Κοροναϊός – Τα νέα μέτρα άργησαν… ένα κύμα
Αργά ελήφθησαν τα νέα μέτρα, εκτιμούν αρκετοί ειδικοί, την ώρα που το ΕΣΥ συνεχίζει να δέχεται ασφυκτικές πιέσεις
Τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε με το διάγγελμά του ο πρωθυπουργός προκάλεσαν και συνεχίζουν να προκαλούν έντονες αντιδράσεις, όχι μόνο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τους πολίτες, αλλά και από τους ειδικούς, καθώς για άλλη μία φορά η κυβέρνηση φέρεται να «τρέχει» πίσω από τις εξελίξεις.
Και αυτό, γιατί ακόμη και όσοι συμφωνούν με τα μέτρα, εκτιμούν ότι αποφασίστηκαν αργά.
Επιπλέον, το να συνεχίζουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, με επικεφαλής τον Κυριάκο Μητσοτάκη, να μιλούν για τη λεγόμενη «πανδημία των ανεμβολίαστων», οι περισσότεροι ειδικοί θεωρούν ότι είναι λάθος, καθώς η πραγματικότητα έχει αποδείξει πως ο κοροναϊός μεταδίδεται και προς και από τους εμβολιασμένους. Η διαφορά είναι πως κινδυνεύουν περισσότερο οι ανεμβολίαστοι.
Η άλλη πλευρά, βέβαια, συσχετίζει τους μη εμβολιασμένους πολίτες με την ασφυκτική πίεση που δέχεται ξανά το δημόσιο σύστημα υγείας αφού, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζουν οι αρμόδιοι, η μεγάλη πλειονότητα των ασθενών στις ΜΕΘ, αλλά και σε απλές κλίνες Covid, είναι άνθρωποι που δεν έχουν εμβολιαστεί.
Το συμπέρασμα από αυτή τη διαπίστωση, όμως, δεν μπορεί παρά να είναι διπλό: Πρώτον, κάτι δεν κάναμε σωστά σε ό,τι αφορά την εκστρατεία πειθούς σε σχέση με τα εμβόλια εξαρχής. Και δεύτερον, το πάθημα από τα προηγούμενα κύματα ως προς τη δυναμική και τις αντοχές του ΕΣΥ δεν μας έγινε πάθημα και, μάλιστα, όταν ακόμη και οι γιατροί επιμένουν πως το μέτρο της επιστράτευσης ιδιωτών γιατρών δεν είναι αποτελεσματικό.
Την ίδια στιγμή, ανακοινώνονται – επιτέλους – μέτρα και για τις εκκλησίες, αλλά δεν εξασφαλίστηκαν τόσο καιρό πυκνότερα δρομολόγια στα μέσα μαζικής μεταφοράς, για να αποφεύγεται ο συνωστισμός, ενώ τα σχολεία – βασικά, τα ίδια τα παιδιά – αποτελούν υπερμεταδότες του ιού και ενώ χρειάζονται περισσότερες προσλήψεις εκπαιδευτικών, το υπουργείο Παιδείας προχωρά σε… συγχωνεύσεις σχολικών τμημάτων!
Τέλος, ουδόλως βοηθούν όσους δεν έχουν ακόμη πειστεί να εμβολιαστούν τα μπρος-πίσω στα μέτρα που κάθε φορά ανακοινώνονται. Είναι λογικό, από τη μία πλευρά, όταν έχουμε να κάνουμε με έναν ιό που εξελίσσεται, να λαμβάνονται κάθε φορά και οι ανάλογες αποφάσεις.
Ωστόσο, δεν είναι ούτε λογικό, ούτε πειστικό, πρώτα να λέμε ότι δεν θα απαιτείται διαγνωστικός έλεγχος στις εκκλησίες – για παράδειγμα – και μετά να ανακοινώνουμε ότι πλέον απαιτείται, ούτε ότι οι ανεμβολίαστοι αστυνομικοί δεν μεταδίδουν τόσο πολύ τον ιό, για να το πάρουμε πίσω μετά με… τρόπο.
Όλα αυτά κάνουν τον κόσμο να πιστεύει πως οι πολιτικές αποφάσεις – για τη μη επιβολή lockdown, για παράδειγμα, το οποίο, φυσικά, ουδείς επιθυμεί – αποσκοπούν περισσότερο στη διασφάλιση της οικονομικής ομαλότητας, παρά στην προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά ακόμη και έτσι, τα «θολά» σημεία στα μέτρα, που κάθε φορά ανακοινώνονται, περισσότερο μπερδεύουν και προκαλούν αντιδράσεις, παρά πείθουν και βοηθούν.
Η ανησυχητική εκτίμηση του Γρηγόρη Γεροτζιάφα
Για τα νέα μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ από τη Δευτέρα μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 ο καθηγητής Αιματολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Σορβόννης, Γρηγόρης Γεροτζιάφας. Τα μέτρα, είπε, «θα έχουν αποτέλεσμα σε τουλάχιστον 1,5 μήνα, εάν υποθέσουμε ότι από σήμερα ξεκινούν μαζικά οι εμβολιασμοί», επομένως «θα βοηθήσουν στην αποτροπή ενός βίαιου πέμπτου κύματος της πανδημίας και εγγράφονται στην προετοιμασία για το επόμενο κύμα που αναμένεται τον Φεβρουάριο».
Έπρεπε να είχαν παρθεί από τον Ιούνιο
Ωστόσο, ο ίδιος επεσήμανε ότι για την αποτροπή ή ακόμη και τον μετριασμό του τέταρτου κύματος, «δυστυχώς είναι πολύ αργά», καθώς τα μέτρα αυτού του τύπου «θα έπρεπε να εφαρμοστούν από τον Ιούνιο και να προετοιμαστεί ο κόσμος για το τέταρτο κύμα».
Ο καθηγητής καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί μόνο το «όπλο» του εμβολιασμού, ενώ «ξέρουμε ότι για να λυθεί το πρόβλημα και να προστατευθεί ο κόσμος χρειάζεται ενίσχυση της περίθαλψης και στα νοσοκομεία και στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, καθώς και πολύ καλή ιχνηλάτηση», όπως τόνισε, προσθέτοντας πως «δεν ακούσαμε τίποτα για αυτά τα δύο».
«Ο εμβολιασμός είναι ένα από τα τρία εργαλεία»
«Με τον εμβολιασμό δεν λύνουμε την πανδημία. Δυστυχώς, όχι ακόμη. Για να λυθεί η πανδημία χρειάζεται μαζικός, γενικός και γρήγορος εμβολιασμός σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά είμαστε πάρα πολύ μακριά από αυτό το σενάριο. Ο εμβολιασμός είναι ένα από τα τρία εργαλεία που έχουμε και αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα των μέτρων που ανακοινώθηκαν», ανέφερε χαρακτηριστικά o Γρηγόρης Γεροτζιάφας.
«Η χειρότερη και πιο δύσκολη απόφαση θα είναι το lockdown, το οποίο είναι εξαιρετικά επώδυνο, καθώς θα είναι καταστροφικό για την οικονομία και τους ανθρώπους. Δεν πρέπει να φτάσουμε σε αυτό το σενάριο», υπογράμμισε. Όπως εξήγησε, «το πρόβλημά μας είναι ότι σήμερα, τα κρεβάτια που είναι καλυμμένα στα νοσοκομεία, θα συνεχίσουν να είναι καλυμμένα και τις επόμενες 15 ημέρες, γιατί οι άρρωστοι με covid ακόμη και αν πάνε καλά, μένουν περισσότερο από τους άλλους ασθενείς. Άρα, όποιοι άλλοι αρρωσταίνουν, δεν θα έχουν κρεβάτι».
Το σκληρό κύμα έρχεται και στην Αθήνα
Σύμφωνα με τον καθηγητή Αιματολογίας, με δεδομένο ότι έχουμε ένα σκληρό κύμα που πλήττει τη Βόρεια Ελλάδα και σύντομα θα κατέβει στην Αθήνα, το οποίο πλήττει κυρίως τις περιοχές που έχουν χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, «ακόμη και αν ξεκινήσουν αύριο μαζικοί εμβολιασμοί, στις επόμενες 15 ημέρες δεν θα έχουμε κανένα αποτέλεσμα στην κυκλοφορία του ιού».
Τζανάκης: «Έως 100 νεκροί την ημέρα μέχρι τα Χριστούγεννα»
Σε σωστή κατεύθυνση κινούνται τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός για τον περιορισμό της πανδημίας, δήλωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, κάνοντας για πρώτη φορά μια αισιόδοξη πρόβλεψη για τείχος ανοσίας στο 80%-85% την Άνοιξη του 2022, οπότε και ο ιός θα γίνει ενδημικός.
«Τα νέα μέτρα έχουν δύο διαφορετικές συνιστώσες: Η μία είναι ότι εξωθεί τον κόσμο να πάει να εμβολιαστεί και να γλιτώσει από τα μέτρα απομόνωσης. Τη δεύτερη πρέπει να την εκλάβουν ως μέτρο προστασίας, διότι οι ανεμβολίαστοι δεν είναι μόνο ότι επιτείνουν τη διασπορά της πανδημίας, αλλά κυρίως οι ίδιοι κινδυνεύουν να αρρωστήσουν και να καταλήξουν σε κάποιο νοσοκομείο διασωληνωμένοι ή και να πεθάνουν, όταν έχουν αυξημένη κινητικότητα», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, επεσήμανε ότι για τους πολίτες άνω των 60 ετών θα πρέπει να ληφθούν πιο στοχευμένα μέτρα. «Η κεντρική ιδέα του διαγγέλματος του πρωθυπουργού ήταν πολύ σωστή, διότι εντόπισε το πρόβλημα στους άνω των 60 ετών πολλάκις», τόνισε.
Όπως εξήγησε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, σε ό,τι αφορά στην πορεία της πανδημίας, το καλό σενάριο, με βάση τα μοντέλα, δείχνει ότι το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου θα κινηθεί στις τιμές που είμαστε σήμερα, γύρω στα 7.000 κρούσματα, αν και κάποιες μέρες θα διαμορφωθούν στα 8.000 ή λίγο παραπάνω. Ωστόσο, οι σκληροί δείκτες των διασωληνώσεων και των θανάτων θα κορυφωθούν 2-3 εβδομάδες μετά την κορύφωση των κρουσμάτων και μέσα στα Χριστούγεννα θα σταθεροποιηθούν.
«Υπάρχει και μιας μειωμένης πιθανότητας εξέλιξη να πάμε λίγο καλύτερα, να δούμε δηλαδή μια εβδομάδα νωρίτερα την κορύφωση στα κρούσματα και να είμαστε κάτω από 7.000 κρούσματα, γύρω στα 6.600-6.700», σημείωσε ο καθηγητής, τονίζοντας ότι είμαστε σε μια σταθεροποιημένη κορύφωση στα κρούσματα.
Σχετικά με τις διασωληνώσεις και τους θανάτους, ανέφερε ότι δεν θα δούμε αρνητικά ρεκόρ ως προς τα προηγούμενα κύματα, αλλά ένα σενάριο που θέλει τους διασωληνωμένους να προσεγγίζουν τους 650 είναι πιθανό, ενώ εκτίμησε ότι στους θανάτους δεν θα υπάρξει μέρα που θα υπερβούν τους 100.
Πάντως, ο κ. Τζανάκης προέβλεψε ότι την Άνοιξη του 2022 το τείχος ανοσίας θα αγγίξει το 80%-85% και η πανδημία θα μετατραπεί σε ενδημία, όπως είναι η γρίπη. «Η πανδημία πάντα ακολουθεί μια κυματοειδή μορφή. Αν δεν ακολουθήσουμε σωστή εμβολιαστική γραμμή, θα έχουμε μια επιπλέον έξαρση αργότερα, μπορεί στον ένα μήνα από τη στιγμή που θα έχουμε την πτώση, μπορεί στις 20 μέρες. Μέσα στον χειμώνα ο ιός θα εμβολιάσει όσους δεν έχουν εμβολιαστεί κα πιστεύω ότι ακόμα και με αυτούς τους ρυθμούς να πάμε εμβολιαστικά, θα έχουμε ένα εκατ. επιπλέον εμβολιασμένων, επομένως θα έχουμε δύο εκατ. άνοσων ανθρώπων, που θα προστεθούν – καλώς εχόντων των πραγμάτων – στο υπάρχον ποσοστό του 60%-65%, θα φτάσουμε το 80%-85% και θα αρχίσει πλέον η ενδημία της νόσου την Άνοιξη του 2022», κατέληξε.
Lockdown «για να κερδίσουμε χρόνο» ζητούν ειδικοί
Πολλοί λοιμωξιολόγοι τάσσονται υπέρ της ανάγκης να ληφθούν νέα μέτρα, κάτι που εφάρμοσε η κυβέρνηση, ενώ άλλοι θεωρούν ότι με ένα lockdown θα κερδίζαμε χρόνο.
Με τα χειρότερα σενάρια για την πορεία του κοροναϊού να κινδυνεύουν να γίνουν πραγματικότητα και την απώλεια ανθρώπινων ζωών να αυξάνεται μέρα με τη μέρα, καθώς η έκρηξη των ημερήσιων κρουσμάτων κοροναϊού από τις αρχές του Νοεμβρίου συνοδεύεται από τη ραγδαία αύξηση νεκρών και διασωληνωμένων, όλα δείχνουν πως αν συνεχιστεί αυτή η πορεία, αυτός ο μήνας αναμένεται να «κλείσει» με 2.000 νεκρούς.
Ήδη, από την αρχή του μήνα, έχουν καταγραφεί 1.074 θάνατοι, όταν το αντίστοιχο διάστημα του Οκτωβρίου είχαν καταγραφεί 547.
Αυτός είναι και ο λόγος που, στην πρόσφατη συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων, πολλοί τάχθηκαν υπέρ της ανάγκης να ληφθούν νέα μέτρα, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι με ένα lockdown θα κερδίζαμε χρόνο.
Αυτό επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο καθηγητής Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.
Μιλώντας στον Σκάι, τόνισε ότι πρέπει να αυξήσουμε τον εμβολιασμό με οποιονδήποτε τρόπο και ότι «θα βοηθούσε ένα lockdown, για να κερδίσουμε χρόνο».
Όπως εξήγησε, «το να έχουμε 200.000 νέα ραντεβού για εμβόλια σε 15 μέρες, σημαίνει ότι θέλουμε 4-5 μήνες με αυτό το ρυθμό για να φτάσουμε σε ένα ποσοστό που θα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την επιδημία. Παράλληλα, θα πρέπει να επικαιροποιούμε με αναμνηστική δόση την ανοσία στους πολλούς, που έχουν ήδη εμβολιαστεί».
«Στην Ελλάδα έχουν μπετοναριστεί οι ανεμβολίαστοι»
Την ίδια ώρα ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας, καθηγητής Αιματολογίας της Ιατρικής Σχολής της Σορβόννης, μιλώντας στο MEGA, τόνισε ότι «παίζει μεγάλο ρόλο η ενημέρωση των πολιτών. Το παράδειγμα της Πορτογαλίας είναι χαρακτηριστικό, με τον Πρόεδρο της Επιτροπής που έκανε το γύρο της χώρας για να πείσει για τον εμβολιασμό. Το να χωρίσουμε αυτή τη στιγμή τους εμβολιασμένους από τους ανεμβολίαστους είναι ένα μεθοδολογικό πρόβλημα», επεσήμανε ο καθηγητής.
Ιδιαίτερα τόνισε πως οι εμβολιασμένοι που γνωρίζουν ότι μπορούν να μεταδώσουν τον ιό, θα έπρεπε να φορούν μάσκες και να τηρούν τις αποστάσεις.
«Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ότι έχουν ‘μπετοναριστεί΄’ οι ανεμβολίαστοι», επεσήμανε, προσθέτοντας: «Μόνο η πείρα θα τους κάνει να αλλάξουν. Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός είναι μέρος του κράτους πρόνοιας, αλλά δεν μπορείς να συγκρούεσαι συνέχεια. Οι άνθρωποι έχουν απορίες, που πολλές είναι κατασκευασμένες».
«Επειδή ο εμβολιασμός είναι κάτι που ζητάει η κοινωνία, το κράτος από τους πολίτες, θα πρέπει να υπάρχει μία ανταπόδοση», υπογράμμισε ο κ. Γεροτζιάφας. Και εξήγησε: «Στην περίπτωση του κοροναϊού είναι η παροχή περίθαλψης. Χρειάζεται ταυτόχρονα το κράτος να πει ‘κοιτάτε, σας οργάνωσα μονάδες περίθαλψης, κινητοποίησα τους ιδιώτες γιατρούς της πόλης, ώστε όταν έχετε συμπτώματα να πηγαίνετε στον γιατρό’».
Γ. Παυλάκης: «Άργησαν πολύ τα μέτρα»
Ο Γιώργος Παυλάκης, ερευνητής του Εθνικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ, τόνισε ότι τα μέτρα «άργησαν να παρθούν», επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση, για λόγους που δεν γνωρίζει, συνεχίζει να τρέχει πίσω από τις εξελίξεις.
Ο καθηγητής, μιλώντας στο ΟΡΕΝ, ανέφερε ότι πάμε σε έναν εξίσου δύσκολο με τον περσινό χειμώνα καθώς, όπως εξήγησε, μπορεί να έχουμε φέτος εμβόλια, αλλά αυτά δεν μπορούν να δείξουν τη δύναμή τους αν δεν τηρούνται τα μέτρα, δηλαδή η σωστή χρήση της μάσκας, η τήρηση των αποστάσεων, ο καλός αερισμός των εσωτερικών χώρων, η τήρηση των κανόνων υγιεινής κ.ο.κ.
Τα εμβόλια, τα μέτρα και η πτώση των κρουσμάτων είναι η προϋπόθεση για έλεγχο της πανδημίας, τόνισε ο κ. Παυλάκης, προσθέτοντας ότι με 6.000-8000 κρούσματα την ημέρα δεν μπορεί να ανακοπεί το κύμα – ακόμη και αν τα μέτρα είναι στη σωστή κατεύθυνση – διότι δεν θα αποδώσουν.
Όπως είπε, τα μέτρα έπρεπε να έχουν ληφθεί νωρίτερα, πράγμα που δεν έγινε, τονίζοντας ότι κινδυνεύουμε να έχουμε γύρω στους 100 νεκρούς την ημέρα τις επόμενες εβδομάδες, και «αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό».
- Στοχευμένα μέτρα από την ΕΕ για τον «σκιώδη στόλο» της Ρωσίας
- AI: Ο πρώτος κήπος με τεχνητή νοημοσύνη που θα επιτρέπει να μιλάτε με τα λουλούδια
- Αποκάλυψη in: Συνδέουν με παλιά «αδρανή» οργάνωση τη νέα γιάφκα στο Παγκράτι
- 6-6-6: Η απλή μέθοδος που σε κρατάει σε φόρμα
- ΔΙΜΕΑ: «Ξεσκονίζει» 9 σούπερ μάρκετ και 15 βιομηχανίες – Στο στόχαστρο το περιθώριο κέρδους
- ΣΥΡΙΖΑ: Ανακοινώθηκαν τα εκλογικά τμήματα – Όλα έτοιμα για το debate