3D έργα τέχνης στον Πειραιά στην έκθεση ζωγραφικής του Γιάννη Απέργη
Εγκαινιάστηκε η έκθεση - Μια εικαστική συνομιλία με τον Θεό
Εγκαινιάσθηκε η έκθεση ζωγραφικής με τίτλο “HOT GODS” του εικαστικού Γιάννη Απέργη, στον χώρο Τέχνης 212 ARTS, του Ευάγγελου Γεωργούλη, από τον Αντιδήμαρχο Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του Δήμου Πειραιά Δημήτρη Καρύδη και τον διευθύνοντα σύμβουλο της : «Πειραιάς plus» του Δήμου Πειραιά Ηλία Σαλπέα . Ο Γιάννης Απέργης ξενάγησε τους καλεσμένους του στην έκθεση και ανέπτυξε το concept των HOT GODS αναλύοντας τα 36 έργα – σύμβολα, όπως ο ίδιος προσέγγισε το ανερμήνευτο: την έννοια του Θεού.
Σημείο αναφοράς υπήρξε ένα έργο του εικαστικού: The Symbol of Hot God. Το συγκεκριμένο σύμβολο απέκτησε τρεις διαστάσεις (116,4•36,6•2,4) χάρη στο καινοτόμο εργαστήριο τεχνολογίας του Δήμου Πειραιά, Blue Lab. Για το συγκεκριμένο έργο έγινε χρήση τρισδιάστατων εκτυπωτών, οι οποίοι πληρούσαν όλες τις τεχνικές προδιαγραφές με βάση την ιδιαιτερότητα και τη δυσκολία που επέβαλε η απόδοση στην κατασκευή της τόσο ιδιαίτερης και πολύπλοκης γεωμετρίας (λεπτά σημεία και οργανικές φόρμες). Παρόντες στα εγκαίνια ήταν ακόμη, ο βουλευτής Α’ Πειραιά και Νήσων Νικόλαος Μανωλάκος, ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος δημοτικής περιουσίας και κτηματολογίου του Δήμου Πειραιά Τάσος Μαρκαριάν, ο Τεχνικός Σύμβουλος του Blue Lab Ανδρέας Κάνταρος, η υπεύθυνη Επικοινωνίας του Blue Lab Ηρώ Βούρλα, εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων, καλλιτέχνες και επιχειρηματίες.
Ο Γιάννης Απέργης προέρχεται από τον χώρο της διαφήµισης. Υπήρξε για πολλά χρόνια creative director σε πολυεθνικούς διαφηµιστικούς οµίλους, µε πολλές διακρίσεις σε ελληνικά και ξένα φεστιβάλ διαφήµισης και design και έχει εικονογραφήσει σε περιοδικά και βιβλία. Όλα αυτά τα χρόνια ζωγραφίζει µε λάδια, ακουαρέλες, µελάνια αλλά και ακρυλικά σε καµβά, ξύλο και χαρτί.
Η έκθεση HOT GODS είναι η δεύτερη ατοµική του έκθεση. Με πάνω από 20 έργα και έναν τρισδιάστατο HOT GOD/έκπληξη που δηµιούργησε σε συνεργασία µε το Blue Lab, το Κέντρο Επιχειρηµατικής Καινοτοµίας για τη Γαλάζια Ανάπτυξη του Δήµου Πειραιά, µας προσκαλεί σε µια ξενάγηση των έργων του, προκειµένου να αναγνωρίσουµε την αέναη ανθρώπινη επιθυµία για την κατανόηση της ύπαρξής µας.
Τι είπαν για τον Γιάννη Απέργη
Για τον Γιάννη Απέργη η κ. Μαρίνα Φωκίδη, επιµελήτρια και θεωρητικός, διευθύντρια του περιοδικού South as a State of Mind αναφέρει «Τι είναι τέχνη θα µπορούσε να ρωτήσει ο Μικρός Πρίγκηπας, o αξεπέραστος
ήρωας του Antoine de Saint-Exupéry, που πρωτοεµφανίστηκε το 1943, και συνεχίζει ακόµη να µας δίνει µαθήµατα ζωής. Μια ερώτηση δύσκολα να απαντηθεί πάρα τις αλλεπάλληλες προσπάθειες αρχαίων και µοντέρνων φιλοσόφων, καλλιτεχνών, ιστορικών τέχνης, αναλυτών, θεατών… Κάποτε η τέχνη ήταν η κοινωνία της έµπνευσης από την µούσα στον/στην εκάστοτε καλλιτέχνη, που ήταν απλά ένας αγωγός ο οποίος είχε υποχρέωση να την ποιήσει και να την µεταδώσει στην κοινωνία. ‘Άλλοτε πάλι ερµηνεύτηκε ως µια µοναδική ιδιότητα, – το ταλέντο- που κατέχουν πολύ λίγοι άνθρωποι, σε όλο τον κόσµο, οι οποίοι πάντα ανακαλύπτονται και γίνονται µέρος της παγκόσµιας ιστορία της τέχνης. Με το ίδιο τρόπο λοιπόν που ο µικρός πρίγκηπας δίνει διαφορετικές ερμηνείες στα αστέρα, παραδείγµατος χάριν , εφόσον πάντα εξαρτάται ποιος τα ερµηνεύει – ταξιδιώτες, θεωρητικοί , επιστήµονές ή επιχειρηµατίες – έτσι και η τέχνη έχει διαφορετικές έννοιες για διαφορετικές οντότητες. Για άλλους είναι µια πνοή, για άλλους είναι ένας αγώνας ολόκληρής ζωής, για άλλους µια πρωταρχική ανάγκη, εφόσον δεν µπορούν καν να αναπνεύσουν χωρίς να «καλλιτεχνούν» αδιάκοπα, για άλλους είναι επένδυση , ή αγάπη, ή χόµπι, ή προβολή… Όπως και να έχει, αντίστοιχα µε το τριαντάφυλλο του
µικρού πρίγκηπα, ο καιρός που αφιερώνει κανείς στην τέχνη είναι και αυτό που την κάνει σηµαντική, γιατί χωρίς καθολική κατάθεση ψυχής και καλλιέργεια κάτι τέτοιο δεν γίνεται.
Ο Γιάννης Απέργης είναι ένας πολυπράγµων καλλιτέχνης, εµπνευσµένες ιδέες του οποίου έχουµε δει να παίρνουν σώµα και οστά σε πολλές διαφηµιστικές, καµπάνιες οικίες σε όλους µας µέσα από τα ΜΜΕ. Κατά κάποιο τρόπο η δουλειά του – καθολικά- θα µπορούσε να ονοµαστεί καλλιτεχνική και µάλιστα εννοιολογική
µε την διαφορά βέβαια ότι σε αντίθεση µε την αµιγώς εικαστική τέχνη, οι «δηµιουργίες» του Απέργη αποσκοπούν στην προώθηση συγκεκριµένων καταναλωτικών αγαθών. Ωστόσο, διαφηµιστικές ταινίες όπως η “Diva” για την Cosmote, οι καταχωρίσεις και τα posters για τη Levi’s, οι διαφηµιστικές ταινίες για τις σχολές Καπάτου µε σκηνοθέτη τον Γιώργο Λάνθιµο, ή η καταχώριση του Famous Grouse µε τον impersonator του Έλβις Πρίσλεϊ και το έξυπνο λογοπαίγνιο «Not Everyone Deserves to Be Famous», σε άλλο πλαίσιο εκτός του διαφηµιστικού θα είχαν άλλη καλλιτεχνική ερµηνεία.
Εν τούτοις τα τελευταία είκοσι χρόνια ο Γιάννης Απεργης ασχολείται και αποκλειστικά µε τα εικαστικά, επιλέγοντας να ξεχωρίσει του τοµείς της έµπνευσής του. Με καθαρές επιρροές από την επαγγελµατική ενασχόληση του ως εικονογράφος, έχει φιλοτεχνήσει µια σειρά παραστατικών έργων, ανάµεσα τους η
ενότητα ΕΑΥΤΟΙ το 2010 -2012, η οποία αναφέρεται στην πολυσχιδή ιδιότητα του «Εγώ» και στην ταλάντωση του «εαυτού» η επίσης άλλοι πίνακες που αναφέρονται σε στιγµές καθηµερινότητας αντανακλώντας πάντα έναν ευφυέστατο σχολιασµό, χαρακτηριστικό ιδίωµα του καλλιτέχνη από τα χρόνια της διαφήµισης.
Στην τελευταία ενότητα της καλλιτεχνικής δουλειάς του, η οποία παρουσιάζεται για πρώτη φορά στη 212 ARTS, ο Απέργης ασχολείται µε την έννοια του Θεού. Κάτω από τον τίτλο ΗΟΤ GODS, δηµιουργεί µια σειρά από σύµβολα – ιδεογράµµατα προκειµένου να προσεγγίσει το «ανερµήνευτο» και να εξανθρωπίσει – όσο είναι
δυνατόν -την έννοια της θρησκείας. Ποια είναι τελικά η σχέση του Θεού ή του θείου µε την ζεστασιά µιας αυθεντικής φιλικής επαφής µε ένα αγαπηµένο πρόσωπο;
Αυτό θα µπορέσετε ίσως να το ανακαλύψετέ µέσα από τα νέα έργα «σύµβολα» του Απέργη στην 212ARTS.”
Ο ιδιοκτήτης της γκαλερί και επιχειρηµατίας κ. Ευάγγελος Γεωργούλης αναφέρει για την έκθεση » Υπάρχουν κάποιες φορές στη ζωή σου που εµφανίζονται άνθρωποι µε µια µόνο ιδιότητα. Ο χρόνος σου δίνει απλά το δικαίωµα να αγαπήσεις και να θαυµάσεις χαρακτήρες µε περισσότερες από µία ιδιότητες. Σε ένα κρασί µας, µε το φίλο µου το Γιάννη Απέργη αποφασίσαµε από κοινού ( ‘’ΠΙΟ ΠΟΛΥ ,ΠΙΟ ΠΟΛΛΟΙ ‘’ ) να δηµιουργήσουµε µε πάθος. Εκείνος στον καµβά του και εγώ στο χώρο µου. Ο Γιάννης είναι ένας ροµαντικός ‘’τύπος’’, µιας ‘’άλλης’’, ‘’αυθεντικής’’ εποχής και στα έργα του είδα τους Θεούς τους οποίους όλοι εµείς οι ροµαντικοί έχουµε, θέλουµε να πιστέψουµε και έχουµε ανάγκη.
Χρησιµοποιώντας τα λόγια του Μπαγκουάν Σρι Ραζνίς OSHO < Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ
Ο ΘΕΟΣ , ΚΑΙ ΑΝ ΝΙΩΘΕΤΕ ΚΑΠΟΙΑ ΠΑΡΟΡΜΗΣΗ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ,ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΟΡΜΗΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΕΙΤΕ ΜΕ ΤΟ ΘΕΟ.> Καλωσορίζω το Γιάννη Απέργη στο χώρο 212 Arts στην ατοµική έκθεση µε τίτλο ‘HOT GODS” και µε διάρκεια από 18 Νοέµβριου ως 16 Δεκέµβριου.”
ΠΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ:
HOT GODS – ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΠΕΡΓΗΣ
18 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ – 16 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2021
212ARTS – Αλκιβιάδου 212, 18536 Πειραιάς — 210 4285133, details@212arts.gr, 212arts
- Καιρός: Ισχυροί άνεμοι στο Αιγαίο, βροχές στη δυτική Ελλάδα την Παρασκευή – Τσουχτερό κρύο το Σαββατοκύριακο
- Σε ποιόν πολιτισμό άνδρες και γυναίκες ξεδοντιάζονταν για να αρέσουν;
- ΠΑΣΟΚ vs ΝΔ: Και τώρα οι δυο τους
- Γερμανία: Ο «χορός» των υποψήφιων καγκελάριων και τα στραβοπατήματα του Όλαφ Σολτς
- Τύμπανα πολέμου
- Ουκρανία: Ρωσία και ΗΠΑ μάχονται για το πλεονέκτημα εν όψει της επιστροφής του Ντόναλντ Τραμπ