Ιαπωνία – Νέο πακέτο στήριξης καθώς η οικονομία δεν ανακάμπτει
Πρόκειται για το τέταρτο πακέτο στήριξης της οικονομίας, συνολικού ύψους 43,7 τρισ. γιεν, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη χορήγηση επιδομάτων ύψους 100.000 γιεν (περίπου 780 ευρώ) στα νοικοκυριά με ανήλικα παιδιά
- Αποκάλυψη in: Έψαξαν τις κάμερες για το ύποπτο «φορτίο» της τραγωδίας στα Τέμπη προ …δύο ημερών
- Αναγκαία η άμεση παρέμβαση του Αρείου Πάγου για το «χαμένο» υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη, λέει το ΠΑΣΟΚ
- Η «νέα ελίτ» στη Ρωσία – Από τα πολεμικά μέτωπα στην Ουκρανία, στην πολιτική σκηνή
- Σε ποια χώρα κάνουν θραύση τα κινέζικα αυτοκίνητα
Στη δρομολόγηση και νέου δημοσιονομικού πακέτου στήριξης υποχρεώνεται να στραφεί η κυβέρνηση της Ιαπωνίας, καθώς η οικονομία της χώρας δεν έχει καταφέρει να ανακάμψει από την κρίση και βρίσκεται πολύ πίσω σε σχέση με έτερες αναπτυγμένες χώρες.
Πρόκειται για το τέταρτο πακέτο στήριξης της οικονομίας, συνολικού ύψους 43,7 τρισ. γιεν, ήτοι 382 δισ. δολαρίων, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη χορήγηση επιδομάτων ύψους 100.000 γιεν (περίπου 780 ευρώ) στα νοικοκυριά με ανήλικα παιδιά. Το τελευταίο υπήρξε, εξάλλου, μια από τις προεκλογικές υποσχέσεις του νέου πρωθυπουργού Φούμιο Κισίντα.
Επίσης στο πακέτο περιλαμβάνονται δαπάνες για την τοπική αυτοδιοίκηση και την περιφέρεια, καθώς και προγράμματα δανειοδοτήσεων και επενδύσεων.
Μέτρα που αναλογούν στο 8% του ΑΕΠ
Σημειωτέον πως η Ιαπωνία έχει ήδη δαπανήσει 88 τρισ. γιεν σε μέτρα δημοσιονομικής στήριξης από την έναρξη της πανδημίας το 2020, ποσό που αναλογεί περίπου στο 17% του ΑΕΠ. Το νεότερο πακέτο που ανακοίνωσε ο κ. Κισίντα αναλογεί περίπου στο 8% του ΑΕΠ.
Ωστόσο, σε αντίθεση με έτερες προηγμένες χώρες, που πλέον βρίσκονται σε φάση απομείωσης των μέτρων στήριξης για να αποφύγουν υπερθέρμανσης τους, δεν έχει καταφέρει να αφήσει πίσω της την πανδημία και μάλιστα συρρικνώθηκε πέραν του αναμενόμενου κατά το τρίτο τρίμηνο λόγω της πτώσης της κατανάλωσης και των προβλημάτων στις εξαγωγές και την εφοδιαστική αλυσίδα.
Η δε, δρομολόγηση νέων μέτρων διευκολύνεται από το γεγονός πως ο πληθωρισμός παραμένει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, περίπου στο 1%.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις