ΣΥΡΙΖΑ – Ψάχνουν αντίδοτο στην καθήλωση
Πώς ερμηνεύουν στην Κουμουνδούρου τη δημοσκοπική εικόνα του φθινοπώρου
Και ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κάνει τις δικές του δημοσκοπήσεις ή συμβουλεύεται μετρήσεις φίλιων Ινστιτούτων, όπως εκείνες του Νίκος Πουλαντζάς. Ενα πρώτο σχόλιο που μπορεί κάποιος να κάνει σημειολογώντας αυτές, είναι η σταθερή τάση που αποτυπώνει μεν μια κυβερνητική φθορά, αλλά και ένα σταθερό προβάδισμα της κυβέρνησης από την αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία δείχνει καθηλωμένη.
Ενα δεδομένο που κάνει τους επιτελείς του ΣΥΡΙΖΑ να αναπροσαρμόζουν διαρκώς τον τρόπο που θα ανέτρεπε αυτή την τάση. Ετσι, για παράδειγμα, το αντίδοτο που ψάχνει η Κουμουνδούρου έχει να κάνει με τη λεγόμενη «πορεία στον λαό». Μπροστά του ο Αλέξης Τσίπρας έχει μια περιοδεία στα Γιάννενα και ένα πανελλαδικό πρόγραμμα εξορμήσεων από τα στελέχη του κόμματός του – έχουν προηγηθεί η Εύβοια και η Θράκη. Αλλά και την όξυνση της ρητορικής του κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, που σήμερα αναμένεται να επιβεβαιωθεί με το αντι-διάγγελμα Τσίπρα σε όσα θα πει ο Πρωθυπουργός για την αναζωπύρωση της πανδημίας.
Η έρευνα του Ινστιτούτου
Τα πιο πρόσφατα μαντάτα στον ΣΥΡΙΖΑ έρχονται από τις εκλογικές τάσεις που κάθε τρίμηνο παρουσιάζει το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς και υπό την επιστασία του παλαιού στελέχους, μαθηματικού Κώστα Πουλάκη και της πολιτικής επιστήμονος Δανάης Κολτσίδα. Εδώ μιλάμε στην πραγματικότητα για μια ενδιαφέρουσα έρευνα που λαμβάνει υπόψη της όλες τις τελευταίες μετρήσεις, ένα ιδιότυπο poll of polls αλλά και με τα δικά του ποιοτικά στοιχεία για την Ευρώπη, την Ελλάδα, τις κρίσεις και βέβαια το εγχώριο πολιτικό σκηνικό. Με μεγάλο ενδιαφέρον η ηγετική ομάδα κάθε φορά σκανάρει τα πορίσματα του Ινστιτούτου και δεν είναι υπερβολή να πούμε πως αυτά συμβάλουν στην κάθε φορά εξειδίκευση της «γραμμής». Καλά τα νέα; Οχι θα λέγαμε για τον ΣΥΡΙΖΑ που και εδώ βλέπει τη σταθερή του δημοσκοπική διαφορά από τη ΝΔ. Από τα επιμέρους στοιχεία των δημοσκοπήσεων της περιόδου, οι συγγραφείς σημειώνουν πως στέκονται ιδιαίτερα στην εναλλαγή οικονομίας, ακρίβειας και πανδημίας στη λίστα των σημαντικότερων προβλημάτων και στη «συνθήκη πολλαπλών και επάλληλων κρίσεων», που αυτή η εναλλαγή αποτυπώνει, με την κοινωνία να νιώθει, όπως επισημαίνουν, «απροστάτευτη».
Πάμε όμως στο ψητό: η ΝΔ χάνει αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμη δεν κερδίζει, λένε οι εκλογικές τάσεις Νοεμβρίου. Το κυβερνών κόμμα στην εκτίμηση του Ινστιτούτου Πουλαντζά προηγείται με 30,8 έναντι 22,8 της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σε όλους τους δείκτες που παρακολουθεί σταθερά η μελέτη, καταγράφεται σύμφωνα με τους συγγραφείς μια προς τα κάτω τάση σύγκλιση των δύο μεγάλων κομμάτων, με την έννοια ότι οι απώλειες της ΝΔ είναι, τουλάχιστον προς το παρόν, μεγαλύτερες ή ταχύτερες από τα κέρδη του ΣΥΡΙΖΑ. Ενδιαφέρον πάντως έχει πως επίσης η μελέτη σημειώνει πως σε ό,τι αφορά την κομματική προέλευση όσων σήμερα ανήκουν στην αδιευκρίνιστη ψήφο, οι προερχόμενοι από τον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται «να εγκαταλείπουν σταδιακά την γκρίζα ζώνη και ξαναμπαίνουν στο εκλογικό παιχνίδι, ενώ στην τρέχουσα περίοδο οι πρώην ψηφοφόροι της ΝΔ του 2019 αποτελούν ένα αυξημένο ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου».
Μάχη σε τρία επίπεδα
Κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και με βάση αυτά που παραθέτουμε λένε πως θα ενταθεί η μάχη τους σε τρία επίπεδα άμεσα και ακριβώς για να υπάρξει ανατροπή της τάσης. Στόχευση εκ νέου στη μεσαία τάξη, στη νεολαία και έμπρακτες απαντήσεις στο σκέλος του σχεδίου για τη χώρα. «Σήμερα, 48 χρόνια μετά, οι αγώνες αυτοί παραμένουν επίκαιροι, όταν μια συντηρητική, ακραία συντηρητική πολιτική, στοχεύει για άλλη μια φορά τη νέα γενιά», είπε χθες εξάλλου ο Αλέξης Τσίπρας από την πορεία για την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Μια αποστροφή που στόχευε ευθέως το νεανικό κοινό.
- Καρχαρίας κατασπαράζει κροκόδειλο σε παραλία της Αυστραλίας μπροστά στα μάτια λουόμενων
- Νότια Κορέα: Πρόταση μομφής κατά του υπηρεσιακού προέδρου Χαν
- Έτσι… γεννήθηκε η Boxing Day – Το μακρινό 1860 και τα πρώτα παιχνίδια στην ιστορία
- Η Τουρκία, η Συρία και η ελληνική αμηχανία
- Πλούτος: Οι απίθανες επενδύσεις των κροίσων
- Μπρίτνεϊ Σπίαρς: Χριστούγεννα με τους γιους της μετά από 2 χρόνια