Το… «αγοράστε αμερικάνικα» του Μπάιντεν, βάρυνε την «Σύνοδο των τριών αμίγκος»
Ο τόνος μεταξύ των τριών ηγετών στην πρώτη σύνοδο των χωρών της Βόρειας Αμερικής εδώ και πέντε χρόνια, ήταν σαφώς πιο ήπιος σε σχέση με την περίοδο της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ
- Economist: Οι εργαζόμενοι αγαπούν τον Τραμπ, τα συνδικάτα πρέπει να τον φοβούνται
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
- Τα ζώδια σήμερα: Γλύκανε μωρέ λίγο, μην είσαι σαν κακό χρόνο να'χεις
- Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια για τον σκύλο και τη γάτα μας – Εύγευστες συνταγές
Σε μια προσπάθεια να αναθερμανθεί η συνεργασία μεταξύ των τριών χωρών, αν και δεν λείπουν τα σημεία τριβής μεταξύ τους, συναντήθηκαν χθες στον λευκό Οίκο, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό και ο Μεξικανός πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ.
Ο τόνος μεταξύ των τριών ηγετών στην πρώτη σύνοδο των χωρών της Βόρειας Αμερικής εδώ και πέντε χρόνια, ήταν σαφώς πιο ήπιος σε σχέση με την περίοδο της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ, στη διάρκεια της οποίας είχαν αυξηθεί οι εντάσεις μεταξύ των γειτονικών αυτών χωρών.
Προσκαλώντας τον Τριντό και τον Λόπες Ομπραδόρ στην Ουάσινγκτον, ο Μπάιντεν επανέφερε τη λεγόμενη «Σύνοδο των ηγετών της Βόρειας Αμερικής», γνωστή και με την ονομασία «Σύνοδος των τρες αμίγκος (τριών φίλων)», την οποία είχε εγκαταλείψει ο προκάτοχός του.
Οι ανησυχίες από Μεξικό και Καναδά
«Η σημερινή ημέρα αφορά αυτά που μπορούμε να κάνουμε ως εταίροι και με πνεύμα αλληλοσεβασμού για να ενισχύσουμε την περιοχή μας και να αποδείξουμε ότι οι δημοκρατίες είναι ικανές να φέρουν αποτελέσματα τον 21ο αιώνα», σχολίασε ο Αμερικανός πρόεδρος.
«Χαίρομαι πολύ που βρίσκομαι εδώ μαζί σας για να συζητήσουμε έναν νέο δρόμο για το μέλλον», επεσήμανε ο Τριντό.
Ο Λόπες Ομπραδόρ από την πλευρά του εξήρε τα πλεονεκτήματα της «οικονομικής ολοκλήρωσης, η οποία σύμφωνα με τον ίδιο είναι «το καλύτερο εργαλείο για να αντιμετωπιστεί η Κίνα.
Ωστόσο οι διαφωνίες για την αυτοκινητοβιομηχανία και την πολιτική του Μπάιντεν «Αγοράστε αμερικάνικα» βάρυναν τη σύνοδο. Παράλληλα η επιθυμία της κυβέρνησης Μπάιντεν να ενισχύσει τη βιομηχανική παραγωγή της χώρας ανησυχεί τόσο το Μεξικό όσο και τον Καναδά.
Στην κοινή τους ανακοίνωση μετά το πέρας της συνόδου οι τρεις ηγέτες δεσμεύθηκαν να συνεργαστούν σε θέματα μετανάστευσης και κλιματικής αλλαγής, όπως η μείωση της έκλυσης μεθανίου, χωρίς ωστόσο να αναλάβουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Επιπλέον οι τρεις χώρες συμφώνησαν να δωρίσουν εμβόλια κατά της covid-19 σε χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.
Οι Μπάιντεν, Τριντό και Λόπες Ομπραδόρ πρόκειται να συναντηθούν εκ νέου το 2022 στο Μεξικό, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
«Made in America»
Παρά το γεγονός ότι Μπάιντεν επιθυμεί να επιδιορθώσει τις σχέσεις που είχαν διαρραγεί επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ, τα ακανθώδη διμερή ζητήματα δεν εξαφανίστηκαν μόλις ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ.
Στον εμπορικό τομέα ο Αμερικανός πρόεδρος, αν και δεν χρησιμοποιεί τον οξύ τόνο του Τραμπ, έχει μεγάλες φιλοδοξίες να δώσει ώθηση στη βιομηχανία της χώρας του.
«Το ‘Αγοράστε αμερικάνικα’ δεν είναι μια υπόσχεση, είναι μια ξεκάθαρη και σκληρή πραγματικότητα», είχε δηλώσει πρόσφατα ο Μπάιντεν.
Το Κογκρέσο έχει ήδη υιοθετήσει ένα νομοσχέδιο ύψους 1,3 τρισεκατομμυρίου δολαρίων για τη βελτίωση των υποδομών των ΗΠΑ και εξετάζει ένα άλλο που προβλέπει δαπάνες ύψους 1,75 τρισεκατομμυρίου δολαρίων για κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα.
Στο δεύτερο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται μια πρόβλεψη επιστροφής φόρου προκειμένου να ενθαρρυνθούν οι Αμερικανοί να αγοράζουν ηλεκτρικά οχήματα «made in USA, κάτι που ενοχλεί τους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ.
Το Μεξικό και ο Καναδάς συνδέονται στενά με την αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία, ενώ οι ΗΠΑ υπέγραψαν, επί προεδρίας Τραμπ, νέα συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τον Καναδά.
Τα οικονομικά κίνητρα για την αγορά οχημάτων που έχουν κατασκευαστεί στις ΗΠΑ αποτελούν “την πιο μεγάλη απειλή από όλα όσα μπόρεσε να μας επιβάλει ο Ντόναλντ Τραμπ”, είχε εκτιμήσει πρόσφατα ο Φλάβιο Βόλπε, πρόεδρος της ομοσπονδίας κατασκευαστών εξαρτημάτων οχημάτων του Καναδά (APMA).
“Έχουμε υπογραμμίσει ξεκάθαρα τις ανησυχίες μας” για την καναδική αυτοκινητοβιομηχανία, είχε εξηγήσει ο Τριντό στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου πριν από τη σύνοδο, ενώ είχε διαβεβαιώσει ότι «θα συνεχίσω να εργάζομαι με θετικό και ενεργό τρόπο για να λύσουμε αυτή την κατάσταση».
Το θέμα της μετανάστευσης στα νότια σύνορα των ΗΠΑ επίσης δεν έχει διευθετηθεί
Ο Μεξικανός πρόεδρος, υπογραμμίζοντας ότι τόσο ο Καναδάς όσο και οι ΗΠΑ έχουν ανάγκη από εργατικά χέρια, ζήτησε χθες, Πέμπτη, «να ανοίξει με ελεγχόμενο τρόπο η ροή των μεταναστών».
Ο Μπάιντεν έχει δεσμευθεί να αντιμετωπίσει με περισσότερη ανθρωπιά τους μετανάστες που φτάνουν στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό από χώρες της Κεντρικής και της Λατινικής Αμερικής, αλλά η κυβέρνησή του έχει διατηρήσει τους περισσότερους περιορισμούς που είχε υιοθετήσει ο προκάτοχός του, επικαλούμενη την πανδημία covid-19.
Aπό τις 20 Ιανουαρίου 2021, που ορκίστηκε ο Μπάιντεν στην προεδρία των ΗΠΑ, περισσότεροι από 1,3 εκατομμύριο μετανάστες έχουν συλληφθεί στα σύνορα με το Μεξικό, ο μεγαλύτερος αριθμός εδώ και 20 χρόνια, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Σεπτεμβρίου.
«Οι προκλήσεις που συνδέονται με τις μετακινήσεις πληθυσμών δεν θα εξαφανιστούν», σχολίασε υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος, διαβεβαιώνοντας ότι το Μεξικό, ο Καναδάς και οι ΗΠΑ επιθυμούν «να εξετάσουν από κοινού το πρόβλημα και να βρουν πιο ανθρώπινα και συγκεκριμένα μέσα για να διαχειριστούν το μεταναστευτικό».
Πηγή: ΑΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις