Κοροναϊός – Νέοι περιορισμοί στην κινητικότητα των ανεμβολίαστων – Οι τρεις παράγοντες που θα κρίνουν πότε θα ληφθούν νέα μέτρα
Την ίδια ώρα δεν εξετάζονται παραπάνω μέτρα για τους χώρους των εμβολιασμένων
Νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους ενδεχέται να επιβληθούν σε περίπτωση που η εξέλιξη της πανδημίας τείνει προς το χειρότερο.
Την ώρα λοιπόν που το ΕΣΥ βρίσκεται σε κατάσταση πολιορκίας λόγω της πίεσης από τα χιλιάδες νέα κρούσματα κοροναϊού που καταγράφονται καθημερινά, ενώ το νέο κύμα της πανδημίας πιέζει αφόρητα τα νοσοκομεία – ιδιαίτερα στη βόρεια Ελλάδα με τους γιατρούς και τους νοσηλευτές να βρίσκονται στα όρια της εξουθένωσης, δεν αποκλείεται οι ζωές των ανεμβολίαστων να δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο όσο πλησιάζουμε προς τα Χριστούγεννα.
«Η φιλοσοφία μας είναι, ότι δεν πρόκειται να πάμε σε περιορισμούς τύπου lockdown, είτε γενικού είτε ειδικού. Τα μέτρα που θα λαμβάνονται θα είναι μέτρα που θα περιορίζουν την κινητικότητα των ανεμβολίαστων και αυτό δεν θα είναι τιμωρητικά», τόνισε ο κ. Πλεύρης μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Ανέφερε επίσης, ότι «η πανδημία καλπάζει σε όλη την Ευρώπη και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι. Όλα τα εθνικά συστήματα υγείας πιέζονται».
Όσο υπάρχει αυτή η κατάσταση θα λαμβάνονται νέα μέτρα
Όπως επεσήμανε, το 85% όσων βρίσκονται στις ΜΕΘ, είναι ανεμβολίαστοι. «Για τις κλίνες ΜΕΘ γίνονται συνεχώς σχεδιασμοί, ώστε να μην υπάρχουν ελλείψεις. Το ΕΣΥ αντέχει ακόμα. Δεν πρόκειται να κλείσουμε» είπε. Ο κ. Πλεύρης διευκρίνισε πως «όσο υπάρχει αυτή η κατάσταση, θα λαμβάνονται νέα μέτρα. Η επιθυμία της κυβέρνησης είναι να μην φτάσουμε σε έναν πλήρη περιορισμό των ανεμβολίαστων στις κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες. Θα επιμείνουμε σε αυτή την κατεύθυνση, οποιαδήποτε όμως μέτρα χρειαστούν δεν θα είναι τιμωρητικά για τα ¾ του πληθυσμού που είχε επιλέξει να εμβολιαστεί και δεν πιέζουν το ΕΣΥ».
Δεν εξετάζονται παραπάνω μέτρα για τους χώρους των εμβολιασμένων
Σχετικά με τους αυξημένους θανάτους, ο υπουργός εξήγησε, ότι «οι νεκροί είναι σε συνάρτηση με την εμβολιαστική κάλυψη. Συνεπώς, περιορίζοντας την κινητικότητα λειτουργούμε προστατευτικά». Όσον αφορά τους εμβολιασμένους, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να ληφθούν άλλα μέτρα. «Στους αμιγείς χώρους για εμβολιασμένους, με το σκεπτικό ότι δεν κινδυνεύουν ως προς τη νόσηση όπως οι ανεμβολίαστοι, δεν εξετάζονται περαιτέρω περιοριστικά μέτρα.»
Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο νέων μέτρων και ο Γ.Γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.
Συγκεκριμένα, ο γ.γ. του υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους μίλησε σχετικά, και ξεκαθάρισε ότι δεν θα πάμε σε lockdown, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για διορθωτικές κινήσεις σε ό,τι αφορά στα μέτρα, όσο οδεύουμε προς τα Χριστούγεννα.
«Δεν θα πάμε σε lockdown»
«Δεν μυρίζει lockdown, το ξεκαθάρισε και ο υπουργός Υγείας ότι δεν θα πάμε σε lockdown. Ο καλύτερος τρόπος για να ισχυροποιήσουμε τη θέση μας απέναντι στην πανδημία είναι να εμβολιαστούμε. Έχουμε μια πίεση στο σύστημα υγείας που μέχρι στιγμής είναι διαχειρίσιμη» ξεκαθάρισε ο κ. Θεμιστοκλέους μιλώντας στο Mega.
Σύμφωνα με τον ίδιο «οι δείκτες που μας ανησυχούν περισσότερο είναι οι νοσηλείες και οι ΜΕΘ στα νοσοκομεία. Παρακολουθούμε την κατάσταση, ενισχύεται το ΕΣΥ, ενισχύεται και από τον ιδιωτικό τομέα με την επίταξη υπηρεσιών.
Δεν είναι εύκολη η κατάσταση αλλά είναι διαχειρίσιμη» πρόσθεσε, τονίζοντας ότι «μας απασχολεί και ο δείκτης των θανάτων, φυσικά. Ο τρόπος για να αντιμετωπιστεί αυτό είναι ο εμβολιασμός και εκεί θα πρέπει να εστιάσουμε. Φυσικά οι θάνατοι μας στεναχωρούν».
«Μπορεί να υπάρξουν διορθωτικά μέτρα, αλλά όχι γενικό lockdown»
«Διορθωτικές κινήσεις ή μέτρα μέχρι τις γιορτές, χωρίς να συζητάμε για lockdown, μπορεί να υπάρξουν.
Αλλά δε θα υπάρξουν γενικευμένα μέτρα lockdown. Η πανδημία είναι εδώ και δεν θα φύγει με μαγικό τρόπο. Η μάσκα είναι υποχρεωτική στους κλειστούς χώρους και όπου εξωτερικά υπάρχει συνωστισμός» είπε ο κ. Θεμιστοκλέους.
«Δεν θα αλλάξει ο τρόπος που πηγαίνουμε σουπερμάρκετ – Δεν εξετάζεται περαιτέρω η υποχρεωτικότητα»
Ερωτηθείς για τα σουπερμάρκετ, εξήγησε πως είναι ξεχωριστή κατηγορία, επειδή αφορά σε είδη πρώτης ανάγκης. «Είναι ελάχιστες οι δραστηριότητες στις οποίες μπορεί κάποιος να κινείται χωρίς τεστ.
Δε είναι πιθανό να αλλάξει αυτή τη στιγμή ο τρόπος που πηγαίνουμε σούπερ μάρκετ, γιατί εξυπηρετεί πρώτες ανάγκες. Η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού για συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες, ή ηλικιακές, δεν εξετάζονται αυτή τη στιγμή».
«Αυτή τη στιγμή το πιστοποιητικό εμβολιασμού ισχύει για όσους δεν ανήκουν στις ομάδες που ανακοινώσαμε για την 3η δόση. Για τα άτομα στις ηλικίες που προχωράμε με την 3η δόση, υπήρχε ισχυρή σύσταση.
Θα υπάρξουν διευκρινιστικές οδηγίες σε ό,τι αφορά στη νόσηση και την αναμνηστική δόση» εξήγησε ο ίδιος σχετικά με το ισχύει για το πιστοποιητικό εμβολιασμού και την 3η δόση.
Μέτρα για να μείνει ανοιχτή η αγορά τα Χριστούγεννα
Για το σκεπτικό της κυβέρνησης πίσω από την επιβολή των νέων μέτρων για την αναχαίτιση της πανδημίας που θα ισχύουν από την Δευτέρα, μίλησε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.
«Τα μέτρα λαμβάνονται γιατί πρέπει να βάλουμε ένα φραγμό στην εξάπλωση της πανδημίας και να μην φτάσουμε στην κατάσταση που επικρατεί στην Β.Ευρώπη και να μείνει ανοιχτή η αγορά τα Χριστούγεννα» είπε στον ΣΚΑΪ.
Στη συνέχεια εξήγησε ότι τα μέτρα δεν έχουν τιμωρητικό χαρακτήρα για τους ανεμβολίαστους πολίτες και οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν έχουν ως σκοπό τόσο την δική τους προστασία όσο και των υπολοίπων:
«Οι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας κινδυνεύουν και θέλουμε να τους προστατέψουμε όχι να τους τιμωρήσουμε. Επειδή κινδυνεύει η υγεία τους συνακόλουθα κινδυνεύει και το ΕΣΥ με περισσότερες νοσηλείες», τόνισε.
Τα δύο μέτρα για να μπει φρένο στην πανδημία
Την ίδια ώρα ειδικοί προτείνουν από την πλευρά τους διάφορα μέτρα προκειμένου να μπει ένα φρένο στην έξαρση του κοροναϊού.
Ο κ. Λουκίδης επιμένει πως η επαναφορά της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους και η τηλεργασία θα μπορούσαν να συμβάλλουν στη μείωση των κρουσμάτων,
«Είναι ένα ζήτημα που έχουμε θέσει αρκετοί από εμάς, ότι πρέπει να επανέλθει η μάσκα στους εξωτερικούς χώρους, καθώς και η τηλεργασία, γιατί μειώνει την κινητικότητα σε ώρες αιχμής. Είναι δύο κομμάτια που δεν είναι επώδυνα», δήλωσε.
Ως προς την τρίτη δόση, ο κ. Λουκίδης τόνισε πως πρέπει να γίνει η τρίτη δόση, καθώς θα βοηθήσει να στηθεί το τείχος άμυνας.
«Οι άνθρωποι που έκαναν τις 2 δόσεις έδειξαν μία υπεύθυνη στάση. Πρέπει να είμαστε πολύ αυστηροί στο θέμα της τρίτη δόσης. Πρέπει να δείξουμε ότι είναι μία σωστή προσέγγιση για να χτίσουμε την άμυνά μας. Νοσηλεύουμε αυτή τη στιγμή άτομα που έχουν κάνει τις 2 δόσεις και δεν πρόλαβαν να κάνουν την τρίτη δόση».
Εκείνο που δεν γνωρίζουν ακόμα οι επιστήμονες είναι ότι αν η τρίτη δόση είναι για συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες και τις ευπαθείς, ή αν είναι για όλους τους πολίτες ανεξαιρέτως. «Είναι ένα στοιχείο που δεν το έχουμε βιβλιογραφικά», είπε. «Η επιστήμη είναι αποδεικτική και είναι σημαντικό να το έχουμε αυτό στα χέρια μας».
Σύμφωνα με τον ίδιο, η συζήτηση σχετικά το εξάμηνο και την «χαλάρωση» της ανοσίας ξεκίνησε από το Ισραήλ. Το Ισραήλ φρόντισε να χορηγήσει την τρίτη δόση στο πέρας του εξαμήνου και όλα δείχνουν πως η χώρα έχει «φρενάρει» την πανδημία.
«Και εμβολιασμένος να είσαι, πρέπει να τηρείς τα μέτρα προστασίας. Πρέπει να είσαι μέρος αυτής της υπεύθυνης προσέγγισης», κατέληξε ο κ. Λουκίδης.
- Airbnb: Οι αλλαγές στη λειτουργία τους και η ανατροπή στις μισθώσεις
- Ουκρανία: Το κοινοβούλιο αναβάλλει τη συνεδρίασή του
- Μπενιαμίν Νετανιάχου: Μίλησε για νέα «δίκη του Ντρέιφους» μετά το ένταλμα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου
- Τρίτο κόμμα με τη βούλα, μίκρυνε η παρεούλα
- Τις ακριβότερες υπηρεσίες υγείας στην περιοχή έχει η Ελλάδα
- Συνταγή: Λαχταριστό κιουνεφέ