Από το ΠΑΣΟΚ στο ΚΙΝΑΛ – Οι διασπάσεις της τελευταίας δεκαετίας και οι πρωταγωνιστές της
Μάλιστα οι τρεις από τους έξι υποψηφίους προέδρου του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ, οι κ.κ. Γιώργος Παπανδρέου, Χάρης Καστανίδης και Αντρέας Λοβέρδος, έχουν στο πρόσφατο παρελθόν βρεθεί προσωρινά ή για μεγαλύτερο διάστημα εκτός του ΠΑΣΟΚ
Μεγάλη συζήτηση γίνεται μεταξύ των υποψηφίων για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ στο πλαίσιο της προεκλογικής κούρσας για επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ, για την μετονομασία του Κινήματος Αλλαγής ενώ δεν λείπουν στα παρασκήνια και οι μπηχτές ανάμεσα στα στρατόπεδα των υποψηφίων διεκδικητών για την ηγεσία για το ποιοι παρέμειναν στο ΠΑΣΟΚ στα δύσκολα ή το διέσπασαν.
Οι τρεις από τους έξι υποψηφίους είχαν διαγραφεί
Από το 2012, για την ακρίβεια από τα μέσα και τέλη του 2011 όταν η κυβέρνηση Παπανδρέου ουσιαστικά παρέδωσε την εξουσία και στήριξε την κυβέρνηση τρικομματικής συνεργασίας (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ) υπό την πρωθυπουργία του Λουκά Παπαδήμου, το ΠΑΣΟΚ βρέθηκε σε μια περιδίνιση ως απόρροια του γεγονότος ότι στις εκλογές του Μαΐου του 2012 το ΠΑΣΟΚ έπαψε πια να είναι το πάλαι ποτέ κόμμα εξουσίας, καθώς εκείνες οι εκλογές ανέδειξαν έναν νέο δικομματισμό με αντίπαλο πόλο της ΝΔ τον ΣΥΡΙΖΑ.
Η διαδρομή του ΠΑΣΟΚ την τελευταία αυτή δεκαετία θα μπορούσε να είναι και ένα πολύ καλό μυθιστόρημα καθώς η αναζήτηση ταυτότητας, προσανατολισμού και διακριτού στίγματος στο νέο πολιτικό τοπίο που καθόρισε ο νέος δικομματισμός ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ οδήγησε σε μια ανάλογη αναζήτηση πολλά από τα στελέχη του που σήμερα διεκδικούν τα ηνία του ΚΙΝΑΛ.
Μάλιστα οι τρεις από τους έξι υποψηφίους προέδρου του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ, οι κ.κ. Γιώργος Παπανδρέου, Χάρης Καστανίδης και Αντρέας Λοβέρδος, έχουν στο πρόσφατο παρελθόν βρεθεί προσωρινά ή για μεγαλύτερο διάστημα εκτός του ΠΑΣΟΚ, ενώ ο τότε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος (με τον οποίο οι κ.κ. Παπανδρέου και Λοβέρδος βρέθηκαν σε σύγκρουση και οδηγήθηκαν εκτός κόμματος) είναι και ίδιος εκτός ΚΙΝΑΛ μετά την κόντρα του με την αείμνηστη Φώφη Γεννηματά στις εκλογές του 2019.
Διαβάστε επίσης: Δημοσκόπηση – Προβάδισμα 11,9 μονάδων για ΝΔ – Ποιος προηγείται στο ΚΙΝΑΛ
Διαβάστε επίσης: ΚΙΝΑΛ – Εκλογές σε 813 εκλογικά κέντρα σε όλη τη χώρα και 25 στο εξωτερικό
Ο πρώτος που βρέθηκε «έξω από το μαντρί»
Ο πρώτος που βρέθηκε «έξω από το μαντρί» ήταν ο Χάρης Καστανίδης ο οποίος είχε διαγραφεί από τον Γιώργο Παπανδρέου επειδή δεν ψήφισε το δεύτερο μνημόνιο και το Μάρτιο του 2012 ο κ. Καστανίδης και η Λούκα Κατσέλη ίδρυσαν την «Κοινωνική Συμφωνία». Προηγουμένως είχε διαγραφεί από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ και η Λούκα Κατσέλη επειδή δεν είχε ψηφίσει το δεύτερο μνημόνιο.
Στις εκλογές του Μαΐου 2012 η «Κοινωνική Συμφωνία» δεν κατάφερε να πιάσει ούτε το 1% και στις επαναληπτικές εκλογές του Ιουνίου 2012 δεν κατήλθε στις εκλογές και στήριξε τον ΣΥΡΙΖΑ.
Στη συνέχεια παγιώθηκε η στήριξη της Λούκας Κατσέλη στον ΣΥΡΙΖΑ και χώρισαν οι δρόμοι της με τον Χάρη Καστανίδη, ο οποίος το καλοκαίρι του 2013 βρέθηκε σε συνομιλίες για την προσχώρησή του στη ΔΗΜΑΡ.
Στις ευρωεκλογές του 2014 ο Χάρης Καστανίδης στήριξε το εγχείρημα ΔΗΜΑΡ-Προοδευτική Συνεργασία, μαζί με άλλους πρώην υπουργούς, βουλευτές και ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ.
Ο Χάρης Καστανίδης προσχώρησε στο ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου λίγο πριν τις εκλογές του Γενάρη του 2015.
Η διάσπαση και λύτρωση
Ο Γιώργος Παπανδρέου έχοντας παραδώσει την προεδρία του ΠΑΣΟΚ από το 2012 στον Ευάγγελο Βενιζέλο βρέθηκε από την πρώτη στιγμή σε αντιπαραθέσεις που κορυφώθηκαν το Σεπτέμβρη του 2014 βάζοντας το ΠΑΣΟΚ σε τροχιά διάσπασης και λίγο πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 ο πρώην πρωθυπουργός ίδρυσε το ΚΙΔΗΣΟ.
Μάλιστα ο Γιώργος Παπανδρέου δεν μίλησε για «διάσπαση» αλλά για «λύτρωση», ενώ εκείνη την περίοδο ο κ. Βενιζέλος άφηνε αιχμές κατά του κ. Παπανδρέου για υπονόμευση του ΠΑΣΟΚ και στήριξη της ΔΗΜΑΡ στις ευρωεκλογές του 2014.
Τελικά το ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου δεν κατάφερε να πιάει το όριο του 3% (συγκέντρωσε 2,5% των ψήφων) και έμεινε εκτός Βουλής. Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 έγιναν συνομιλίες για κοινή κάθοδο με το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ ωστόσο δεν τελεσφόρησαν και το τότε κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου αποφάσισε να μην συμμετάσχει στις εκλογές.
Το 2018 το ΚΙΔΗΣΟ συμμετείχε ως συνιστώσα στην ίδρυση του ΚΙΝΑΛ και έτσι υπό την ηγεσία της Φώφης Γεννηματά οι Χάρης Καστανίδης και ο Γιώργος Παπανδρέου επανέκαμψαν στον κοινοβουλευτικό βίο στις εκλογές 2019.
Διαβάστε επίσης: Ανδρουλάκης – Θέλω το ΠΑΣΟΚ να ξαναγίνει κόμμα εξουσίας
Η ΡΙΚΣΣΥ και η Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα
Από την μεριά του ο Αντρέας Λοβέρδος το Δεκέμβρη του 2012 ίδρυσε τη ΡΙΚΣΣΥ (Ριζοσπαστική Κίνηση Σοσιαλδημοκρατικής Συμμαχίας) και στη συνέχεια η ΡΙΚΣΣΥ μετεξελίχθηκε σε κόμμα με την ονομασία «Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα» τον Απρίλη του 2013.
Ήταν η περίοδος που οι σχέσεις του κ. Λοβέρδου με τον τότε πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο ήταν στο ναδίρ οδηγώντας στη διαγραφή του κ. Λοβέρδου από το ΠΑΣΟΚ.
Στη συνέχεια η «Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα» αποτέλεσε ιδρυτική συνιστώσα μαζί με το ΠΑΣΟΚ και άλλες κινήσεις της κεντροαριστεράς στην ίδρυση του σχηματισμού «Ελιά-Δημοκρατική Παράταξη» το Μάρτη του 2014, ο οποίος και κατήλθε στις ευρωεκλογές του 2014.
Έκτοτε αυτές οι δυνάμεις παρέμειναν στο ΠΑΣΟΚ και το 2018 μετείχαν κανονικά στην ίδρυση του Κινήματος Αλλαγής (ΚΙΝΑΛ).
- Κώστας Πρετεντέρης: Λαμπρό πνεύμα
- Βουλή: Τέλος και τυπικά η χρηματοδότηση στους Σπαρτιάτες
- Κυβέρνηση για Συρία: Επιστολή Ελλάδας – Κύπρου – Αυστρίας για ορισμό ειδικού απεσταλμένου της ΕΕ
- Αεροπλάνο πλημμύρισε εν ώρα πτήσης [Βίντεο]
- Η Μπαρτσελόνα μπορεί να χάσει τον Όλμο ως ελεύθερο τον Ιανουάριο – Ο ειδικός όρος στο συμβόλαιό του
- Νέα Ιωνία: Λήστεψαν δύο τράπεζες με διαφορά λίγων λεπτών – Αναζητούνται οι δράστες