Βραζιλία – Ανακαλύφθηκε νέο είδος δεινοσαύρου – Εκπληκτοι έμειναν οι επιστήμονες
Ο μικρόσωμος δεινόσαυρος Berthasaura leopoldinae είχε μήκος περίπου 1 μέτρο και ύψος 80 πόντους. Απολιθωμένα λείψανά του εντοπίστηκαν σε ανασκαφές στην Πολιτεία Παρανά στο διάστημα 2011-14.
- «Είσαι ο διάβολος» – Αντιμέτωποι με τον πατέρα τους οι γιοι της Ζιζέλ Πελικό
- Κατεπείγουσα εισαγγελική παρέμβαση από τον Άρειο Πάγο μετά την αποκάλυψη in – Για το χαμένο υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη
- Οι ληστές που έκλεψαν τα πορτρέτα των Ελισάβετ Β' και Μαργκρέτε Β' του Άντι Γουόρχολ τα έκαναν όλα στραβά
- Το ΠΑΣΟΚ θα προτείνει άλλο πρόσωπο για ΠτΔ αν ο Μητσοτάκης επιλέξει «στενή κομματική επιλογή»
Το Εθνικό Μουσείο του Ρίο ντε Τζανέιρο ανακοίνωσε σήμερα ότι ανακαλύφθηκε ένα νέο είδος «πολύ σπάνιου» δεινόσαυρου, ένα θηριόποδο χωρίς δόντια που ζούσε στη νότια Βραζιλία πριν από 70-80 εκατομμύρια χρόνια.
Ο μικρόσωμος δεινόσαυρος Berthasaura leopoldinae είχε μήκος περίπου 1 μέτρο και ύψος 80 πόντους. Απολιθωμένα λείψανά του εντοπίστηκαν σε ανασκαφές στην Πολιτεία Παρανά στο διάστημα 2011-14.
Τα θηριόποδα ήταν δίποδοι δεινόσαυροι, συνήθως σαρκοφάγοι ή παμφάγοι και, σχεδόν όλοι τους, είχαν δόντια. Το νέο είδος όμως διέθετε ράμφος και όχι δόντια, σε αντίθεση με όλους όσοι έχουν βρεθεί στη Βραζιλία μέχρι σήμερα, διευκρίνισε το Μουσείο.
Δημοσίευση στο Nature
Η μελέτη που έγινε από κοινού με το Κέντρο Παλαιοντολογίας του Κοντεστάντο, στην Πολιτεία Σάντα Καταρίνα, δημοσιεύτηκε σήμερα στην επιστημονική επιθεώρηση Nature. Ο παλαιοντολόγος Αλεξάντερ Κέλνερ, ο διευθυντής του Εθνικού Μουσείου, υπογράμμισε ότι τα απολιθώματα ήταν σε ιδιαίτερα καλή κατάσταση.
«Έχουμε υπολείμματα κρανίου, τη γνάθο, τη σπονδυλική στήλη, τη λεκάνη και τον θώρακα, καθώς και τα μπροστινά και πίσω άκρα. Η Μπέρτα είναι ένας από τους πληρέστερους δεινοσαύρους της κρητιδικής περιόδου που έχουν ανακαλυφθεί ποτέ στη Βραζιλία», τόνισε.
Πραγματική έκπληξη
Οι παλαιοντολόγοι χαρακτήρισαν «πραγματική έκπληξη» το γεγονός ότι το είδος αυτό δεν διέθετε δόντια και αναρωτιούνται για το είδος της τροφής του. «Ίσως έτρωγε διαφορετικά από τα άλλα θηριόποδα, όμως το ό,τι δεν είχε δόντια δεν σημαίνει ότι δεν μπορούσε να φάει κρέας», σχολίασε ο Γκεοβάνε Άλβες ντε Σόουζα, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.
Το όνομα
Το όνομα Berthasaura leopoldinae δόθηκε στο νέο είδος προς τιμή της Μπέρτα Λουζ, μιας Βραζιλιάνας ερευνήτριας του Εθνικού Μουσείου και της αυτοκράτειρας Μαρίας Λεοπολντίνα, συζύγου του Πέτρου του Α΄ της Βραζιλίας, αυτοκράτορα και προστάτη των ερευνών φυσικής ιστορίας.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις