Τρανς άτομα – Γραμμή υποστήριξης και ξενώνες φιλοξενίας στην Αττική
Ο αριθμός των τρανς ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους φέτος σε όλο τον κόσμο σημείωσε αύξηση κατά 7% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, με αποτέλεσμα το 2021 να είναι η πιο θανατηφόρα χρονιά όσον αφορά στη βία κατά των διεμφυλικών
- Πού βρίσκεται η Ahoo Daryaei; - «Αν την έχουν πειράξει θα πάρουν φωτιά οι δρόμοι»
- Όσα συνέβησαν μέσα στην έπαυλη του Φρανκ Σινάτρα – Τζόγος και κρυφές ερωτικές συναντήσεις
- Νέες ισραηλινές σφαγές σε Βηρυτό και Γάζα που παραπέμπει στην «Αποκάλυψη»
- Πόλεμος Ρωσίας - Ουκρανίας: Μήπως είναι πολύ αργά για να αλλάξει η πορεία του;
Πρόγραμμα υποστήριξης τρανς ατόμων που θα περιλαμβάνει τηλεφωνική γραμμή, συμβουλευτικό κέντρο και ξενώνα φιλοξενίας σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής.
Όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας του υπουργείου Εργασίας, Γιώργος Σταμάτης, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ), στη νέα προγραμματική περίοδο έχει ενταχθεί η λειτουργία τριών επιπλέον ξενώνων, αλλά και υποστηριζόμενων σπιτιών για μοναχικά τρανς άτομα. Ο πρώτος ξενώνας που θα λειτουργήσει, πρόσθεσε, θα φέρει το όνομα της Μαρίνας Γαλανού.
Ο κ. Σταμάτης επισήμανε ότι η πρωτοβουλία είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου, και συνεχίζεται από την παρούσα διοίκηση. Επίσης, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου ανακοίνωσε ότι μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης θα πραγματοποιηθεί ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης σε ιδιωτικές επιχειρήσεις όσον αφορά την ορατότητα και τον σεξουαλικό προσανατολισμό.
Πρόγραμμα κατάρτισης των δημοσίων υπαλλήλων για ζητήματα που αφορούν τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα
Ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, μέλος της επιτροπής για την Εθνική Στρατηγική Ισότητας των ΛΟΑΤΚΙ+ ανακοίνωσε επίσης ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης για τη δημιουργία προγράμματος κατάρτισης όλων των δημόσιων υπαλλήλων για ζητήματα που αφορούν στη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα.
Η στάση των κομμάτων
Ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, πρότεινε μια σειρά εργαλείων μέσω του ΟΑΕΔ στην κατεύθυνση της υποστήριξης της τρανς κοινότητας: την κατάρτιση προγραμμάτων για την υποστήριξη όσων θέλουν να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση και για την ενδυνάμωση και κατάρτιση των τρανς ανθρώπων. Παράδειγμα συνεργασίας, ανέφερε, μπορεί να αποτελέσει ο χώρος της Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας.
Ο αναπληρωτής γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ΚΙΝΑΛ, Γιάννης Βήκας, συμφώνησε στην ανάγκη να δοθούν κίνητρα σε ιδιωτικές επιχειρήσεις για την πρόσληψη τρανς ατόμων και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, ενώ ζήτησε να υπάρξει εκπαίδευση του προσωπικού στον τομέα της υγείας για να καταπολεμηθούν οι αποκλεισμοί που βιώνουν οι τρανς άνθρωποι.
Ο βουλευτής του ΜέΡΑ25, Κρίτων Αρσένης, τόνισε ότι οι τρανς άνθρωποι ωθούνται στο περιθώριο «και πρέπει να χτυπήσουμε το περιθώριο με κάθε τρόπο» και ζήτησε μεταξύ άλλων την αναγνώριση του δικαιώματος γάμου και τεκνοθεσίας για όλους, τη βελτίωση της νομοθεσίας για τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου, την καθιέρωση αυστηρού πρωτοκόλλου στην αστυνομία ώστε καμία καταγγελία έμφυλης βίας να μην μένει αδιερεύνητη, την εφαρμογή ποσόστωσης στις προσλήψεις, τη δημιουργία εξειδικευμένου δικαστηρίου για περιστατικά έμφυλης βίας και την εφαρμογή της ουδέτερης ως προς το φύλο γλώσσας στα δημόσια έγγραφα.
Ανανέωση του οικογενειακού δικαίου
Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Μαρία Γαβουνέλη, επισήμανε ότι οι προτάσεις της Επιτροπής για την Εθνική Στρατηγική για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ προσώπων κινούνται σε δύο κατευθύνσεις: την αντιμετώπιση των διακρίσεων κατά των ΛΟΑΤΚΙ σε όλα τα επίπεδα και την καταπολέμηση όλων των μορφών ρατσιστικής βίας. Η κ. Γαβουνέλη υπογράμμισε ότι την επόμενη ημέρα η Εθνική Επιτροπή «θα ήθελε να δει την πλήρη ανανέωση του οικογενειακού δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του γάμου για όλους τους ανθρώπους που ζουν στη χώρα».
Ο αριθμός των τρανς ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους φέτος σε όλο τον κόσμο σημείωσε αύξηση κατά 7% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, με αποτέλεσμα το 2021 να είναι η πιο θανατηφόρα χρονιά όσον αφορά στη βία κατά των διεμφυλικών.
Βία εναντίον των τρανς ατόμων
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιούνται ετησίως με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Τρανς Μνήμης και τα οποία παρουσιάστηκαν στη σημερινή διαδικτυακή εκδήλωση του ΣΥΔ, κατά τη χρονική περίοδο 1 Οκτωβρίου 2020 – 30 Σεπτεμβρίου 2021 καταγράφηκαν 375 δολοφονίες τρανς ανθρώπων. Την πλειονότητα των δολοφονιών κατέγραψε η Βραζιλία και ακολουθούν το Μεξικό και οι ΗΠΑ. Στις ΗΠΑ οι δολοφονίες διπλασιάστηκαν σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Για πρώτη φορά φέτος καταγράφηκαν περιστατικά στην Ελλάδα (το τροχαίο με θύμα τη Δήμητρα της Λέσβου), το Καζακστάν και το Μαλάουι. Το 70% όλων των θανάτων συνέβησαν στην κεντρική και νότια Αμερική. Το 58% των δολοφονημένων τρανς εργάζονταν στο σεξ, ενώ στην Ευρώπη το 43% ήταν μετανάστες.
Ο γενικός γραμματέας του ΣΥΔ, Κίμων Μελικέρτης, υπογράμμισε ότι ο αριθμός των θυμάτων παγκοσμίως είναι πολύ μεγαλύτερος καθώς σε κάποιες χώρες οι τρανς δεν αναγνωρίζονται ή δεν γίνονται καταγραφές.
Η φετινή εκδήλωση του ΣΥΔ ήταν αφιερωμένη στην πρόεδρο του Σωματείου, Μαρίνα Γαλανού, που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή. Όλοι οι ομιλητές στην εκδήλωση ανέδειξαν πτυχές της προσωπικότητάς της και της συμβολής της στην ανάδειξη των προβλημάτων της τρανς κοινότητας. «Η Μαρίνα είναι παρούσα και θα είναι μαζί μας για πάντα. Ο χτύπος του ρυθμού του τόσο ανήσυχου πνεύματος της Μαρίνας θα συνεχίσει να χτυπά ακόμα πιο δυνατά», είπε χαρακτηριστικά η διευθύντρια του ΣΥΔ, Άννα Απέργη.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις