Τι βλέπει η Moody’s
Η Moody's ποντάρει - και πιθανότατα θα την επιβραβεύσει - ότι η κυβέρνηση δεν θα το «γυρίσει». Οτι δεν θα μπει στη διαδικασία να μοιράζει λεφτά σε μια οικονομία που ανακάμπτει με εντυπωσιακούς ρυθμούς και την ίδια στιγμή έχει να αντιμετωπίσει ένα βουνό ελλείμματα…
- Δημοσκόπηση: Πάνω από τους μισούς Ουκρανούς θέλουν τερματισμό του πολέμου ακόμα και με εδαφικές παραχωρήσεις
- Εκπαιδευτικός έκανε 20 φορές σεξ με 14χρονο μαθητή της - Καταδικάστηκε σε 30 χρόνια
- Ηνωμένο Βασίλειο: Ο δολοφόνος και βιαστής της Louisa Dunne συνελήφθη 57 χρόνια μετά
- Δημήτρης Σούρας: Τι έλεγε για τους ανθρώπους και τον θάνατο ο γνωστός ψυχίατρος
Την προσεχή Παρασκευή ο οίκος Moody’s είναι εξαιρετικά πιθανό να αναβαθμίσει το αξιόχρεο της ελληνικής οικονομίας. Πολλοί χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί όπως η JP Morgan το θεωρούν δεδομένο. Η Moody’s μας αξιολογεί σταθερά πιο αυστηρά από τους υπόλοιπους οίκους. Μας έχει άλλωστε ακόμα τρεις βαθμίδες κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, που αποτελεί τον σύγχρονο εθνικό μας στόχο. Είναι στόχος ρεαλιστικός και υλοποιήσιμος και η Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά να τον κατακτήσει. Χωρίς την επενδυτική βαθμίδα, όταν αποσύρει κάποια στιγμή τα μέτρα στήριξης της οικονομίας η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το κόστος δανεισμού της Ελλάδας εκ νέου θα αυξηθεί. Αρα η αναβάθμιση είναι κάτι εξαιρετικό, αναγκαίο και ως εκ τούτου ευπρόσδεκτο.
Το θέμα είναι γιατί είναι αποφασισμένος ο οίκος να το κάνει. Τι βλέπει; Γιατί τώρα; Δεν ακούει τα προβλήματα άραγε που επικαλούνται οι εστιάτορες και οι έμποροι; Τόσο ανάλγητος είναι ο οίκος; Και εντάξει είναι ανάλγητος ως όργανο των αγορών. Αλλά σκέφτεται να αναβαθμίσει μια οικονομία, που αν πάρεις τοις μετρητοίς όσα λένε οι συνδικαλιστές, η μικρομεσαία επιχειρηματικότητά της είναι με το ένα πόδι στην καταστροφή; Επικροτεί τα λουκέτα, τους ανέργους, όλα αυτά, που βάσει των όσων λένε τα τελευταία 24ωρα είναι δεδομένο ότι έρχονται και οφείλονται στην κυβερνητική αναλγησία;
Το σκεπτικό του κάθε οίκου αξιολόγησης είναι εντελώς διαφορετικό. Και ευτυχώς που είναι έτσι, καθώς βλέπει τη «μεγάλη εικόνα», αυτή που εμείς χαμένοι μέσα στα καθημερινά μας προβλήματα και τις μικροεπιδιώξεις μας αδυνατούμε να διακρίνουμε. Πρώτα από όλα η αναμενόμενη κίνηση του οίκου Moody’s, έρχεται εξ’ αναβολής. Ηταν να γίνει τον περασμένο Μάρτιο, όταν το κλείσιμο της οικονομίας και τα τότε μέτρα ενίσχυσης σε εστιάτορες και εμπόρους που το συνόδεψαν, πάγωσαν κάθε κίνηση. Είχε πει ότι όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν θα επανέλθει. Αρα αναγνώρισε τότε το πρόβλημα και επανέρχεται τώρα επικροτώντας τους χειρισμούς.
Πλέον ωστόσο δεν υπάρχει καραντίνα. Οι επιχειρήσεις λειτουργούν με προβλήματα, αλλά είναι ανοικτές. Οι περισσότερες επωφελούμενες από τον ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 8% που καταγράφεται φέτος, έχουν καλύψει ένα σημαντικό μέρος της ζημιάς του 2020. Το υπόλοιπο άλλωστε το πήρε πάνω του το κράτος.
Ολα αυτά τα ξέρει η Moody’s και η κάθε Moody’s. Εντάσσονται σε μια κανονικότητα. Οι περισσότερες χώρες έκαναν τα ίδια. Ολες έδωσαν λίγο ή πολύ (η Ελλάδα περισσότερο). Ολες φορτώθηκαν λίγο ή πολύ με ελλείμματα (η Ελλάδα περισσότερο). Και όλες σε έναν βαθμό ανακάμπτουν (η Ελλάδα περισσότερο). Η Moody’s αξιολογεί την τάση που υπήρχε πριν από την πανδημία, την πολιτική βούληση και την πρόοδο που υπήρξε σε μεταρρυθμίσεις κατά τη διάρκειά της παρά τα προβλήματα. Αλλά και τις κινήσεις που κάνει η κυβέρνηση για να σταθεροποιήσει τα δημοσιονομικά της. Είναι μάλιστα αποφασισμένη να αναβαθμίσει την Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι έχει έλλειμμα 13 δισ. ευρώ το 2021. Το κάνει αυτό γιατί βλέπει ότι υπάρχει σχέδιο και προοπτική να εξαλειφθεί άμεσα. Από την επόμενη κιόλας χρονιά.
Η Moody’s ποντάρει – και πιθανότατα θα την επιβραβεύσει – ότι η κυβέρνηση δεν θα το «γυρίσει». Οτι δεν θα μπει στη διαδικασία να μοιράζει λεφτά σε μια οικονομία που ανακάμπτει με εντυπωσιακούς ρυθμούς και την ίδια στιγμή έχει να αντιμετωπίσει ένα βουνό ελλείμματα…
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις