Έφτασε ο μαύρος ακανθώδης αλευρώδης και στις καλλιέργειες της Πρέβεζας
Ο νέος αλευρώδης είναι σημαντικός εχθρός των εσπεριδοειδών, ενώ προσβάλλει πολλά άλλα φυτά όπως το αμπέλι, οι τριανταφυλλιές, η συκιά, η ροδιά, η μηλιά, η αχλαδιά, η μουριά, η δάφνη, κλπ.
- Τον απόλυτο εφιάλτη έζησε μαθητής από την Πάτρα σε πενθήμερη - Του έδωσαν ποτό με ούρα και τον χτύπησαν
- Νεκρός ανασύρθηκε από τα συντρίμμια γάλλος υπήκοος στο Βανουάτου μετά τον σεισμό των 7,3 Ρίχτερ
- Η Νικόλ Κίντμαν απαντά με «αγένεια» στο κόκκινο χαλί της πρεμιέρας του Babygirl και διχάζει
- Τα ζώδια σήμερα: Το μάτι μου με κοίταγε
Ο μαύρος ακανθώδης αλευρώδης μετά την επιβεβαιωμένη παρουσία του στις Π.Ε. Κέρκυρας, Θεσπρωτίας, Άρτας και Αιτωλοακαρνανίας εντοπίστηκε και στο Θεσπρωτικό Πρέβεζας.
Ο νέος αλευρώδης είναι σημαντικός εχθρός των εσπεριδοειδών, ενώ προσβάλλει πολλά άλλα φυτά όπως το αμπέλι, οι τριανταφυλλιές, η συκιά, η ροδιά, η μηλιά, η αχλαδιά, η μουριά, η δάφνη, κλπ. Και εγκαθίσταται σε καλλιέργειες, φυσική βλάστηση και στο αστικό πράσινο (πάρκα, ιδιωτικούς κήπους κ.λ.π.).
Θεωρείται σημαντική απειλή καθώς προσβάλλει μεγάλο εύρος ξενιστών, δεν υπάρχουν φυσικοί εχθροί του στη χώρα και οι ψεκασμοί με εντομοκτόνα δεν έχουν ικανοποιητικά αποτελέσματα. Επιπλέον, μειώνει και υποβαθμίζει την παραγωγή των εσπεριδοειδών, ενώ καταστρέφει τα νέα φύλλα και εξασθενεί τα δέντρα.
Στο κάτω μέρος του φυλλώματος αναπτύσσονται πυκνές αποικίες προνυμφών του εντόμου. Τα φύλλα και οι καρποί φέρουν κηλίδες μελιτωμάτων, όπου στη συνέχεια αναπτύσσεται ο μύκητας της καπνιάς, προσδίδοντας μαύρη όψη στα προσβεβλημένα φυτά.
Τα ενήλικα έντομα πετούν μόνο σε κοντινές αποστάσεις με την βοήθεια του ανέμου. Επομένως, είναι σημαντικό να παρεμποδιστεί η διασπορά τους σε μεγάλες αποστάσεις που συμβαίνει, κυρίως, με φυτά προς φύτευση, μέρη φυτών, καρπούς αλλά και με την προσκόλλησή τους σε ανθρώπους, φορτία και οχήματα.
Τα μέτρα αντιμετώπισης περιλαμβάνουν:
1. Χρήση υγιούς πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού.
2. Αποφυγή μετακίνησης μολυσμένου φυτικού υλικού (φυτωριακό υλικό, καρπούς από μολυσμένα δένδρα, άνθη).
3. Κλάδεμα και καύση προσβεβλημένων κλαδιών.
4. Συστηματικό έλεγχο των καλλιεργειών για τη διαπίστωση τυχόν συμπτωμάτων και άμεση ενημέρωση της ΔΑΟΚ, σε περίπτωση εντοπισμού τους.
5. Επεμβάσεις με ήπια προς τα ωφέλιμα έντομα φυτοπροστατευτικά προϊόντα στα αρχικά στάδια της προβολής, καθώς και κατά τη χειμερινή περίοδο, έως την άνοιξη πριν την εμφάνιση των ενηλίκων.
Όπως επισημαίνει η ΔΑΟΚ Πρέβεζας, η αποτελεσματικότερη μέθοδος αντιμετώπισης του μαύρου αλευρώδους είναι η κλασσική βιολογική καταπολέμηση που είχε εφαρμοστεί για τον εριώδη αλευρώδη με την εξαπόλυση του παρασιτοειδούς Cales noacki και για άλλα έντομα στην περιοχή.
Για το σκοπό αυτό η ΔΑΟΚ θα συνεργαστεί με το ΥπΑΑΤ και το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο ώστε να εξαπολυθούν τα κατάλληλα παρασιτοειδή για τον συγκεκριμένο εχθρό.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις