Πολυτεχνείο – Πού βρίσκεται σήμερα το τανκ που γκρέμισε την πύλη
Η χαρακτηριστική σκηνή με το τανκ να γκρεμίζει την πύλη του Πολυτεχνείου έχει χαραχτεί στη μνήμη όλων καθώς συμβολίζει την αιματηρή επίθεση της χούντας απέναντι στους εξεγερμένους φοιτητές.
- Έντεκα νεκροί μετά από εμπρησμό σε μπαρ στο Βιετνάμ - «Φωνάζαμε στα παγιδευμένα θύματα»
- «Τουλάχιστον 100 Βορειοκορεάτες στρατιωτικοί σκοτώθηκαν σε μάχες στο Κουρσκ»
- Ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος είναι ήδη εδώ – Έχει άλλη μορφή και δεν γίνεται μόνο στην Ουκρανία
- Μπέζος για τη βία κατά των γυναικών: Έχουν ευθύνη όλοι οι θεσμοί
Το τανκ έριξε την πύλη του Πολυτεχνείου και έτσι ξεκίνησε το αιματοκύλισμα της εξέγερσης τον Νοέμβριο του 1973, που έμελε να είναι ο αποφασιστικός σταθμός για την ανατροπή της χούντας των συνταγματαρχών.
Το τεθωρακισμένο όχημα ΑΜΧ μετά τον αιματηρό του ρόλο στην εξέγερση του Πολυτεχνείου συνέχισε να «προσφέρει τις υπηρεσίες του» στον ελληνικό στρατό. Ειδικότερα μεταφέρθηκε σε μονάδες του Έβρου μέχρι και την απόσυρσή του κάπου στα μέσα της δεκαετίας του 1980.
Πού βρίσκεται σήμερα
Το χειρότερο είναι ότι το συγκεκριμένο τανκ είχε και όνομα που του το έδωσαν αξιωματικοί του Στρατού. Όνομα που προσβάλει τους νεκρούς του Πολυτεχνείου και τον αγώνα για δημοκρατία. Το όνομα που επέλεξαν να του δώσουν ήταν… «μορφωμένο» γιατί ήταν το μόνο που μπήκε σε πανεπιστήμιο!
Το αιματοβαμμένο τανκ εκτίθεται στο Κέντρο Εκπαίδευσης Τεθωρακισμένων, ενώ μια από τις φωτογραφίες, εκτός των γεγονότων του Πολυτεχνείου, την έχει τραβήξει ένας φαντάρους που υπηρετούσε στο άρμα το 1985.
Ο στρατιώτης που έβγαλε τη φωτογραφία αναφέρει χαρακτηριστικά: «Το ΑΜΧ-30 με αριθμό Νο-84337 ήταν διοικητικό, με τις περισσότερες ώρες ασκήσεων. Στο ημερολόγιο του άρματος δεν έγραφε τίποτα για το βράδυ της 17 Νοεμβρίου 1973».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις