Οι δυο αλήθειες για την άμυνα του Ολυμπιακού ενόψει ΑΕΚ
Τι δείχνουν οι αριθμοί – Το πλεονέκτημα του Ολυμπιακού στη μάχη για τον τίτλο.
Στο ΟΑΚΑ θα είναι στραμμένα απόψε όλα τα βλέμματα, με την ΑΕΚ να υποδέχεται τον Ολυμπιακό (19:30), στο ντέρμπι της 10ης αγωνιστικής της Superleague.
Οι Ερυθρόλευκοι πηγαίνουν στο Ολυμπιακό Στάδιο με στόχο τη νίκη που θα τους φέρει στο +6 από την ΑΕΚ και θα τους κρατήσει τουλάχιστον στο +4 από τον ΠΑΟΚ, που θα αγωνίζεται την ίδια ώρα στο Περιστέρι απέναντι στον Ατρόμητο. Ανάλογα με το αποτέλεσμα, μάλιστα, είναι πιθανό η διαφορά των Πειραιωτών από τον Δικέφαλο του Βορρά να αυξηθεί. Κάτι που εάν συμβεί, θα φέρει τους πρωταθλητές σε απόσταση ασφαλείας από τους διώκτες τους.
Στο αποψινό ντέρμπι με την ΑΕΚ θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο η αμυντική λειτουργία του Ολυμπιακού, με τους Ερυθρόλευκους να διαθέτουν την καλύτερη άμυνα στη Superleague.
Οι Πειραιώτες στις πρώτες εννιά αγωνιστικές του πρωταθλήματος έχουν δεχθεί πέντε γκολ, την ώρα που βασικοί του ανταγωνιστές έχουν δεχθεί τα «διπλά» (ΠΑΟΚ 11, ΑΕΚ 10). Καλή δουλειά σε μια «ειδική ζώνη», που εν πολλοίς αποτελεί σήμα κατατεθέν για την εποχή του Πέδρο Μαρτίνς.
Τρεις σεζόν και… κάτι με τον Πορτογάλο τεχνικό στον πάγκο και μια τυπική αναζήτηση σε οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι Πειραιώτες γενικώς «χτίζουν» πάνω στην ανασταλτική τους ικανότητα: Την πρώτη χρονιά (2018-19) το παθητικό Super League ήταν 17 γκολ σε 30 αγωνιστικές (0,56 γκολ ανά ματς). Την επόμενη (2019-20) το παθητικό ήταν 9/26 (0,34) στην κανονική διάρκεια και τελικά 16/36 στο φινάλε (0,44). Πέρσι ήταν 13/26 (0,5) στην κανονική διάρκεια και 19/36 (0,52) στον τελικό έλεγχο.
Είναι εύκολο να διακρίνει κάποιος τη συνέπεια. Την «επανάληψη» στην συμπεριφορά που δίνει στον Ολυμπιακό ίσως το βασικότερο πλεονέκτημα για τον τίτλο. Και βέβαια χρήζει αναφοράς όταν αυτό συμβαίνει με άλλα πρόσωπα. Διότι οι παίκτες-κλειδιά της άμυνας από σεζόν σε σεζόν αλλάζουν. Πέρσι τέτοια εποχή για παράδειγμα κανείς εκ των –φετινών βασικών- Τόμας Βατσλίκ, Κένι Λαλά, Σωκράτη Παπασταθόπουλου, Όλεγκ Ρέαμπτσιουκ δεν ήταν καν στο ρόστερ, ενώ ο Παπ Αμπού Σισέ ήταν απλά στο rotation. Φέτος ο Βατσλίκ, ο Ρέαμπτσιουκ και ο Σισέ είναι οι μοναδικοί που έχουν ως τώρα και τις 9 συμμετοχές στην Super League.
Στην πραγματικότητα όμως οι Πειραιώτες έχουν σαφώς πράγματα να βελτιώσουν και σε αυτόν τον τομέα. Και ξεκινώντας από το εκτός έδρας ντέρμπι με την ΑΕΚ; Είναι ζητούμενο ένα εκτός έδρας ματς δίχως «παθητικό». Κάτι που η αλήθεια είναι πως από τα τέλη Γενάρη δεν είναι ακριβώς συνηθισμένο. Σε 13 αναμετρήσεις εκτός έδρας για τη Super League ο Ολυμπιακός έχει δεχθεί ακριβώς 13 γκολ (1 ανά ματς), όταν στις προηγούμενες 42 με τον Πέδρο Μαρτίνς στον πάγκο από τον Σεπτέμβριου του ΄18, το «παθητικό» ήταν μόλις 21 γκολ (0,5 ανά ματς). Σε αυτά τα τελευταία 13 ματς οι πρωταθλητές κράτησαν την εστία τους ανέπαφη μόλις δύο φορές, συμπτωματικά και τις δύο στην Τρίπολη με τον Αστέρα (0-0 στα περσινά play-offs, 0-2 φέτος στην κανονική διάρκεια).
Κάπως έτσι; Δύο ήττες (πέρσι από Παναθηναϊκό 2-1 και ΠΑΟΚ 2-0 στα play-offs) και δύο ισοπαλίες (με Άρη 1-1 και Αστέρα 0-0 στα play-offs) πέρσι που προφανώς δεν στοίχισαν σε μια χρονιά που είχε μπει προ πολλού το νερό στο αυλάκι. Ειδικά φέτος όμως; Τρεις νίκες στο «γκολ» (σε Λαμία, Γιάννενα και Αγρίνιο με σκορ 2-1) σε τέσσερις επισκέψεις στην επαρχία. Ο φετινός Ολυμπιακός έχει δεχθεί τρία γκολ έκτος έδρας σε τέσσερα ματς (0,75) και δύο εντός σε πέντε (0,4). Προφανώς ο συντελεστής δυσκολίας μακριά από το Καραϊσκάκη είναι μεγαλύτερος, αλλά προφανέστερα και μια σχετική «ισορροπία» αποτελεί βασικό ζητούμενο. Το τελευταίο εκτός έδρας ματς με την τρόικα (Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ) που ολοκληρώθηκε δίχως παθητικό για τους Πειραιώτες έγινε τον Ιούλιο του ΄20 (Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 0-0) και το προηγούμενο που αφορά στην κανονική διάρκεια της Super League; Γενάρη του ΄20 στο ΟΑΚΑ με την Ένωση (0-0).
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις