Ξανά στη Βουλή η κορινθιακή σταφίδα
Η τιμή παραγωγού έχει καταρρεύσει, χιλιάδες αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση και μια εμβληματική καλλιέργεια του τόπου οδηγείται στην καταστροφή.
Η απουσία αποτελεσματικού σχεδίου και οι σημαντικές καθυστερήσεις από την πλευρά του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ώστε να αντιμετωπιστεί έγκαιρα το ζήτημα των αποθεμάτων κορινθιακής σταφίδας, βρέθηκαν στο επίκεντρο της Επίκαιρης Ερώτησης του βουλευτή Μεσσηνίας της ΝΔ Περικλή Μαντά που συζητήθηκε χτες στη Βουλή.
Όπως μάλιστα σημείωσε «η μόνη αποτελεσματική λύση που μπορεί να δοθεί πλέον είναι μέσω ενός προγράμματος άμεσης απόσυρσης με εθνική χρηματοδότηση», ωστόσο το υπουργείο φαίνεται – όπως επισήμανε ο βουλευτής – να επιδιώκει την περισσότερο χρονοβόρα και ως εκ τούτου αναποτελεσματική κατ’ εξαίρεση έγκριση από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Αναλυτικότερα όπως σημείωσε ο κ. Μαντάς στις τοποθετήσεις του, η κορινθιακή σταφίδα είναι ένα μοναδικό και εμβληματικό αγροτικό προϊόν, το οποίο αφενός εξάγεται σε πολύ μεγάλο βαθμό και αφετέρου έχει πληγεί ιδιαίτερα από την πανδημία, κυρίως λόγω του κλεισίματος σημαντικών διεθνών αγορών στις οποίες παραδοσιακά διακινείται. Κατά τον βουλευτή το γεγονός αυτό έχει οδηγήσει σε μία υπέρ-συσσώρευση αποθεμάτων της περασμένης σοδειάς, πλήττοντας παραγωγούς και συνεταιριστικούς φορείς που έχουν συγκεντρώσει το προϊόν στις αποθήκες τους, με αποτέλεσμα σήμερα «το προϊόν να μην έχει τιμή» και η συνολική αγορά να έχει σχεδόν ολοκληρωτικά καταρρεύσει.
Επιπλέον ο κ. Μαντάς σημείωσε ότι τουλάχιστον μέσα από δικές του δράσεις, κοινοβουλευτικές ερωτήσεις και συστηματική επικοινωνία όλο το προηγούμενο διάστημα ακόμα και πριν το καλοκαίρι, το υπουργείο είχε ενημερωθεί αναλυτικά για αυτές τις αρνητικές προοπτικές, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχει υπάρξει κάποιο απτό αποτέλεσμα. Παράλληλα απάντησε στις προηγούμενες αιτιάσεις του υπουργείου αναφορικά με τη μη δυνατότητα υλοποίησης προγράμματος απόσυρσης των αποθεμάτων, τονίζοντας ότι το υπουργείο έχει στη διάθεσή του αφενός την απαραίτητη τεκμηρίωση ύπαρξης των αποθεμάτων, αλλά και αφετέρου τη νομική γνωμοδότηση ότι μπορεί να προβεί σε πρόγραμμα απόσυρσης, ενώ ζήτησε να υπάρξει ξεκάθαρη ενημέρωση σχετικά με τις προθέσεις του υπουργείου.
Όσον αφορά στη λύση που πλέον μπορεί να δοθεί, ο κ. Μαντάς σημείωσε ότι λόγω της πολύ μεγάλης καθυστέρησης οι επιλογές πλέον έχουν περιοριστεί σημαντικά και προκειμένου να διασωθεί έστω και τώρα η αγορά, θα πρέπει να αναζητηθούν λύσεις απόσυρσης με χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους, και όχι ευρωπαϊκούς, με σχετική ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, πρόκειται για μια προσέγγιση που «είναι απολύτως νόμιμη, τόσο από το εθνικό δίκαιο όσο και από το ενωσιακό, λύνει το πρόβλημα αύριο το πρωί με τις μικρότερες δυνατές απώλειες, κρατώντας όρθιους τους παραγωγούς και τις συνεταιριστικές ενώσεις, στηρίζοντας όποιον έχει το απόθεμα και λύνοντας το πρόβλημα διά παντός, ακόμα και για την επόμενη χρονιά».
Απαντώντας στον βουλευτή Μεσσηνίας ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Στύλιος δήλωσε ότι το υπουργείο αντιλαμβάνεται το πρόβλημα και τις προεκτάσεις του και τον ενημέρωσε για την οικονομική στήριξη που έχουν λάβει μέχρι σήμερα οι σταφιδοπαραγωγοί μέσω επιστρεπτέων προκαταβολών.
Παράλληλα αναφέρθηκε στη στάση που τήρησε το υπουργείο στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο των υπουργών Γεωργίας, όπου η ελληνική πλευρά σημείωσε τα «σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η εν λόγω αγορά», «τη συσσώρευση των αδιάθετων αποθεμάτων» και τη «δεινή θέση των παραγωγών».
Παράλληλα διαφώνησε ότι η συγκεκριμένη απόσυρση είναι σύμφωνη με τους ευρωπαϊκούς κανόνες και γι’ αυτό ζητήθηκε να υπάρξει κατ’ εξαίρεση έγκριση, σημειώνοντας αφενός ότι αυτή την οδό σκοπεύει να ακολουθήσει το υπουργείο και αφετέρου ότι υπάρχουν χρήματα τα οποία υπό προϋποθέσεις μπορούν να διατεθούν ως ενίσχυση απευθείας προς τους παραγωγούς, μετά όμως από σχετική ευρωπαϊκή έγκριση όπως προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις