Ερντογάν – Αποδέχεται πλέον και την προοπτική της ήττας
Εναποθέτει τις ελπίδες, όπως δήλωσε, για την παραμονή ή όχι στην εξουσία στη βούληση του λαού, εν μέσω οξύτατης κριτικής για οικονομία, φαραωνικά έργα και χειρισμούς σε θέματα όπως οι S-400 και οι σχέσεις με τις ΗΠΑ
- Τι είναι το shutdown της αμερικανικής κυβέρνησης και τι είναι το ταβάνι του χρέους;
- Όταν ο Μακρόν αποκαλούσε το Πρωθυπουργικό Μέγαρο «το κλουβί με τις τρελές»
- Έκλεβαν πολυτελή οχήματα SUV και τα πωλούσαν στο εξωτερικό – Το αιματηρό επεισόδιο με τον αρχηγό της σπείρας
- Πώς η υπόθεση Πελικό έδωσε άλλες διαστάσεις στη σεξουαλική βία
Στη βούληση του λαού υποστηρίζει ότι εναποθέτει τις ελπίδες του για την παραμονή του ή όχι στην εξουσία ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος τη Δευτέρα αναγνώρισε – έστω και έμμεσα – το ενδεχόμενο να χάσει τις εκλογές.
«Εμείς μέχρι σήμερα κάναμε το καθήκον μας. Αν ο λαός πει «στο καλό, σε ευχαριστούμε για όσα έχεις κάνει», τότε εντάξει, οι επόμενοι ας γκρεμίσουν όσα χτίσαμε» ήταν η δήλωση Ερντογάν που άνοιξε μία χαραμάδα για ενδεχόμενη ήττα, εν μέσω οξύτατης κριτικής για την οικονομία, τα φαραωνικά έργα, αλλά και τους χειρισμούς του σε ζητήματα όπως οι S-400 και οι επιπτώσεις που είχαν στις σχέσεις με τις ΗΠΑ.
Η αναφορά Ερντογάν έγινε με αιχμή σχόλιό του για το κτίριο των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών και την επιθυμία του να είναι καλύτερο από του αμερικανικού Πενταγώνου. Ενώ ο τούρκος πρόεδρος δεν παρέλειψε και στην ομιλία του το βράδυ της Κυριακής στο Μουσείο της Τροίας στο Τσανάκαλε να επαναλάβει την αποτίμηση του έργου της κυβέρνησής του, θέλοντας να στείλει μήνυμα μεγαλείου, έστω και αν αυτό δεν δείχνει να αγγίζει τον τουρκικό λαό βελτιώνοντας την καθημερινότητά του.
Κοιτάζοντας στο παρελθόν ο Ερντογάν υποστήριξε ότι οι Τούρκοι από όπου πέρασαν προστάτευσαν και ανέδειξαν ό,τι «καλό και όμορφο» βρέθηκε στον δρόμο τους, χαρακτηρίζοντας την Τροία το σύμβολο από το παρελθόν «που εκπροσωπεί κι εμάς, όπως όλους τους λαούς που έζησαν στην Ανατολία. Η Ομήρου Ιλιάδα εξηγεί έναν αγώνα, που τα ίχνη του φτάνουν στο σήμερα». Παρέλειψε ωστόσο να αναφερθεί στην Αγία Σοφία και τη μετατροπή της σε τζαμί.
Υποσχέσεις
Ο τούρκος πρόεδρος επανέλαβε και τις υποσχέσεις του για καλύτερο μέλλον, όπως είχε κάνει και νωρίτερα σε ομιλία του στο συνδικάτο των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ δεν παρέλειψε για μία ακόμα φορά τις αναφορές στην Ανατολική Μεσόγειο και τις γεωτρήσεις.
Συνδέοντας τις τουρκικές έρευνες για φυσικό αέριο σε Μαύρη Θάλασσα και Ανατολική Μεσόγειο με την ευημερία του τουρκικού λαού, ο Ερντογάν υπενθύμισε ότι η Τουρκία έχει τα δικά της ερευνητικά πλοία. Εκανε λόγο για θετικά μηνύματα από τις έρευνες και υποσχέθηκε πως «όταν αρχίσουμε να παράγουμε το φυσικό μας αέριο, οι καιροί θα αλλάξουν και οι πολίτες μας θα επωφεληθούν από την αφθονία του».
Σε συνέχεια των γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο αναφέρθηκε από την κατεχόμενη Κύπρο, όπου βρέθηκε για την επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους και ο τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι, ο οποίος υποστήριξε: «Δεν φοβόμαστε κανέναν. Οποιος ψάχνει περιπέτειες στην Ανατολική Μεσόγειο θα λάβει την απάντησή του».
Επιμένοντας δε και στο θέμα των εξοπλιστικών, ο Ερντογάν επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ δεν παρέδωσαν τα F-35 παρότι η Τουρκία πλήρωσε 1,4 δισ. δολάρια, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη φιλοδοξία του η τουρκική πολεμική βιομηχανία να παράξει κάποτε τα δικά της αεροσκάφη.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις