Η πραγματική δύναμη κρύβεται στη φροντίδα του εαυτού
Και στην προστασία του από περιττή ταλαιπωρία
- Η τηλεθέαση του debate ΣΥΡΙΖΑ – Ελπίδες για τη συμμετοχή στην κάλπη της Κυριακής – Η σύγκριση με το ΠΑΣΟΚ
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Να απομονώσει τους αποστάτες καλούν οι 87+ τον πολιτικό κόσμο - «Να μην αποδεχτούν έδρες προϊόν συνωμοσίας»
Η αίσθηση που επικρατεί είναι ότι δεν πειράζει όταν πονάμε – ή ακόμη και ότι ο πόνος που αισθανόμαστε και αγνοούμε είναι σημάδι δύναμης, αποφασιστικότητας και στοχοπροσήλωσης.
Μαθαίνουμε τόσο να ζούμε μαζί του, είτε πρόκειται για τον πονοκέφαλο στο τέλος μιας δύσκολης μέρας στο γραφείο, για τον μόνιμο πόνο στην πλάτη-προίκα του καθιστικού lifestyle- ή για τους μηνιαίους πόνους της περιόδου, που σχεδόν δεν τον παρατηρούμε. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπαίνει εμπόδιο στην καθημερινότητα μας, εμποδίζοντάς μας να απολαύσουμε τη ζωή μας αλλά και να πετύχουμε τους στόχους μας.
Στην πραγματικότητα, οι μεγαλύτερες επιτυχίες έρχονται όταν δίνουμε στον εαυτό μας τη σημασία που του αξίζει. Για αυτό και η πρακτική του self-care (ή αυτοφροντίδας, στα ελληνικά) είναι τόσο σημαντική. Ουσιαστικά, πρόκειται για τη συνεπή ενασχόλησή μας με τις ανάγκες του σώματος και της ψυχής μας – με ή χωρίς τη συμμετοχή επαγγελματιών υγείας – που μας επιτρέπει να πάρουμε τον έλεγχο της υγείας μας.
Έτσι, είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε και να αποτρέψουμε σοβαρές και χρόνιες παθήσεις, να αποκτήσουμε ευεξία και να απολαύσουμε στο μέγιστο τις μέρες και τις δυνατότητές μας. Δεν τα λέμε εμείς: ο ΠΟΥ τα λέει.
Όπως καταλαβαίνεις, η αποτελεσματική αντιμετώπιση του πόνου δεν μπορεί παρά να εντάσσεται σε αυτό το πλαίσιο, είτε γίνεται μέσα από την υιοθέτηση πρακτικών πρόληψης, είτε μέσω της αυτοθεραπείας με ασφαλή σκευάσματα. Γιατί όταν πονάς, είναι βέβαιο πως δεν μπορείς να δώσεις το 100% του εαυτού σου.
Πονάει κεφάλι – Φροντίζει κεφάλι
Περί τίνος πρόκειται: Πονοκέφαλος, ο γνωστός, ο κλασικός, ο κάτι πολύ λιγότερο από αγαπημένος.
Πού οφείλεται: Συνήθως στις δύσκολες μέρες μας, με το τρέξιμο για να τα προλάβουμε όλα, το ατέλειωτο multitasking, το στρες και την έλλειψη ύπνου.
Τι μπορούμε να κάνουμε: Πολλά, εύκολα και συχνά αποτελεσματικά.
Οι δικές μας αγαπημένες λύσεις είναι:
- Self care το πατροπαράδοτο: Άφθονο νερό (τουλάχιστον έξι έως οκτώ ποτήρια την ημέρα) και ισορροπημένη διατροφή γεμάτη βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά, μας βοηθούν να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο. Γιατί μπορεί να μην το συνειδητοποιούμε πάντα, αλλά η φροντίδα του εαυτού μας περνά πρώτα από όλα από την σωστή κάλυψη των βασικών μας αναγκών. Πράγμα που, εντέλει, αποδεικνύει και πόσο θεμελιώδης είναι η ουσιαστική προσθήκη της στην καθημερινότητά μας.
- Ανάσα ανακούφισης: Αγχώθηκες και σε έπιασε πονοκέφαλος; Ακόμη κι αν έχεις μπροστά σου ένα task που πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα, αν δώσεις στον εαυτό σου πέντε λεπτά να ηρεμήσει, όλα θα γίνουν πιο εύκολα – και κυρίως ανώδυνα. Απλές καθημερινές πρακτικές μείωσης του στρες, όπως η γιόγκα ή απλώς το διάβασμα μερικών σελίδων από το αγαπημένο σου βιβλίο, μπορούν επίσης να κάνουν θαύματα.
- Βάλε τον πονοκέφαλο για ύπνο: Αν φροντίσεις να κοιμάσαι κάθε βράδυ σταθερές – και ικανοποιητικές – ώρες, θα δεις ότι η συχνότητα του πόνου θα μειωθεί δραματικά. Στόχευσε στις επτά με εννέα ώρες κάθε βράδυ και η καθημερινότητά σου θα μεταμορφωθεί.
- Μην αναβάλλεις για αύριο το αναλγητικό που μπορείς να πάρεις σήμερα: Όσο πιο άμεσα στραφείς στην πάντα αξιόπιστη παρακεταμόλη, τόσο μικρότερη θα είναι η δόση που θα χρειαστεί για να σου περάσει ο πόνος. Εμπιστεύσου τη από τα πρώτα συμπτώματα: δεν ζούμε στο 500 π.Χ. και δεν χρειάζεται να υποφέρουμε όπως οι αρχαίοι ημών πρόγονοι.
Η αρχή του τέλους για τους πόνους στη μέση
Περί τίνος πρόκειται: Μυϊκοί πόνοι, στην πλάτη, στον αυχένα, στους ώμους.
Πού οφείλεται: Στο οκτάωρο (στην καλύτερη περίπτωση) μπροστά στον υπολογιστή, στην ορθοστασία ή στα βάρη που σηκώνουμε στη διάρκεια της δουλειάς μας – ενίοτε και στη γυμναστική που ελπίζαμε να μας χαρίσει ευεξία. Αν οι πόνοι επιμένουν, μπορεί η αιτία τους να είναι βαθύτερη – αλλά έτσι κι αλλιώς, για κάθε πόνο που επιμένει καλό είναι να απευθυνόμαστε σε κάποιον ειδικό.
Τι μπορούμε να κάνουμε: Εξαρτάται από την περίπτωση.
Σε γενικές γραμμές, όμως, τα παρακάτω tips μπορούν να βοηθήσουν:
- Βάλ’ το στον πάγο: Αν ο πόνος προέκυψε αμέσως μετά από μια απότομη κίνηση – για παράδειγμα την ώρα της προπόνησης – η τοποθέτηση πάγου για λίγα λεπτά στο σημείο μπορεί να φέρει άμεσα αποτελέσματα. Απλώς, βεβαιώσου ότι έχεις τυλίξει καλά τον πάγο με μια πετσέτα, καθώς η άμεση εφαρμογή του επάνω στο δέρμα σου μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα.
- Δώσε λίγο χρόνο: Ό,τι κι αν προκάλεσε το πρόβλημα, υπάρχει μια λύση που πάντα βοηθάει. Αν έχεις τη δυνατότητα να ξεκουράσεις το σημείο, άφησέ του τον χρόνο που χρειάζεται για να αναρρώσει. Προφανώς, αυτό δεν σημαίνει να ξαπλώσεις σαν… σίγμα τελικό, ακόμη κι αν νομίζεις ότι αυτό σε βολεύει περισσότερο.
- Τεντώσου: Η γυμναστική δεν είναι φίλος σου όσο ο πόνος είναι οξύς, δεν ισχύει όμως το ίδιο και για το ήπιο stretching. Θα σε βοηθήσει να μειώσεις την ένταση στο σημείο και να ανακτήσεις τη χαμένη σου ευελιξία.
- Γέλη, γέλη, γέλη: Ή κοινώς, τζελ. Στην αγορά μπορείς να βρεις ισχυρά μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα τοπικής χρήσης, που δρουν ανακουφιστικά ακόμη και για έως και δώδεκα ώρες μετά από κάθε εφαρμογή. Έτσι, μπορείς να αδράξεις τη μέρα σου και να συνεχίσεις κανονικά τις δραστηριότητές σου, ξεχνώντας τον πόνο.
Η καλύτερη περίοδος της ζωής σου
Περί τίνος πρόκειται: Οι all-time classic πόνοι περιόδου, που σου συστήθηκαν για πρώτη φορά στις αρχές της εφηβείας και έπειτα είναι – δυστυχώς – πάντα στο πλευρό σου. Και κυρίως στη μέση σου.
