Οταν η Εκκλησία γίνεται πράσινη
Με κεντρικό πρωταγωνιστή τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, που συμμετέχει ενεργά στην παγκόσμια κινητοποίηση για το περιβάλλον, αυξάνονται σε μητροπόλεις και ενορίες οι οικολογικές δράσεις
- Το ΠΑΣΟΚ θα προτείνει άλλο πρόσωπο για ΠτΔ αν ο Μητσοτάκης επιλέξει «στενή κομματική επιλογή»
- Κατεπείγουσα εισαγγελική παρέμβαση από τον Άρειο Πάγο μετά την αποκάλυψη in – Για το χαμένο υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη
- Πολάκης: Η άσχημη εικόνα των δημοσκοπήσεων θα αλλάξει μετά τις εσωκομματικές εκλογές
- Το μετέωρο βήμα της ΝΔ και οι τριγμοί στη δεξιά πολυκατοικία
Η Ορθόδοξη Εκκλησία όχι μόνο δεν μένει άπραγη απέναντι στην κλιματική κρίση αλλά με κεντρικό πρωταγωνιστή – μπροστάρη τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος χαρακτηρίζεται από πολλούς και ως πράσινος Πατριάρχης, συμμετέχει ενεργά στην παγκόσμια κινητοποίηση για το περιβάλλον. Σε μητροπόλεις και ενορίες ανέκαθεν υπήρχαν πράσινοι παπάδες και επίσκοποι που παρότρυναν τους πιστούς να σέβονται το περιβάλλον. Τώρα όμως η ιερή μάχη για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι ακόμη πιο οργανωμένη: η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος πρωτοπορεί με τη δημιουργία μιας πρότυπης πράσινης ενορίας στον ιερό ναό Ευαγγελιστρίας Νέας Ιωνίας Βόλου, στο πλαίσιο του ετήσιου ερευνητικού προγράμματος «Πράσινη Ορθοδοξία και παράλληλες δράσεις».
Πρότυπη οικολογική ενορία στη Νέα Ιωνία Βόλου
Οι εποχές που οι πράσινες ενορίες στην Ελλάδα ξεχώριζαν σαν τη μύγα μες στο γάλα – όπως αυτές που είχαν αναδείξει προ 15ετίας «ΤΑ ΝΕΑ» στην Αγία Μαρίνα Ηλιούπολης ή στην Κοιλάδα Αργολίδας – είναι πια παρελθόν.
Η ευαισθητοποίηση για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή αποτελεί πλέον βασικό μέρος των προγραμμάτων της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και των μητροπόλεων. Αλλά πάντα υπάρχουν οι ιεράρχες που πρωτοπορούν, πάνε ένα βήμα παραπέρα και δείχνουν τον πράσινο δρόμο και στις άλλες μητροπόλεις. Μια τέτοια χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή της Μητρόπολης Δημητριάδος και του μητροπολίτη Ιγνάτιου. Η μητρόπολη συνεργάστηκε με την περιβαλλοντική οργάνωση WWF Eλλάς και καρπός αυτής της συνεργασίας είναι μια πρότυπη πράσινη ενορία που δημιουργείται στη Νέα Ιωνία Βόλου, στον ιερό ναό Ευαγγελιστρίας, ως έναυσμα για τη δημιουργία ενός δικτύου κλιματικά ουδέτερων ορθόδοξων ενοριών μέσω της παραγωγής ενημερωτικού υλικού, της ενεργειακής αναβάθμισης του κτιρίου της ενορίας και της εγκατάστασης μικρού φωτοβολταϊκού συστήματος, η οποία θα συνοδεύεται από τις απαραίτητες παρεμβάσεις ενεργειακής αποδοτικότητας και εξοικονόμησης σε επίπεδο κτιριακής υποδομής και λειτουργίας.
Αλλά όλο αυτό δεν είναι κάτι μεμονωμένο. Η πρότυπη πράσινη ενορία αποτελεί τμήμα ενός ετήσιου ερευνητικού προγράμματος της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου με τίτλο «Πράσινη Ορθοδοξία και παράλληλες δράσεις», που ξεκίνησε τον περασμένο Ιούνιο. Ηδη έχει εκδοθεί ένας εύχρηστος πρακτικός οδηγός με οδηγίες και συμβουλές προς τους ενορίτες για την οικολογική ευαισθητοποίησή τους. Δίνει χρήσιμες οδηγίες στους πολίτες, όπως μεταξύ άλλων, πώς να ανακυκλώνουν σωστά ή με ποιους εναλλακτικούς τρόπους να μετακινούνται (ποδήλατο, πεζή, μέσα μαζικής μεταφοράς) για να περιοριστούν οι ρύποι στην ατμόσφαιρα. Είναι δε διαθέσιμος δωρεάν στο Διαδίκτυο.
Δημιουργία δικτύου
«Στόχος είναι μετά την υλοποίηση της πρότυπης πράσινης ενορίας να κινητοποιήσουμε κι άλλους ναούς και μητροπόλεις, ώστε να δημιουργηθεί ένα δίκτυο ευαισθητοποιημένων ενοριών για το περιβάλλον. Εξάλλου, στην πρόσφατη διάσκεψη κορυφής του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή COP26 τα πράγματα δεν πήγαν τόσο καλά. Συνεπώς, χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια» εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο υπεύθυνος υλοποίησης του προγράμματος δρ Νικόλαος Ασπρούλης, αναπληρωτής διευθυντής της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου. Σ’ αυτή τη φάση πάντως η προσπάθεια στην Ευαγγελίστρια Νέας Ιωνίας Βόλου για να μετατραπεί σε πρότυπη πράσινη ενορία συνεχίζεται. «Βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις με εταιρείες για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στον ναό, ενώ υπό διαβούλευση είναι και η εγκατάσταση ενός σταθμού ανακύκλωσης έξω από την εκκλησία» σημειώνει ο Νικόλαος Ασπρούλης.
Σχολικός διαγωνισμός
Οι παράλληλες πράσινες δράσεις της Μητρόπολης Δημητριάδος δεν σταματούν εδώ, αφού το ίδιο πρόγραμμα περιλαμβάνει σχολικό διαγωνισμό συγγραφής δοκιμίου για την κλιματική αλλαγή σε σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Μαγνησίας, διοργάνωση σεμιναρίων και εκδηλώσεων στο πλαίσιο της ενορίας με σκοπό την ενημέρωση και εμπλοκή των ενοριτών σε συγκεκριμένες δράσεις, ενώ τον Οκτώβριο διοργανώθηκε διεθνές διαδικτυακό συνέδριο με θέμα «Ορθόδοξη Εκκλησία και κλιματική αλλαγή». Επιπλέον, λειτουργεί εξειδικευμένο blog (greenorthodoxyvolos.wordpress.com), όπου δημοσιεύονται επίκαιρα κείμενα, ειδήσεις για την περιβαλλοντική δραστηριοποίηση της Ορθόδοξης Εκκλησίας αλλά και για τις τελευταίες εξελίξεις στη σχετική συζήτηση παγκοσμίως.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις