Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
ΜΕΘ – «Να συμπεριληφθεί ο εμβολιασμός στα κριτήρια εισαγωγής στη μονάδα» – Τι είπε ο Συρίγος

ΜΕΘ – «Να συμπεριληφθεί ο εμβολιασμός στα κριτήρια εισαγωγής στη μονάδα» – Τι είπε ο Συρίγος

Ο Καθηγητής Παθολογίας και Ογκολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών ΕΚΠΑ και Διευθυντής της Γ’ Παθολογικής Κλινικής- μονάδα covid, στο νοσοκομείο «Σωτηρία» Κωνσταντίνος Συρίγος, εκτιμά ότι ο εμβολιασμός θα πρέπει να γίνει κριτήριο επιλογής για να εισαχθεί ένας ασθενής σε ΜΕΘ

Ο διευθυντής της κλινικής covid στο νοσοκομείο «Σωτηρία», Κωνσταντίνος Συρίγος, αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στο ΕΣΥ και σημείωσε πως ο εμβολιασμός θα μπορούσε να συμπεριληφθεί στα κριτήρια επιλογής για να εισαχθεί κάποιος σε ΜΕΘ, τη στιγμή που όπως λέει υπάρχει έλλειψη διαθέσιμων μονάδων και τα νοσοκομεία έχουν γίνει νοσοκομεία μίας νόσου.

«Υπάρχουν κριτήρια για την εισαγωγή στην ΜΕΘ, οι γιατροί δεν έχουν δικαίωμα και ούτε μπορούν να αυθαιρετούν, ούτε να έχουν τις προσωπικές τους συμπάθειες. Στα κριτήρια, θα έπρεπε κατά την γνώμη μου να συμπεριληφθεί ο εμβολιασμός», ανέφερε σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα και πρόσθεσε.

«Παγκοσμίως έχει υπολογιστεί ότι η πανδημία θα αυξήσει την θνησιμότητα όλων των ειδών καρκίνου τα επόμενα 5-10 χρόνια σε ποσοστό 5%-10%, παρότι η θνησιμότητα έπεφτε συνεχώς τα τελευταία χρόνια. Ενώ είχε κερδηθεί έδαφος, πάμε σε οπισθοχώρηση». Το ΕΣΥ έχει γίνει μονοθεματικό, υπογράμμισε ο κ. Συρίγος. Κλινικές, μονάδες ολόκληρες έχουν γίνει αποκλειστικά covid.

Δεν μπορούμε να τους βάζουμε όλους στην ίδια μοίρα γιατί δεν έχουν τις ίδιες πιθανότητες να αποσωληνωθούν

«Το σέβομαι, καταλαβαίνω την αναγκαιότητα, αλλά επιτρέψτε μου να υπενθυμίσω ότι υπάρχουν και άλλοι άρρωστοι. Δεν έχω κάτι εναντίον των συμπολιτών μας που αποφάσισαν να μην εμβολιαστούν. Είναι δικαίωμά τους και είναι απόλυτα σεβαστό αλλά εξίσου σεβαστά είναι και τα επιστημονικά δεδομένα και υπάρχουν κανόνες επιστημονικής δεοντολογίας και λένε ότι οι περισσότερες πιθανότητες για να βγεις από ΜΕΘ είναι ένα πολύ σημαντικό κριτήριο για να μπεις στην ΜΕΘ, για να αξιοποιήσει το τεράστιο κόστος και τα facilities που του παρέχει το κράτος.

Άρα πρέπει να συνυπολογίζεται κατά πόσο έχει εμβολιαστεί ο άρρωστος ή όχι. Δεν μπορεί να τους βάζουμε στην ίδια μοίρα, γιατί δεν έχουν τις ίδιες πιθανότητες να βγουν από την ΜΕΘ. Ξέρετε πόσους μη εμβολιασμένους ασθενείς covid έχουμε στο Σωτηρία που δεν μπορούμε να τους βγάλουμε από τις ΜΕΘ και να τους αποσωληνώσουμε; Με αυτά ζούμε. Δεσμεύουμε κρεβάτια από άλλους που θα γινόντουσαν καλά. Μήπως δεν έπρεπε να τους βάλουμε από την αρχή;».

Μερίδιο συνευθύνης αφού δεν έχει εμβολιαστεί

Οι καρκινοπαθείς επειδή χρονίως αντιμετωπίζουν το πρόβλημά τους με καρτερικότητα, ευπρέπεια και δεν φωνάζουν, δεν σημαίνει ότι δεν έχουν και αυτοί δικαιώματα. Πρέπει σύντομα να λάβει η πολιτεία μέτρα και για αυτούς. Έχουμε διπλό πρόβλημα, με ογκολογικά χειρουργεία που αναβάλλονται και θα μπορούσαν να είναι σωτήρια, αλλά φτάνουμε να έχουμε πρόβλημα και στις ΜΕΘ, με τις περισσότερες να έχουν γίνει covid και άνθρωποι που θα μπορούσαν να γίνουν καλά από ένα χρόνιο νόσημα που τώρα έτυχε να έχουν μια ευκαιριακή λοίμωξη, δεν βρίσκουμε κρεβάτι και τους διασωληνώνουμε και τους κρατάμε σε απλό θάλαμο. Δεν είναι άδικο αυτό;».

«Ο κακομοίρης που έχει καρκίνο-και συγνώμη για την λέξη, δεν είναι καθόλου κακομοίρης, είναι αξιοπρεπέστατος και παλεύει για την ζωή του και τα δικαιώματά του, απλώς δεν φωνάζει- ό,τι του λέμε το κάνει, ό,τι χρειάζεται για την πάθησή του το κάνει. Ο άλλος όμως έχει μερίδιο συνευθύνης αφού δεν έχει εμβολιαστεί» σημείωσε ο κ. Συρίγος.

Να ανοίξει ο δημόσιος διάλογος

«Είναι ένα ζήτημα ηθικών και νομικών θεμάτων και η πρωτοβουλία και παρέμβασή μου είναι για να ανοίξει αυτός ο δημόσιος διάλογος. Στο τέλος ο γιατρός αποφασίζει και είναι φοβερό το βάρος που πέφτει στους ώμους του αλλά η συζήτηση και οι κατευθυντήριες οδηγίες θα έπρεπε να έχουν δοθεί από πριν. Πρέπει να ανοίξει ένας δημόσιος διάλογος στον οποίο παρακαλώ πολύ πρέπει να συμμετάσχουν και οι συνάδελφοι που είναι εναντίον του εμβολίου, άρα έχουν την επιστημονική βαρύτητα της γνώμης τους, να μας πουν αν συμφωνούν ότι πρέπει να προηγείται αυτός που έχει περισσότερες πιθανότητες να ζήσει, άρα ο εμβολιασμένος».

Ο κ. Συρίγος, περιέγραψε τι συμβαίνει καθημερινά με ασθενείς covid που φτάνουν στο «Σωτηρία» με πολύ προχωρημένη επιβάρυνση της υγείας τους, λόγω της άρνησής τους για την πανδημία στα αρχικά στάδια της μόλυνσής τους με τον ιό. «Ο άρρωστος με covid, από τα επείγοντα διασωληνώνεται κατά την διαδρομή μέχρι να ανέβει στον θάλαμο γιατί δεν προλαβαίνει. Είναι πολύ βαριά άρρωστοι, νιώθουν αγωνία θανάτου και είμαστε υποχρεωμένοι να τους στηρίξουμε όσο μπορούμε. Είμαι υπέρ των εμβολίων και έχω αξιολογήσει τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρονται οι αντιεμβολιαστές. Αυτό όμως δεν έχει καμία σημασία την ώρα του πόνου, της δύσπνοιας, του αισθήματος επικείμενου θανάτου, ανεξαρτήτως πρόσφατων προσωπικών επιλογών, φύλου, χρώματος, ο γιατρός είναι τυφλός, περισσότερο και από την δικαιοσύνη όταν έχει μπροστά του έναν άνθρωπο που υποφέρει» κατέληξε ο κ. Συρίγος.

Must in

Πρώτες φυγόκεντρες αντιδράσεις στη Νέα Δημοκρατία

Διαφοροποίηση από τον Ανδρέα Κατσανιώτη από την κεντρική γραμμή για τη διαχείριση της αποπομπής του πρώην πρωθυπουργού από τη Νέα Δημοκρατία

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024