Πού οφείλονται: Σε ορμονικές αλλαγές και συσπάσεις της μήτρας κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσης. Διάφοροι ανατομικοί και ορμονικοί παράγοντες επηρεάζουν την ένταση και τη διάρκεια του πόνου που βιώνει η κάθε γυναίκα.
Τι μπορούμε να κάνουμε: Ευτυχώς, πλέον υπάρχουν πολλοί τρόποι να ζούμε κάθε μέρα του μήνα μας φυσιολογικά και πλήρως απαλλαγμένες από τον πόνο. Άλλωστε, όπως όλες γνωρίζουμε πολύ καλά, πρόκειται για τις μέρες που έχουμε μεγαλύτερη ανάγκη για φροντίδα παρά ποτέ. Και ποιος μπορεί να μας την προσφέρει καλύτερα από τον εαυτό μας;
Για αρχή, προτείνουμε τα εξής:
- Ο ορισμός της χαλάρωσης: Τίποτα δεν λέει «αυτοφροντίδα» όπως ένα ζεστό ντους – ή ακόμη καλύτερα μπάνιο. Οι σφιγμένοι μύες σου θα χαλαρώσουν κι εσύ θα νιώσεις ανανεωμένη. Για να μεταφέρεις παντού τις μυοχαλαρωτικές επιδράσεις του μπάνιου, εμπιστεύσου μας και προμηθεύσου μια θερμοφόρα.
- Το Άλφα και τα Ωμέγα-3: Ναι, ξέρουμε, έχεις βαρεθεί να ακούς ότι πρέπει να βελτιώσεις τη διατροφή σου. Όμως η αλήθεια είναι ότι πρέπει. Τα Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β και το μαγνήσιο έχουν εξαιρετικά αποτελέσματα στη μείωση των μηνιαίων πόνων σου.
- Για σένα νοιάσου και γυμνάσου: Θυμάσαι στο σχολείο, που έλεγες στους γυμναστές σου ότι έχεις περίοδο για να μην συμμετέχεις στο μάθημα της γυμναστικής; Λοιπόν, πρόκειται για άλλη μια περίπτωση που είχες άδικο. Εντάξει, ίσως η άσκηση υψηλής έντασης να μην είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεσαι, όμως λίγη γιόγκα ή stretching θα βοηθήσει στη χαλάρωση των μυών της πλάτης που σε βασανίζουν αυτές τις δύσκολες μέρες.
- Χάπι end: Κάποιες γυναίκες προσπαθούν να αποφεύγουν τα αναλγητικά μέχρι να φτάσουν στο μη περαιτέρω. Όμως κανείς δεν θα σε ανταμείψει για την ιώβεια υπομονή σου. Ένα αναλγητικό στην πρώτη εμφάνιση των συμπτωμάτων μπορεί να αποτρέψει την κλιμάκωση του πόνου και να σου επιτρέψει να συμμετέχεις στις δραστηριότητές σου χωρίς το παραμικρό πρόβλημα. Δεν είναι αυτός ο ορισμός του self-care;
Δυο σύντομα υστερόγραφα
Για το τέλος, αφήσαμε δυο σημαντικές σημειώσεις. Η πρώτη λέει ότι ο πόνος δεν βοηθά ποτέ και σε τίποτα – δεν σε κάνει καν πιο δυνατό. Οπότε κάνε ό,τι μπορείς για να τον αποφύγεις και φρόντισε να απευθυνθείς σε κάποιον ειδικό αν επιμένει, αν είναι τόσο έντονος ώστε να προκαλεί προβλήματα στην καθημερινότητά σου ή αν είναι διαφορετικός από το συνηθισμένο.
Και η δεύτερη αφορά τη χρήση των διάφορων σκευασμάτων που – ευτυχώς – έχεις στη διάθεσή σου και σου επιτρέπουν να απολαμβάνεις ανώδυνα την καθημερινότητά σου: όσο πολύτιμη κι αν είναι η χρήση τους, άλλο τόσο θα πρέπει να ακολουθεί τις οδηγίες του κατασκευαστή. Η υπερδοσολογία μπορεί να σε βλάψει ακόμη και αν πρόκειται για το πιο ακίνδυνο σκεύασμα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις