Έργο του Γκιστάβ Καγιεμπότ έναντι 53 εκατ. δολαρίων στο Μουσείο Γκέτι
Σε δήλωση μετά την πώληση, ο Σκοτ Άλαν, επιμελητής έργων ζωγραφικής στο Μουσείο Γκέτι, χαρακτήρισε τον πίνακα «αριστούργημα»
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Το Μουσείο Γκέτι στο Λος Άντζελες απέκτησε το έργο του Γκιστάβ Καγιεμπότ «Jeune homme à sa fenêtre» (Νεαρός στο παράθυρό του) του 1876 έναντι 53 εκατομμυρίων δολαρίων την περασμένη Πέμπτη σε δημοπρασία ιμπρεσιονιστικής τέχνης του οίκο Christie’s.
Σε δήλωση μετά την πώληση, ο Σκοτ Άλαν, επιμελητής έργων ζωγραφικής στο Μουσείο Γκέτι, χαρακτήρισε τον πίνακα «αριστούργημα».
Με την πώληση καταρρίφθηκε νέο ρεκόρ για έργο του Γάλλου καλλιτέχνη, με την προηγούμενη υψηλότερη τιμή σε δημοπρασία, 22 εκατομμύρια δολάρια να έχει διατεθεί για τον πίνακα Rising Road (1881), που πουλήθηκε σε δημοπρασία στον οίκο Christie’s στο Λονδίνο το 2019.
Το έργο του Γκιστάβ Καγιεμπότ πουλήθηκε μαζί με άλλους 22 πίνακες από τη συλλογή του μεγιστάνας του πετρελαίου στο Τέξας Έντουιν Κοξ, ο οποίος πέθανε το 2020.
Η δημοπρασία, η οποία περιελάμβανε επίσης έργα των Βίνσεντ βαν Γκογκ και Εντγκάρ Ντεγκά, απέφερε συνολικά 332 εκατομμύρια δολάρια.
Στο «Jeune homme à sa fenêtre», ένας άντρας τον οποίο εμπνεύστηκε ο καλλιτέχνης από τον αδερφό του εμφανίζεται να κοιτάζει έναν δρόμο του Παρισιού. Είναι το πρώτο έργο του που μπαίνει στη συλλογή του Getty, το οποίο θα το παρουσιάσει το 2022.
Ο Καγιεμπότ δημιούργησε το έργο σε μια σημαντική στιγμήΓκιστάβ Καγιεμπότ στην πρώιμη καριέρα του. Είναι μία από τις τρεις εσωτερικές σκηνές, στις οποίες ο καλλιτέχνης απεικόνισε τα μέλη της οικογένειάς του (τα άλλα έργα μένουν σε μουσείο του Τόκιο και σε ιδιωτική συλλογή).Γκιστάβ Καγιεμπότ
Και οι τρεις πίνακες προβλήθηκαν σε μια ιστορική έκθεση ιμπρεσιονιστικής τέχνης του 1876 στο Παρίσι.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις