.

Η συλλογή των βιοαποβλήτων σε ειδικούς κάδους δεν είναι μια σύνθετη διαδικασία. Το αντίθετο θα λέγαμε, αφού η συμμετοχή σε μια δράση που δίνει νέα ζωή σε προϊόντα που θα κατέληγαν στη χωματερή είναι από μόνη της ελκυστική. Ή θα έπρεπε να είναι.

Ο Δήμος Κομοτηνής ξεκινάει πρώτος στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης τη χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων (υπολειμμάτων τροφών) με σύνθημα «Προστατεύουμε το περιβάλλον, δίνουμε ζωή στη ζωή μας». Το Τμήμα Περιβάλλοντος τοποθετεί πιλοτικά καφέ κάδους δημιουργώντας έτσι ένα ακόμη ρεύμα ανακύκλωσης, ενισχύοντας την περιβαλλοντική πολιτική του Δήμου.

Η διανομή των κάδων θα γίνεται τμηματικά, ξεκινώντας από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δήμου, τις εγκαταστάσεις του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, το Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής, το Γηροκομείο και μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Σε επόμενη φάση θα ενταχθούν και επιχειρήσεις μαζικής εστίασης, ξενοδοχειακές μονάδες, λαϊκές αγορές, επιχειρήσεις λιανικής πώλησης τροφίμων-ποτών και οικιστικές περιοχές του Δήμου, όπως ενημερώνει η δημοτική αρχή.

Στο Δήμο Αιγάλεω έχουν τοποθετηθεί περισσότεροι από 250 κάδοι συλλογής βιοαποβλήτων και σκοπός του προγράμματος είναι η προστασία του περιβάλλοντος, η μείωση των απορριμμάτων και η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στην υγεία των πολιτών.

Η κομποστοποίηση αποτελεί μια φυσική διαδικασία η οποία μετατρέπει τα οργανικά υλικά σε μια πλούσια σκούρα ουσία, που ονομάζεται κομπόστ. Η ουσία αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δημιουργηθεί ένα πλούσιο, ζωντανό έδαφος, γεμάτο από μικροοργανισμούς, έντομα, ζωύφια, σκουλήκια και κάθε λογής πλάσματα, αλλά και πολύτιμα θρεπτικά στοιχεία από την αποδόμηση της οργανικής ύλης, που είναι αναγκαία για τα οικοσυστήματα.

Στον Δήμο της Νέας Σμύρνης το προχώρησαν λίγο περισσότερο ώστε να διευκολύνουν τους δημότες να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα της κομποστοποίησης.

Πριν από λίγες ημέρες, με σύνθημα «Δίνουμε ανάσα στη Γη», ξεκίνησε η σταδιακή τοποθέτηση καφέ κάδων σε μία πιλοτική περιοχή 150 κτιρίων του Δήμου. Μέχρι σήμερα, με τη βοήθεια εξειδικευμένων συνεργατών του Τμήματος Περιβάλλοντος και Ανακύκλωσης, 800 και πλέον νοικοκυριά παρέλαβαν δωρεάν έναν μικρό καφέ κάδο κουζίνας μαζί με βιοδιασπώμενες σακούλες για τη συλλογή του υλικού, καθώς και το αντίστοιχο ενημερωτικό υλικό.

Το πρόγραμμα καφέ κάδου εφαρμόζεται πιλοτικά στα κτίρια επί των οδών Αγνώστων Μαρτύρων, Παμφυλίας, Χρυσουπόλεως, Συκουτρή, Δεπάστα, Κύπρου, Ενόπης, Σεβαστείας, Νίκαιας, Μυριοφύτου και Αρκαδιουπόλεως και σταδιακά θα επεκταθεί σε όλον τον Δήμο.

Ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης κ. Κρικρής Γιώργος, καθ’ όλη τη διάρκεια εφαρμογής του προγράμματος καφέ κάδου, ήρθε σε επαφή με τους κατοίκους, επικοινώνησε τα οφέλη συμμετοχής και έλυσε οποιαδήποτε απορία είχαν σχετικά με το νέο ρεύμα ανακύκλωσης. Η προσωπική επαφή των αιρετών με τους δημότες πάντα είναι ωφέλιμη αφού πέρα της συγκεκριμένης δράσης και της εκπαίδευσης χρήσης των κάδων, η επαφή με τον κόσμο βοηθάει τους εκλεγμένους αντιπροσώπους τους να αφουγγράζονται ανάγκες και δεδομένα.

Επιπλέον, στόχος είναι το επόμενο διάστημα το πρόγραμμα καφέ κάδου να επεκταθεί σε όλες τις επιχειρήσεις του Δήμου. Ήδη συμμετέχουν στο πρόγραμμα 100 και πλέον επιχειρήσεις μαζικής εστίασης, οπωροπωλεία, ανθοπωλεία, υπεραγορές, παιδικοί σταθμοί και λαϊκές αγορές του Δήμου, με ιδιαίτερα ενθαρρυντικά αποτελέσματα ανακύκλωσης.

Οδηγίες για τον καφέ κάδο

Στον καφέ κάδο ρίχνουμε: υπολείμματα μαγειρεμένων τροφών μαζί με τα κόκκαλα, υπολείμματα καφέ και τσάι μαζί με τα φίλτρα τους, φρούτα και λαχανικά με τις φλούδες και τα κοτσάνια τους, ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι και όσπρια, τσόφλια αυγών, γαλακτοκομικά, λίγα φύλλα.

Στον καφέ κάδο ΔΕΝ ρίχνουμε: νωπά κρέατα και νωπά ψάρια, μαγειρικά λάδια, λίπη, συσκευασίες μεταλλικές, πλαστικές ή χάρτινες, κάψουλες καφέ, ξύλινα αντικείμενα, πριονίδι, στάχτη, αποτσίγαρα, ακαθαρσίες κατοικίδιων.

Πρακτικές συμβουλές

  • Αφήνουμε τα υγρά υπολείμματα να στραγγίξουν πριν τα απορρίψουμε στον κάδο ή τα τυλίγουμε με εφημερίδα/χαρτί.
  • Απορρίπτουμε τα υπολείμματα τροφών είτε σε σακούλες (βιοαποδομήσιμες/ κομποστοποιήσιμες ή χάρτινες μαναβικής) είτε χύμα.
  • Αποφεύγουμε τη χρήση πλαστικής σακούλας.

Το πρόγραμμα συλλογής

  • Η 1η συλλογή ξεκίνησε την Τρίτη 09 Νοεμβρίου και θα πραγματοποιείται από τον Δήμο με ειδικό όχημα, κάθε Τρίτη και Πέμπτη πρωί.
  • Το υλικό που συλλέγεται στον μικρό κάδο κουζίνας θα οδηγείται για αποκομιδή στον εξωτερικό κοινόχρηστο κάδο, από το προηγούμενο βράδυ.

«Δίνουμε ανάσα στη  Γη! Κρατάμε τον Δήμο Νέας Σμύρνης καθαρό μαζί!» είναι το μήνυμα που απευθύνεται στους πολίτες της Νέας Σμύρνης.