Πλεύρης – Δεν είναι τιμωρητικά τα μέτρα – Πολύ σημαντική η 3η δόση
«Εκτός από την κανονική πίεση που θα είχε το ΕΣΥ, έχουμε την επιπλέον πίεση από την Covid», αναφέρει μεταξύ άλλων ο Υπουργός Υγείας
«Δεν πρόκειται να οδηγηθούμε σε κατάρρευση της Δημόσιας Υγείας. Το ΕΣΥ πιέζεται, αλλά έχουμε κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες έτσι ώστε να λειτουργεί κανονικά και να αντέξει.», αναφέρει ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης σε συνέντευξη του στον Real.
«Ως νέος Υπουργός Υγείας, αμέσως όταν είχαμε δει τις συνθήκες που υπήρχαν, ήρθαμε σε πλήρη συνεννόηση, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά, είτε με μετακινήσεις προσωπικού από περιοχές που δεν πιέζονταν- ήδη έχουν γίνει αυτές οι μετακινήσεις- είτε με νέους επικουρικούς. Υπήρξε ένα έντονο πρόβλημα με τις αναστολές, το οποίο και αυτό το καλύψαμε. Έχουμε διασφαλίσει την πλήρη συνεργασία των ιδιωτικών Κλινικών και σε κλινικές Covid. Αυτή είναι μια αρκετά σημαντική διαφορά, δηλαδή ότι παραλαμβάνουν και περιστατικά Covid, ενώ παράλληλα έχουμε ήδη λάβει από τις Κλινικές της Αθήνας αντίστοιχες κλίνες να τις ενεργοποιήσουμε όταν το χρειαστούμε.»
Ο Υπουργός ευχαρίστησε τους ιδιώτες γιατρούς για τη συμβολή τους:
«Όσον αφορά τη συμβολή των ιδιωτών ιατρών, θέλω να ευχαριστήσω τους Ιατρικούς Συλλόγους της Θεσσαλονίκης, της Βορείου Ελλάδος και της Θεσσαλίας, γιατί υπήρξε- ειδικά τις τελευταίες μέρες που ξεκίνησε και η διαδικασία της επίταξης- μεγάλο κύμα οικειοθελούς προσέλευσης. Ωστόσο, επειδή παραμένουν κενά και προκειμένου να συνεχίσουν να αναπτύσσονται νέες κλίνες για Covid περιστατικά, έχουμε προχωρήσει στο μέτρο της επίταξης. Έχουν γίνει όλες οι διαδικασίες και τώρα βλέποντας τα κενά, θα βγουν οι προσκλήσεις στους ιδιώτες ιατρούς (πνευμονολόγους, γενικούς γιατρούς και παθολόγους) για να καλύψουν τα συγκεκριμένα κενά.»
Στη συνέχεια πρόσθεσε:
«Ειλικρινώς είμαστε πιεσμένοι. Η ειδοποιός διαφορά σε σχέση με πέρυσι είναι ότι πιεζόμαστε γιατί το ΕΣΥ λειτουργεί κανονικά. Επομένως, εκτός από την κανονική πίεση που θα είχε το ΕΣΥ, έχουμε την επιπλέον πίεση από την Covid. Ωστόσο, το Σύστημα έχει αντοχές και υπερδιπλάσιες κλίνες ΜΕΘ. Πράγματι, υπάρχουν φορές που πρέπει να γίνουν συνεννοήσεις με το ΕΚΑΒ για διακομιδές διασωληνωμένων. Όσοι διασωληνώνονται ακόμα και εκτός κλινών ΜΕΘ, διασωληνώνονται με όλους τους όρους που υπάρχουν στα διεθνή πρότυπα και με τους αναπνευστήρες και με την τεχνική και την ιατρική υποστήριξη. Το ΕΣΥ θα αντέξει και ευχαριστούμε τους γιατρούς και τους νοσηλευτές που ενάμισι χρόνο τώρα δίνουν αυτό τον αγώνα.»
Τα μέτρα κατά της πανδημίας δεν είναι τιμωρητικά
«Δεν είναι τιμωρητικά τα μέτρα, αλλά έχουν να κάνουν με το ποιοι από τους πολίτες παράγουν βαριές νοσηλείες και φτάνουν στο όριά του το ΕΣΥ. Και αυτοί είναι οι συμπολίτες μας που δεν έχουν εμβολιαστεί. Όπως επανειλημμένως έχει αναφέρει και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, από τη στιγμή που υπάρχει ο εμβολιασμός και πλέον περίπου το 73% των ενήλικων συμπολιτών μας έχει εμβολιαστεί, δεν μπορούμε να συζητήσουμε για μέτρα, τα οποία θα περιορίζουν σημαντικά την κανονικότητα των ανθρώπων που έχουν κάνει το εμβόλιο.
Ό,τι μέτρα λαμβάνουμε έχουν να κάνουν κυρίως με περιορισμό κινητικότητας των ανεμβολίαστων, που και πάλι δεν φτάνουν σε επίπεδο πλήρους αποξένωσης. Εμείς έχουμε επιλέξει ένα μοντέλο με πάρα πολύ αυξημένο testing, κάνουμε τα περισσότερα τεστ. Ακόμα και προχθές που είχαμε 8.000 κρούσματα, τα οποία ήταν λιγότερα από τα αντίστοιχα της προηγούμενης εβδομάδας, είχαν γίνει περισσότερα από 650.000 τεστ.
Έχουμε λοιπόν ένα πολύ ισχυρό σύστημα ιχνηλάτησης, περιορισμούς στους χώρους μετάδοσης των ανεμβολίαστων. Ναι, και οι εμβολιασμένοι μπορεί να κολλήσουν και μπορεί να μεταδώσουν σε μικρότερο βαθμό. Ποια είναι, όμως, η βασική διαφορά; Ότι οι ανεμβολίαστοι είναι αυτοί που κατά βάση παράγουν τις βαριές νοσηλείες και στις απλές κλίνες αλλά και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, όπου άνω του 85% των νοσηλευμένων είναι ανεμβολίαστοι.
Δεν μπορούμε, λοιπόν, να περιορίσουμε μια κανονική κίνηση ανθρώπων που έχουν επιλέξει να εμβολιαστούν, αποκλειστικά και μόνο επειδή ένα ποσοστό των συμπολιτών μας, με απόλυτο σεβασμό για την επιλογή τους, έχουν επιλέξει να μην εμβολιάζονται.
Δεν είναι, λοιπόν, τιμωρητικά τα μέτρα που λαμβάνονται ή τυχόν ληφθούν. Είναι μέτρα που έχουν να κάνουν με το ποιοι από τους πολίτες παράγουν τις βαριές νοσηλείες και άρα φτάνουν στο όριά του το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Και αυτοί οι άνθρωποι είναι οι συμπολίτες μας που δεν έχουν εμβολιαστεί.
Τέτοια θα είναι η φιλοσοφία των μέτρων που θα υπάρξουν. Τέτοιες είναι και οι συζητήσεις που κάνουμε και με την Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων γιατί είναι σαφής η θέση της Κυβέρνησης ότι δεν θέλει να πάει σε οριζόντια μέτρα για τους ανθρώπους, οι οποίοι είναι εμβολιασμένοι.
Ενισχύουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Θα υπάρξουν και αντίστοιχες ανακοινώσεις από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, όπως γνωρίζετε. Δεν πρόκειται να έχουμε μέτρα που θα θυμίζουν καταστάσεις γενικού ή τοπικού lockdown. Αυτό είναι ξεκάθαρο.»
Πολύ σημαντική η τρίτη δόση
«Τα νέα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι η τρίτη δόση είναι πολύ σημαντική. Το τελευταίο διάστημα, με τα μέτρα τα οποία ελήφθησαν, γυρίσαμε σε εμβολιασμούς άνω των 50 και 55 χιλιάδων την ημέρα. Φτάνουμε σιγά – σιγά προς τις 100.000, όπως ήμασταν το διάστημα που η εμβολιαστική διαδικασία ήταν στην κορύφωσή της. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι ότι βλέπουμε- και για αυτό λέμε ότι ο εμβολιασμός στηρίζεται κυρίως στα μέτρα που λαμβάνονται- ότι οι εμβολιασμοί αφορούν κυρίως τις μικρότερες ηλικίες, πολίτες ηλικίας 18 έως 40 ετών, οι οποίοι, προφανώς δεχόμενοι την πίεση από τα συνεχή τεστ, πηγαίνουν και εμβολιάζονται.
Δεν έχουμε ήδη την ίδια κινητικότητα- υπάρχει αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό- στις πιο ευάλωτες ηλικίες, δηλαδή άνω των 60 ή άνω των 65. Σε κάποιες ηλικιακές ομάδες, όπως στην 70-79 ετών, έχουμε φτάσει στο 85%. Παραμένει όμως και ένα 15% που δεν έχει εμβολιαστεί. Οι κατηγορίες που κατά βάση παράγουν βαριές νοσηλείες, είναι οι ανεμβολίαστοι άνω των 60 ή οι εμβολιασμένοι που είναι αρκετά μακριά από το εξάμηνο καθώς και όλη η γκάμα των ηλικιών στους ανεμβολίαστους.
Υπό αυτήν την έννοια έχουμε δύο δεδομένα. Το πρώτο δεδομένο είναι να υπάρξουν στοχευμένες δράσεις που θα αυξήσουν τα ποσοστά εμβολιασμού σε αυτές τις ηλικίες και παράλληλα είναι και η τρίτη δόση, η οποία είναι μία πιο σύνθετη κουβέντα, με την έννοια ότι τα Ευρωπαϊκά Πιστοποιητικά έχουν να κάνουν με έναν συνολικό διάλογο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο τα νέα επιστημονικά δεδομένα μας δημιουργούν έντονους προβληματισμούς, ότι πράγματι η τρίτη δόση δείχνει να είναι αρκετά πιο σημαντική. Είναι δόση που δείχνει ότι θωρακίζει ακόμη καλύτερα. Προφανώς όλα αυτά τα θέματα θα εκτιμηθούν σε όποιες αποφάσεις μπορεί να ληφθούν.», σχολιάζει μεταξύ άλλων ο Υπουργός.
Πως σχολιάζει ο υπουργός τη στάση της Αντιπολίτευσης
«Η Αντιπολίτευση αναφέρεται συνεχώς στο «μόνιμο προσωπικό». Οι αριθμοί είναι συγκεκριμένοι. Αυτή τη στιγμή έχουμε 12.000 επικουρικό προσωπικό. Βλέπετε ότι η Αντιπολίτευση συχνά αναφέρεται στη λέξη «μόνιμο» προσωπικό. Το μόνιμο ή επικουρικό έχει μία σημασία, για το πόσοι τελικά θα μείνουν μετά στο Εθνικό Σύστημα Υγείας σε μόνιμες θέσεις. Έχουμε πει ξεκάθαρα ότι η μεγάλη πλειοψηφία θα παραμείνει σε αυτές τις θέσεις, αλλά και ως επικουρικοί βρίσκονται και προσφέρουν. Άρα, έχουμε 12.000 παραπάνω σε νοσηλευτικό ιατρικό προσωπικό, 2.500 μόνιμους γιατρούς που μπήκανε στο Σύστημα, 2.000 επιπλέον επικουρικούς.
Έχουμε υπερδιπλασιάσει τις κλίνες ΜΕΘ, από τις 550 που ήταν, είναι στις 1.300 και δεν πρέπει να υποτιμούμε ότι έχουμε προσθέσει και από ιδιωτικές Κλινικές με έναν ήπιο τρόπο, με συμφωνίες. Δηλαδή όταν στη Λάρισα υπάρχουν ακόμα 350 κλίνες ιδιωτικού τομέα, είναι σαν να έχει προστεθεί 1,5 νοσοκομείο από το ιδιωτικό τομέα, μαζί με όλο του το προσωπικό, γατί το προσωπικό εκεί είναι ιδιώτες.
Επομένως, οι ενέργειες έχουν γίνει. Η πραγματικότητα είναι ότι όταν υπάρχει μια δυναμική της πανδημίας και αντίστοιχα υπάρχει και μία κανονική κοινωνική και οικονομική ζωή. Βλέπετε και διαβάζετε τώρα ότι στη Γερμανία των 30.000 και 40.000 κλινών ΜΕΘ, πάλι υπάρχει πρόβλημα. Είναι λογικό. Εγώ θέλω να μιλάω με απόλυτη ειλικρίνεια. Προφανώς πιέζεται το σύστημα. Γιατί δεν είμαστε σε lockdown, γιατί έχουμε κανονικότητα, έχουμε κοινωνική και οικονομική ζωή.
Από εκεί και πέρα έχουμε πάρει όλα τα μέτρα και μπορούμε με ασφάλεια να πούμε στους συμπολίτες μας ότι το Σύστημα αντέχει και αντίστοιχα ότι το Σύστημα θα ενισχύεται συνεχώς με τις δράσεις που σας προανέφερα. Και οι επιτάξεις υπηρεσιών είναι σε αυτή την κατεύθυνση, δηλαδή να έχεις ακόμα περισσότερους γιατρούς.
Θα ανοίγονται συνεχώς κλίνες με την ασφάλεια που θα πρέπει να λειτουργούν αυτές οι κλίνες. Αλλά από εκεί και πέρα, οπωσδήποτε το εμβόλιο είναι αυτό που θα προστατεύσει τον συμπολίτη μας να μην βρεθεί στο νοσοκομείο.
Και είναι σημαντικό ότι αυξάνεται ο εμβολιασμός, αλλά και για τους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας και για τους εμβολιασμένους που έχει περάσει ο χρόνος και είναι μιας ηλικίας και κινδυνεύουν, να ξέρουν ότι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας θα δεχθούν την καλύτερη δυνατή φροντίδα και θα κάνουμε και όλες τις άλλες ενέργειες που χρειάζονται.», καταλήγει ο κ. Θάνος Πλεύρης.
- Λίβανος: Τουλάχιστον 12 νεκροί και 50 τραυματίες από ισραηλινούς βομβαρδισμούς
- Γερμανία: Ο Πιστόριους δεν θα διεκδικήσει το χρίσμα του υποψήφιου καγκελάριου – Προτείνει Σολτς
- Κιμ Γιονγκ Ουν: Προειδοποιεί για κίνδυνο πυρηνικού πολέμου
- Ουκρανία: Παρίσι και Λονδίνο υπόσχονται να μην αφήσουν τον Πούτιν να «πετύχει τους σκοπούς του»
- Στα «ΝΕΑ» της Παρασκευής: Μια αλλαγή που ανατρέπει το σκηνικό
- Η βαθμολογία στον όμιλο της Εθνικής μετά την ήττα στο Λονδίνο