay σε υψηλή ανάλυση. Αν παίζεις σε Xbox One, PS4 ή Nintendo Switch τότε τα 1080p είναι αρκετά. Τα Xbox One X και PS4 Pro έχουν τη δυνατότητα να ανέβουν και στο 4K ενώ περνώντας στη νέα γενιά, το Xbox Series S παίζει στα 1440p (2560 x 1440 pixels ή τέσσερις φορές μια εικόνα 720p). Τα PS5 και Xbox Series X είναι στο 4K. Σημείωσε απλά πως αν χρησιμοποιείς την τηλεόρασή σου κατά κύριο λόγο για gaming, θα πρέπει να λάβεις σοβαρά υπ’ όψιν σου τον χρόνο απόκρισης, τον ρυθμό ανανέωσης, τον τύπο του πάνελ και το HDR.

Must in

Έδειξαν το βίντεο παρά την άρνηση του ΠΑΟΚ – Τι έγινε τελικά στο πάρκινγκ- Σε δύσκολη θέση ο Ραζβάν Λουτσέσκου

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ραζβάν Λουτσέσκου φαίνεται στο βίντεο να…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο