Αυξημένη κατά 1,1% η ευρωπαϊκή γαλακτοπαραγωγή το 2020
Τα υψηλότερα επίπεδα παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων καταγράφηκαν γενικά στα πολυπληθέστερα κράτη μέλη της ΕΕ.
- Κύμα οργής από τους κατοίκους της Μαγιότ εναντίον του Μακρόν - «Δεν φταίω εγώ για τον κυκλώνα!»
- Πώς αμοίβονται οι αργίες Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς
- Πώς συνδέεται η χρόνια λοίμωξη του εντέρου με το Αλτσχάιμερ - Τι είναι ο κυτταρομεγαλοϊός
- Η Ουγγαρία δίνει άσυλο σε πρώην υφυπουργό της Πολωνίας - Σε βάρος του ισχύει ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης
Το 2020, οι ευρωπαϊκές φάρμες παρήγαγαν 160,1 εκατομμύρια τόνους νωπού γάλακτος, 1,1% περισσότερο από ό,τι το 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat.
Από αυτό το σύνολο, εκτιμάται ότι 149,9 εκατομμύρια τόνοι χρησιμοποιήθηκαν από τα γαλακτοκομεία, μαζί με το αποβουτυρωμένο γάλα, για την παραγωγή μιας σειράς βιομηχανοποιημένων γαλακτοκομικών προϊόντων.
Μεταξύ άλλων προϊόντων, τα γαλακτοκομεία παρήγαγαν 1,6 εκατομμύρια τόνους αποβουτυρωμένο γάλα σε σκόνη, 2,3 εκατομμύρια τόνους βουτύρου, 7,7 εκατομμύρια τόνους οξινισμένων γαλακτοκομικών προϊόντων όπως γιαούρτια, 10,3 εκατομμύρια τόνους τυριού, 24,0 εκατομμύρια τόνους γάλακτος κατανάλωσης και, ως υποπροϊόν η παραγωγή τυριού, 55,5 εκατομμύρια τόνοι ορού γάλακτος το 2020.
Τα γαλακτοκομεία της ΕΕ παρήγαγαν περισσότερα από όλα αυτά τα προϊόντα το 2020 από ό,τι το 2019 και, με τη σειρά τους, εκτός από τα φρέσκα προϊόντα, περισσότερα από ό,τι το 2018. Για παράδειγμα, η ποσότητα βουτύρου που παρήχθη το 2020 ήταν 1,7% μεγαλύτερη από ό,τι το 2019, το φρέσκο γάλα κατανάλωσης ήταν 2,6% υψηλότερο και η ποσότητα του παραγόμενου τυριού ήταν 3,0% μεγαλύτερη από το 2019.
Τα γαλακτοκομεία στη Γερμανία αντιπροσώπευαν το υψηλότερο μερίδιο της παραγωγής στην ΕΕ όλων των κύριων φρέσκων και βιομηχανοποιημένων γαλακτοκομικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένου του γάλακτος κατανάλωσης (19,3% του συνόλου της ΕΕ), του βουτύρου (21,0%), του τυριού (22,9%) και των οξινισμένων γαλακτοκομικών προϊόντων (23,7%) ).
Όπως ήταν αναμενόμενο, τα υψηλότερα επίπεδα παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων καταγράφηκαν γενικά στα πολυπληθέστερα κράτη μέλη της ΕΕ, αν και υπήρχαν ορισμένες εξαιρέσεις. Για παράδειγμα, η Ιρλανδία κατείχε το τρίτο υψηλότερο μερίδιο βουτύρου που παράγεται (12,4%) και η Ολλανδία το τέταρτο υψηλότερο για το τυρί (9,7% του συνόλου της ΕΕ).
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις