Κέντρα μεταναστών ελληνικού τύπου στο Ηνωμένο Βασίλειο;
Η υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ προτίθεται να επιβάλει αυστηρούς μεταναστευτικούς κανόνες με στόχο τον έλεγχο των συνόρων της. Ευθύνες προς την ΕΕ για την κλιμακούμενη μεταναστευτική κρίση.
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
- Πώς διαμορφώνονται οι τιμές από το χωράφι στο ράφι
- Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια για τον σκύλο και τη γάτα μας – Εύγευστες συνταγές
- Ο Τραμπ διορίζει τον παραγωγό του «Apprentice», ως ειδικό απεσταλμένο στη Μεγάλη Βρετανία
Το Ηνωμένο Βασίλειο σχεδιάζει να αντιμετωπίσει των αυξανόμενο αριθμό μεταναστών που εισέρχονται στη χώρα, με την υπουργό Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ να προωθεί τη δημιουργία κέντρων μεταναστών, αντίστοιχων με αυτών που υπάρχουν στην Ελλάδα.
Λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Λονδίνο, όπου τα βρετανικά μέσα τον χαρακτήρισαν ως ειδικό στο ζήτημα του μεταναστευτικού, άρθρο της Telegraph υποστηρίζει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο μοιράζεται ένα κοινό όραμα με την Ελλάδα στην συνοριακή του πολιτική και στους αιτούντες άσυλο.
Ρεκόρ μεταναστευτικών εισροών στο ΗΒ
Είναι αλήθεια ότι η Μεγάλη Βρετανία έχει δεχτεί φέτος πάνω από 24.500 μετανάστες στο κανάλι της Μάγχης, αριθμός τριπλάσιος σε σχέση με την περσινή χρονιά.Μάλιστα μόλις το Νοέμβριο καταγράφηκε ρεκόρ εισροής 5.000 μεταναστών.
Η βρετανή υπουργός Εσωτερικών από την αρχή της θητείας της στη μετά-μπρέξιτ εποχή έχει δείξει ένα αυστηρότερο πρόσωπο ως προς την προστασία των βρετανικών συνόρων. Πριν λίγες ημέρες χαιρέτισε την τελείως διαφορετική προσέγγιση της Ελλάδας σε σχέση με την πολιτική της υπόλοιπης ΕΕ, σχολιάζοντας μάλιστα ότι «η Ελλάδα έχει επιλέξει να μην περιοριστεί στις ικανότητες του υπόλοιπου ευρωπαϊκού μπλοκ».
Η Πρίτι Πατέλ άλλωστε έχει επικρίνει πολλές φορές την πολιτική των ελεύθερων συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως κύριο λόγο της κλιμακούμενης μεταναστευτικής κρίσης.
Γαλλοβρετανική διαμάχη
Είναι γεγονός ότι η κύρια μεταναστευτική ροή για το Ηνωμένο Βασίλειο είναι το κανάλι της Μάγχης, δηλαδή τα θαλάσσια σύνορα με την Γαλλία.
Όμως η συμφωνία των 54 εκατομμυρίων λιρών που υπογράφηκε από τις δύο χώρες μετά την έξοδο του Ηνωμένο Βασιλείου από την ΕΕ, αποτελεί σημείο τριβής και όχι επιτυχημένης συνεργασίας. Η βρετανική πλευρά συνεχώς διαμαρτύρεται ότι η Γαλλία δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις και στη σοβαρότητα της κατάστασης, ενώ και η Γαλλία με τον πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν υποστηρίζει «ότι οι Βρετανοί ταλατεύονται μεταξύ συνεργασίας και προκλητικότητας».
Γι’ αυτό και η βρετανική πλευρά στρέφεται προς την αυστηροποίηση των διαδικασιών στο εσωτερικό της. Eκτός από τη δημιουργία των κέντρων υποδοχής μεταναστών αναμένεται να αυστηροποιήσει και την νομοθεσία σχετικά με τις προϋποθέσεις χορήγησης ασύλου ή έκδοσης άδειας παραμονής.
Ζωή Κατζαγιαννάκη, Λονδίνο
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις